Καλοκαιρινά σχολεία... μαϊμού

Τέρμα στην παράνομη λειτουργία των «καλοκαιρινών σχολείων» επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τον ΚΟΑ. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, συστήνει την προσοχή των γονιών για το πού εγγράφουν τα παιδιά τους. Άλλο πράγμα είναι το «summer school» και άλλο το αθλητικό κέντρο, που λειτουργεί το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το θέμα ίδρυσης και λειτουργίας Θερινών Σχολείων, Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Ιδιωτικών Σχολών Γυμναστικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διαπιστώνεται ότι παρά το γεγονός ότι έγινε εξαγγελία ανακοίνωσης, με ημερ.12.5.2010, με την οποία καλούνταν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση ανάλογα με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσουν στην αντίστοιχη υπηρεσία, εντούτοις πολύ λίγες αιτήσεις έχουν υποβληθεί.

Η εξασφάλιση του σχετικού πιστοποιητικού αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη, που διαφημίζει και λειτουργεί θερινό Σχολείο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Ιδιωτική Σχολή Γυμναστικής. Σε αντίθετη περίπτωση, όσα Καλοκαιρινά Κέντρα Δραστηριοτήτων (Θερινά Σχολεία, Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Ιδιωτικές Σχολές Γυμναστικής) λειτουργούν παράνομα θα καταγγελθούν και θα ληφθούν εναντίον τους τα ενδεικνυόμενα μέτρα, που προνοούνται από τις σχετικές νομοθεσίες. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έδωσε παράταση για την υποβολή αιτήσεων, η οποία ίσχυε μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Από αύριο, όμως, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όσους δεν έλαβαν υπόψη τις συστάσεις των Υπ. Παιδείας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και του ΚΟΑ.

Το βάρος της ευθύνης στους γονείς…

Η ΑΝΤΟΥΑΝΝΕΤΑ Κατσολούδη, πρώτη Λειτουργός του Γραφείου του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, συστήνει την προσοχή των γονιών που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγγράψουν τα παιδιά τους σε « καλοκαιρινές απασχολήσεις», είτε εκπαιδευτικού περιεχομένου είτε αθλητικού.
Είναι μεγάλο και πολύπλοκο το θέμα των θερινών σχολείων, και φαίνεται ότι κάποιοι παρανομούν με το να δίνουν την ονομασία «summer school» σε κάτι που λειτουργεί χωρίς την έγκριση και το απαιτούμενο πιστοποιητικό.

Τι εννοούμε με τον όρο «summer schools»;

«Summer school» είναι τα σχολεία που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ελέγχονται από εμάς, το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία περί Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηρίων (1971 έως 2008) κανένας ιδιωτικός οργανισμός ή ίδρυμα δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «θερινό σχολείο», εάν δεν έχει πρώτα εξασφαλίσει άδεια για ίδρυση και λειτουργία από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. «Θερινό σχολείο» σημαίνει σχολείο το οποίο λειτουργεί κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Ιουνίου και 30ής Σεπτεμβρίου, και παρέχει στοιχειώδη, μέση γενική και μέση τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση.

Άρχισε η δίωξη των παράνομων καλοκαιρινών σχολείων;

Θέλουμε να βάλουμε μια τάξη και ήδη αρχίσαμε τους ελέγχους. Μέχρι στιγμής λάβαμε κάποιες αιτήσεις, αλλά κάποιες ήταν ήδη από σχολεία που είναι σε λειτουργία. Κάποια ιδιωτικά που λειτουργούν κανονικά και δραστηριοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, αν δεν αλλάξουν χώρο, αν δεν αλλάξουν πρόγραμμα και αν δεν αλλάξουν προσωπικό ή ηλικίες παιδιών, θεωρούμε ότι λειτουργούν νόμιμα.

Οι αιτήσεις αφορούσαν έγκριση κέντρων απασχόλησης ή σχολεία εκπαιδευτικού χαρακτήρα;

Κάποιες αιτήσεις αφορούσαν απλώς απασχόληση παιδιών χωρίς εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ζητήσαμε όπως αποταθούν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Κάποια κέντρα ή σχολεία, που είχαν αφήσει τα προγράμματά τους και, ήδη, λειτουργούν το καλοκαίρι με δραστηριότητες αθλητικές, ζητήσαμε να αποταθούν στον ΚΟΑ, για τα προσόντα του προσωπικού τους και για τα αθλήματα που προσφέρουν, προκειμένου να τους παρασχεθεί ειδικό πιστοποιητικό, που να εξασφαλίζει τη νομιμότητά τους. Ξέρουμε, βέβαια, ότι κάποια summer schools που ήδη είναι σε λειτουργία και ήδη απασχολούν παιδιά δεν μας έχουν στείλει καμία αίτηση, και λειτουργούν παράνομα. Αυτές οι περιπτώσεις θα διωχθούν και θα μείνουν οι ιδιοκτήτες τους εκτεθειμένοι.

Υπάρχει λίστα με τα εγκεκριμένα summer schools;

Εμείς επιρρίπτουμε και μετατοπίζουμε το βάρος της ευθύνης στους γονείς, οι οποίοι βλέπουν ένα φυλλάδιο και προβαίνουν σε εγγραφή των παιδιών τους, χωρίς να ελέγχουν αν είναι νόμιμοι οι χώροι που στεγάζονται τα παιδιά τους κατά τους θερινούς μήνες. Πρέπει οι γονείς να ελέγχουν και να ρωτούν, πριν προβούν σε οποιαδήποτε εγγραφή των παιδιών τους, αν ο χώρος είναι εγκεκριμένος, αν είναι ασφαλής, αν ελέγχονται είτε από το Υπ. Παιδείας είτε από τον ΚΟΑ, είτε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και αν το προσωπικό είναι προσοντούχο και εξειδικευμένο. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αθλητικά κέντρα που διαφημίζονται σαν summer school. Υπάρχει κατάλογος στην ιστοσελίδα του Υπ. Παιδείας με τα εγκεκριμένα summer schools. Πρέπει να ξεκαθαρίσω, όμως, ότι αν ένα σχολείο λειτουργεί ολόχρονα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποφασίζει να προσφέρει στους μαθητές καλοκαιρινές δραστηριότητες, τότε πρέπει να είναι εγκεκριμένο από τον ΚΟΑ. Είναι πολύπλοκο το όλο θέμα, αλλά είναι υπό έλεγχον.

Εναλλακτική λύση από τον Οργανισμό Νεολαίας

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Νεολαίας Κύπρου, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην υγιή απασχόληση, προσφέρει καλοκαιρινά προγράμματα για παιδιά του δημοτικού. Τα προγράμματα, ήδη, άρχισαν και μπορείτε από αύριο Δευτέρα να εγγράψετε τα παιδιά σας για το διάστημα απασχόλησης 12- 30 Ιουλίου στα Πολυκέντρα του Οργανισμού σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο. Στα πολυκέντρα θα διεξάγονται εργαστήρια Μουσικής, Ζωγραφικής, Κατασκευών και Χειροτεχνίας, Χορού, Θεάτρου, Γυμναστικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ομαδικά παιγνίδια, με σκοπό την προαγωγή της ομαδικότητας, σε αφήγηση μύθων που θα εξελίσσονται σε θεατρική μορφή με πρωταγωνιστές τα παιδιά και σε βιωματικά εργαστήρια διαφόρων κοινωνικών θεμάτων. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, εξωτερικές επισκέψεις και εκδρομές. Οι τιμές είναι προσιτές, αφού το κόστος συμμετοχής είναι €55 για ένα παιδί, €90 για δύο αδέλφια και €120 για τρία αδέλφια.

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 7:05 π.μ.- 3:00 μ.μ. καθημερινά. Το πρόγραμμα θα διεξάγεται από τις 8.00 π.μ.-1.30 μ.μ. και τις υπόλοιπες ώρες θα υπάρχει μόνο απασχόληση από μειωμένο προσωπικό, για τα παιδιά που οι γονείς τους αδυνατούν να προσαρμοστούν στο ωράριο του προγράμματος «Καλοκαιρινής Απασχόλησης και Ψυχαγωγίας». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο παιδιά τα οποία, κατά τη σχολική χρονιά 2009-2010, φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο. Καθημερινά θα προσφέρεται στα παιδιά πρόγευμα, το οποίο θα περιλαμβάνει σάντουιτς ή αλμυρό.

Top