«Τους έστειλαν σαν αρνιά στη σφαγή»

Μια συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα του ναυτικού Αντώνη Ιωάννου

Περίπου είκοσι λεπτά πριν μπει στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κυριάκος Ιωάννου, πατέρας του υποπλοίαρχου Αντώνη Ιωάννου, εξιστορεί στη «Σ» τις δύσκολες στιγμές που ζει η οικογένεια του Κύπριου ναυτικού από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, όταν το δεξαμενόπλοιο «Agean Angel» της εταιρείας Arcadia shipmanagement co LTD, στο οποίο επέβαινε ο γιος του, έπεσε σε άσχημη θαλασσοταραχή στον Ατλαντικό, 800 ν.μ. ανατολικά των Βερμούδων. Αγανάκτηση είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στην οικογένεια του Κύπριου ναυτικού. Ο κ. Ιωάννου περιγράφει στη «Σ» τη συγκλονιστική στιγμή που μίλησε τηλεφωνικώς στο γιο του, ο οποίος σπάραζε από τους πόνους.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, σε απόσταση 150 ν.μ. ανατολικά των Βερμούδων, ο υποπλοίαρχος Ιωάννου παρελήφθη από ελικόπτερο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Χάμιλτον των Βερμούδων. Το «Aegean Angel» είχε αποπλεύσει έμφορτο από το Ταλίν Εσθονίας με προορισμό το Χιούστον Αμερικής.

Πότε ενημερωθήκατε για το ατύχημα που είχε ο γιος σας;
Ενημερώθηκα από την Αστυνομία γύρω στις έξι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δηλαδή της Πέμπτης. Προηγουμένως, όμως, ενημέρωσαν το Αρχηγείο Αστυνομίας της Κύπρου, απ’ εκεί επικοινώνησαν με τις Αρχές της Πάφου και ακολούθως έστειλαν άτομο των Αρχών να με ενημερώσει. Ωστόσο, δεν με βρήκε, γιατί απουσίαζα από το σπίτι. Επειδή, όμως, τυγχάνει να γνωρίζει το γαμπρό μου, ενημέρωσε εκείνον.

Πώς ακριβώς συνέβη το περιστατικό;
Επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, γύρω στα 11 μποφόρ, και όταν κόπασε η κατάσταση φτάνοντας τα 8-9 μποφόρ, ο καπετάνιος μαζί με το γιο μου και τον α’ μηχανικό ανέβηκαν να ελέγξουν τι ζημιές είχαν προκληθεί. Αν υπάρχουν διαρροές, μήπως έσπασαν σωλήνες, καθώς είναι ένα φορτηγό πλοίο που μεταφέρει καύσιμα. Εκείνη την ώρα που βρίσκονταν στο κατάστρωμα, ένα μεγάλο κύμα τους χτύπησε. Ο καπετάνιος και ο α’ μηχανικός χτύπησαν με το κεφάλι στα σίδερα με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο, ενώ ο Αντώνης έπεσε με το πρόσωπο.

Μούγκριζε από τους πόνους
Τι τραυματισμούς έχει υποστεί ο Αντώνης;
Επειδή όπως σας είπα έπεσε με το μπροστινό μέρος του σώματός του και το πρόσωπό του, έχουν σπάσει τα δόντια του, έχει κοπεί η μύτη του, έχει μια σχισμή από τα ούλα προς τα άνω. Είναι πρησμένο όλο του πρόσωπο. Επίσης, έχει σπασίματα στα πλευρά και στο θώρακα.

Πότε ήταν η πρώτη σας επικοινωνία μαζί του μετά το ατύχημα;
Η πρώτη επικοινωνία μας έγινε το Σάββατο το βράδυ στις 9:30. Αρχικά τηλεφώνησα στο πλοίο την Παρασκευή και σε συνομιλία μου με το β’ μηχανικό, τον ρώτησα τι γινόταν. Εκείνος μου είπε ότι είναι καλά και να μην ανησυχώ, αλλά μου εξήγησε ότι ο Αντώνης δεν μπορούσε να μετακινηθεί και να έρθει στο τηλέφωνο, εξαιτίας των καταγμάτων. Ωστόσο, του είπα ότι ήθελα πάση θυσία να του μιλήσω για να δω ότι είναι ζωντανός. Έτσι το Σάββατο με πήραν οι ίδιοι από το τηλέφωνο του πλοίου. Όταν το απάντησα, άκουσα τη φωνή του γιου μου, να μου φωνάζει «παπά». Ακουγόταν σαν μοσχάρι που μουγκρίζει, λόγω των πόνων που είχε. Τον ρώτησα πώς είναι και μου εξήγησε πώς έχει η υγεία του. Μου είπε ότι πονά πολύ. Είναι πολύ σοκαρισμένος, συγκινείται συνέχεια. Επίσης, σε άλλη επικοινωνία μας την Κυριακή, μου εξήγησε ότι τους έστειλαν σαν αρνιά στη σφαγή. Γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες.

Ήξεραν για την κακοκαιρία

Όταν του μιλήσατε και σας περιέγραψε πώς είναι, ποια ήταν τα συναισθήματά σας;
Ένιωσα αγανάκτηση. Έχουμε μεγάλη αγωνία. Η μητέρα του κλαίει συνεχώς.
Η αρραβωνιαστικιά του, η Δήμητρα, που είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα, είναι σε δύσκολη κατάσταση και αυτή. Εάν αποδειχθεί ότι όντως η εταιρεία γνώριζε για την κακοκαιρία και επέλεξαν να συνεχίσουν αντί να τους κρατήσουν για 3-4 μέρες στην Εσθονία, θα το χειριστούμε σίγουρα με νομικά μέσα.

Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Πάντως, μιλώντας με ένα φίλο του γιου μου που του μίλησε, μου είπε ότι άλλαξαν πορεία γιατί ερχόταν τυφώνας επάνω τους. Αυτά θα τα κουβεντιάσουμε όταν δω το γιο μου και θα το χειριστούμε ανάλογα. Σίγουρα αυτό το περιστατικό θα στιγματίσει τη ζωή του Αντώνη. Ήταν μια οικογένεια πάνω στο πλοίο. Οι σχέσεις μεταξύ των ναυτικών ήταν άριστες.

Πότε υπολογίζετε να επιστρέψει στην Κύπρο;
Όπως δείχνει η κατάσταση της υγείας του, θα χρειαστεί τουλάχιστον δεκαπέντε ή και είκοσι ημέρες.

Κινδύνεψε ξανά, αλλά όχι σε τόσο βαθμό
Πόσο καιρό εργάζεται στα πλοία;
Είναι πέραν από δεκατέσσερα χρόνια. Σήμερα είναι 34 ετών, οπότε μόλις τελείωσε τη σχολή. Του άρεσε η θάλασσα από μικρός. Ωστόσο, δεν ήταν αυτοσκοπός να μείνει τόσο καιρό στα πλοία. Στόχευε να μπει στη Σχολή Ευελπίδων, αλλά για ένα εκατοστό δεν τα κατάφερε. Έτσι πήρε μια υποτροφία και τελείωσε τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων.

Στη διάρκεια των 14 χρονών, σας ανέφερε να βίωσε παρόμοια περιστατικά;
Όταν τον ρωτούσαμε, μας έλεγε ότι είχε κινδυνεύσει αρκετές φορές, ειδικά σε ταξίδια του στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ωστόσο, δεν ήταν σε τόσο σοβαρό βαθμό όπως τώρα. Άλλωστε έχουν αναφέρει ότι έχουν περάσει περίπου εκατό χρόνια να κάνει τέτοια τρικυμία.

Αυτά που έγιναν θα τα βλέπει εφιάλτες. Ήταν τρομακτικό το γεγονός
Απ’ όσο του μιλήσατε πιστεύετε να θέλει να συνεχίσει το ίδιο επάγγελμα;
Δεν νομίζω να συνεχίσει, γιατί αυτά που έγιναν θα τα βλέπει εφιάλτες. Καταλαβαίνετε ότι ήταν τρομακτικό το γεγονός ότι είδε τους συναδέλφους του σε φρικτή κατάσταση μετά το χτύπημα. Ήταν δίπλα του οι ναυτικοί όταν χτύπησαν. Να σας πω, όμως, ότι το 2004 έκανε εξετάσεις για μία θέση στη Λιμενική Αστυνομία και ενώ πληρούσε όλα τα κριτήρια (πέρασε τις εξετάσεις και είχε χρόνια εμπειρία), δεν προσελήφθη. Για το λόγο αυτό, από τότε ακολουθήσαμε τη δικαστική οδό και πριν από ένα μήνα ο Αντώνης κέρδισε σε τρίτη δίκη στο δικαστήριο για την υπόθεση. Τώρα περιμένουμε από την ηγεσία της Αστυνομίας να αποφασίσει εάν θα του δοθεί η θέση στην υπηρεσία αυτή. Εξαιτίας αυτού λοιπόν, συνέχισε να εργάζεται στα πλοία. Ζητούμε δικαιοσύνη για τον Αντώνη.

Πόσο δύσκολο είναι για την οικογένειά σας το γεγονός ότι λείπει συχνά σε ταξίδια;
Η δουλειά του λειτουργεί με συμβόλαια των 6-7 μηνών ανάλογα. Είναι δύσκολο και για εμάς και για αυτόν, καθώς σε ηλικία 34 χρονών η φύση της δουλειάς του δεν του επέτρεψε να κάνει οικογένεια, μέχρι τώρα.

Πώς αντιμετωπίζει η εταιρεία το περιστατικό του γιου σας;
Καταρχήν θέλω να πιστώσω την εταιρεία, γιατί έκαναν ό,τι μπορούσαν για τη νοσηλεία του Αντώνη. Ελπίζω να συνεχίσει η προσφορά της προς το γιο μου, καθώς και ο ίδιος την αγαπά και έχει προσφέρει πολλά σε αυτήν. Επίσης, θέλω να εκφράσω, εκ μέρους και της οικογένειάς μου, θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του καπετάνιου και του α’ μηχανικού που έχασαν τη ζωή τους.
Top