Ο «Ηρακλής» απειλεί να σκοτώσει πολιτικούς

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η Αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους, καθώς άγνωστος άνδρας, που υπογράφει ως «Ηρακλής», απέστειλε απειλητικές επιστολές μέσα σε φακέλους που περιείχαν και μαχαίρια, σε τέσσερις πολιτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε χθες βράδυ αποκλειστικά το «Σίγμα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου, είναι οι παραλήπτες των επιστολών, και τα πρόσωπα που ο «Ηρακλής» απειλεί να σκοτώσει για πολιτικούς, κυρίως, λόγους.

Την παραλαβή των απειλητικών επιστολών έχουν ήδη επιβεβαιώσει στη «Σ», ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και η Αστυνομία.

Οι δύο επιστολές που κατέχει το «Σίγμα», κατέφθασαν χθες το πρωί στα γραφεία του συγκροτήματος «Δίας», μέσα σε χακί φάκελο. Η μια απευθυνόταν προς τον Πρόεδρο της Βουλής και η άλλη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και έλειπε η πρώτη της σελίδα.

«Θα σε σκοτώσω στον ύπνο σου, Πρόεδρε...»

Ο «Ηρακλής», το άτομο που υπογράφει τις επιστολές αυτές, κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις που έχει πάρει στο Κυπριακό και για εσωτερικές επιλογές της Κυβέρνησης και απειλεί ότι θα τον σκοτώσει στον ύπνο του.

«Βάλε όσους φρουρούς θέλεις. Εγώ, όπως σου είπα, και η ομάδα μου είμαστε εκπαιδευμένοι εδώ και πολλά χρόνια, για να σκοτώνουμε τους εχθρούς της πατρίδας. Εσύ αυτήν τη στιγμή είσαι ένας από αυτούς…».

Ο «Ηρακλής», αφού αναφέρει στον Πρόεδρο τα στοιχεία της πολιτικής του δράσης, που πυροδότησαν το μέχρι θανάτου μίσος που τρέφει προς το πρόσωπό του, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και απειλεί ξανά.

«Όσο για το ποιοι είμαστε, αυτό θα το μάθεις μόλις φύγεις από εκεί που είσαι τώρα και δεν θα έχεις καμία απολύτως δύναμη για να εξουσιάζεις και να λαμβάνεις λανθασμένες αποφάσεις. Να χουμίζεσαι, δηλαδή, ότι σήμερα που έχεις την εξουσία πρέπει να επιβάλεις διά πυρός και σιδήρου τη δική σου θέληση και τη δική σου πολιτική, η οποία ποια είναι τελικά;».

«Καρογιάν, είσαι χαμένος από χέρι...»

Η δεύτερη απειλητική επιστολή, που αποκάλυψε χθες βράδυ το «Σίγμα», είχε ως παραλήπτη το Μάριο Καρογιάν. Ο «Ηρακλής» τον κατηγορεί ότι ακούει τις συμβουλές του Χριστόφια και του λέει ότι «είναι χαμένος από χέρι», καλώντας τον να παραιτηθεί «για να γλιτώσει...».

«Ακούεις του Χριστόφια τι σε συμβουλεύει και απαξιοίς να ακούσεις τι σου λέει η συνείδησή σου και ο κόσμος του ΔΗΚΟ. Αυτό είναι το λάθος σου… για να είσαι από πρώτο χέρι χαμένος».

Μυστικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία με κάθε μυστικότητα διερευνά το θέμα. Η ΚΥΠ βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού, και υπό κάλυψη μέλη της προσπαθούν με κάθε τρόπο να εντοπίσουν τον αποστολέα των απειλητικών επιστολών και των μαχαιριών. Μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων παρέλαβαν όλες τις επιστολές και τα κουζινομάχαιρα και έχουν ήδη εξεταστεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες. Την αποστολή των επιστολών και των κουζινομάχαιρων επιβεβαίωσε στο «Σίγμα» και ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα ονόματα των παραληπτών.

«Από τις έρευνες που έγιναν και από μελέτη του περιεχομένου των επιστολών από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αποστολέας πρέπει να είναι ανισόρροπο άτομο».

Δεν ελήφθησαν μέτρα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε στη «Σ» τη δυσαρέσκειά του.

«Η Αστυνομία μέχρι στιγμής», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «δεν έχει πάρει οποιαδήποτε κατάθεση, ώστε να δείξει ότι έχει πάρει σοβαρά τις απειλές αυτές».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επιστολή τοποθετήθηκε στην ταχυδρομική θυρίδα του ΔΗΣΥ και την παρέλαβε υπάλληλος του κόμματος.

Ο υπάλληλος αυτός δεν κλήθηκε από τη Αστυνομία για να δώσει κατάθεση.

Η απειλητική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής έφθασε στα γραφεία του κόμματος και την άνοιξαν μέλη της φρουράς του, τα οποία στη συνέχεια ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Γράμματα από εφημερίδες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι επιστολές κατασκευάστηκαν με γράμματα που αποκόπηκαν από τίτλους εφημερίδων και περιοδικών και στη συνέχεια φωτοτυπήθηκαν, προφανώς για να μην υπάρχει πιθανότητα εντοπισμού του «Ηρακλή», ούτε από έλεγχο γραφικού χαρακτήρα ούτε από αποτυπώματα.

Αστυνομία: Χαμηλού κινδύνου απειλές

Η Αστυνομία, από τις αρχές Οκτωβρίου 2010 διερευνά υπόθεση που αφορά αποστολή επιστολών απειλητικού περιεχομένου με αποδέκτες/ παραλήπτες αριθμό νυν και πρώην πολιτικών, κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

Οι επιστολές, συνέχισε, έχουν παραληφθεί και το περιεχόμενό τους αξιολογείται από τις ανακριτικές Αρχές.

«Με βάση τα στοιχεία και τις ενδείξεις που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες και εξετάσεις φαίνεται να πρόκειται για απειλές που αξιολογούνται ως χαμηλού κινδύνου και δεν συγκεντρώνουν καμία πιθανότητα να υλοποιηθούν ή να εκδηλωθούν με οποιοδήποτε τρόπο εναντίον των αποδεκτών τους», ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός. Παράλληλα, πρόσθεσε, από την ανάλυση των γραφομένων, προκύπτει ότι στερούνται σοβαρότητας. «Ωστόσο, από πλευράς Αστυνομίας λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας, ενώ οι ανακρίσεις και οι εξετάσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με απώτερο στόχο τον εντοπισμό του συντάκτη ή και αποστολέα των επιστολών», κατέληξε.

Top