Καθηγήτρια... σεξουάλα «βίασε» μαθητές της

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε σε Λύκειο της επαρχίας Λάρνακας και αφορά παρενόχληση δύο ανηλίκων μαθητών από καθηγήτρια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ενός εκ των δυο μαθητών, η εν λόγω εκπαιδευτικός, που φέρεται να είναι και νυμφευμένη, είχε σεξουαλική επαφή και με τους δυο μαθητές στο αυτοκίνητό της. Επίσης, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, η καθηγήτρια έστελνε και μηνύματα στο κινητό του, με τα οποία του ασκούσε πίεση για συνέχιση της σχέσης τους. Τόσο τα γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα όσο και τα μηνύματα στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης είναι αποθηκευμένα και φυλαγμένα από τα δυο παιδιά.

Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα στο facebook και φέρεται να έχει σταθερή επικοινωνία με αριθμό μαθητών του σχολείου. Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι η εν λόγω εκπαιδευτικός και στο παρελθόν απασχόλησε «με τις αδυναμίες της» το Υπουργείο, αναγκάζοντας τους τότε ιθύνοντες να τη μετακινήσουν σε άλλη σχολική μονάδα. Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι το γεγονός ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη του όλου θέματος από τους αρμοδίους στη σχολική μονάδα. Η Διεύθυνση του σχολείου, ενώ ήταν ενήμερη από την πρώτη στιγμή για τα όσα απίστευτα συνέβαιναν με την καθηγήτρια, φέρεται να επιχείρησε την απόκρυψη του προβλήματος κάτω από το χαλί.

Η Επίτροπος

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά δεν πίστευε στ’ αφτιά της. Εξοργισμένοι γονείς, αλλά και συνάδελφος της εκπαιδευτικού, βρέθηκαν στο γραφείο της Επιτρόπου και εξιστόρησαν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα βίωναν το τελευταίο διάστημα. Η Επίτροπος Κουρσουμπά άμεσα κίνησε τις διαδικασίες και με εμπιστευτική επιστολή (που αποκαλύπτουμε σήμερα) προς τον αρμόδιο Υπουργό, απηύθυνε δραματική έκκληση για άμεση έναρξη διερεύνησης των πολύ σοβαρών καταγγελιών που περιήλθαν στη γνώση της. «Παρακαλώ όπως δώσετε οδηγίες, ώστε να διερευνηθούν αμέσως οι πιο πάνω καταγγελίες, με τρόπο που να διασφαλίζει, αφενός, την αξιοπιστία της διερεύνησης και, αφετέρου, τον απόλυτο σεβασμό στην εγγενή αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εμπλεκόμενων παιδιών, και να ενημερωθώ για τα αποτελέσματα της έρευνας…».

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όπως μας ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές του Υπουργείου Παιδείας, έγιναν ανακρίσεις και συγκεντρώθηκε μαρτυρικό υλικό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στους μάρτυρες κατηγορίας περιλαμβάνονται και μαθητές, καθηγητές, αλλά και γονείς. Όλο αυτό το υλικό βρίσκεται συγκεντρωμένο στο γραφείο της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπίας Στυλιανού και το θέμα φαίνεται να παραμένει για την ώρα… στάσιμο.

Και απειλές!

Τη στιγμή που όλα δείχνουν πως στοιχειοθετείται υπόθεση ενδεχόμενου σεξουαλικού βιασμού, η Διευθύντρια του σχολείου, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα στόματα των μαθητών ερμητικά κλειστά, φέρεται να απειλεί θεούς και δαίμονες, φτάνοντας στο σημείο ν’ αφήνει υπονοούμενα ακόμη και για ενδεχόμενες επιπτώσεις στα γραπτά των τελικών εξετάσεων των παιδιών. Πάντως, η μαθητική κοινότητα, αλλά και οι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου είναι ανάστατοι μεσούσης της εξεταστικής περιόδου. Τη μεγαλύτερη, όμως, πίεση βιώνουν οι μαθητές που μπήκαν στη διαδικασία και έδωσαν καταθέσεις και μαρτυρίες, αφού τα ονόματά τους είναι πια γνωστά στην… «παιχνιδιάρα» εκπαιδευτικό. Ας σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει γιατί προτού απαντήσει η ίδια στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, έλαβε γνώση όλου του μαρτυρικού υλικού ως είθισται.

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες

Τα όσα εξομολογούνται έντρομοι γονείς στη «Σ» κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. «Η εν λόγω εκπαιδευτικός δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνει τα αισθήματά της κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι μετακινήθηκε από άλλο σχολείο, ακριβώς γιατί θεωρήθηκε ότι είχε προχωρημένες σχέσεις με τους μαθητές της…». «Στην αρχή ήταν αθώα μηνύματα και αλληλοπειράγματα. Μετά η καθηγήτρια ξεκίνησε να αγοράζει τσιγάρα στα παιδιά και να τους δίδει χρήματα. Μετά άρχισαν οι συναντήσεις μέχρι που έγινε η… σεξουαλική πράξη στο όχημά της και με τα δυο παιδιά».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη θυματοποίηση των παιδιών μας. Στο κάτω-κάτω τα παιδιά είναι ανήλικα και αυτή η κυρία εκπαιδευτικός… Η ευθύνη των όποιων πράξεων είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται και ποιους ώμους βαραίνει… Κι επιτέλους η Διευθύντρια του σχολείου, ας μας πει ποιου τα συμφέροντα προστατεύει…». «Η κ. Διευθύντρια του σχολείου είναι σε τροχιά αφυπηρέτησης. Προφανώς και κινείται στη λογική - κρύψε να περάσουμε, μήπως και σπιλωθεί το όνομα του σχολείου της. Εάν, όμως, ήταν τα δικά της παιδιά, το ίδιο θα σκεφτόταν;»

Αυξάνονται οι περιπτώσεις προβληματικών καθηγητών

ΚΑΛΑ ενημερωμένες πηγές στο Υπουργείο Παιδείας μάς ανέφεραν ότι «οι περιπτώσεις των προβληματικών καθηγητών το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και πληθύνονται». Μάλιστα, εκτιμούν στο Υπουργείο ότι σε κάθε σχολική μονάδα σήμερα εικάζεται ότι βρίσκει κανείς μια με δυο περιπτώσεις προβληματικών εκπαιδευτικών. «Το Υπουργείο, σε υπηρεσιακό επίπεδο, τους τελευταίους μήνες είναι βραχυκυκλωμένο. Η κόντρα μεταξύ Υπουργού Παιδείας και Διευθύντριας Μέσης, αλλά και Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου με τη Διευθύντρια Μέσης έχει επιφέρει… παράλυση στην εύρυθμη λειτουργία της προϊστάμενης Αρχής των δημοσίων σχολείων».

Οι ίδιες πηγές, όμως, εκτιμούν ότι και το σύστημα παρουσιάζει σοβαρές παθογένειες. Το γεγονός ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν τυγχάνει αξιολόγησης ικανοτήτων, πλην των ακαδημαϊκών προσόντων, προτού «χρεωθεί» την έδρα διδασκαλίας, αποτελεί παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία. «Καθηγητές με ψυχολογικά προβλήματα, ψυχικά άρρωστοι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και θεραπεία, αναλαμβάνουν να διδάξουν στους σημερινούς μαθητές… Και υπάρχουν και χειρότερα. Καθηγητές που κρίνονται ακατάλληλοι από ιατροσυμβούλια και οδηγούνται στην έξοδο, επανέρχονται στην εκπαίδευση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, με ένα απλό χαρτί από κάποιον γιατρό, πιθανόν φίλο ή συγγενή…».

Θυματοποίηση

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ εκπομπή του «Σίγμα» «60 λεπτά», που προβλήθηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου, παρουσίασε βίντεο ντοκουμέντο (αναρτημένο στο www.sigmatv.com) σχολικής αίθουσας εν ώρα μαθήματος, που θύμιζε ζούγκλα. Η «εκπαιδευτικός», έχοντας χάσει το παιγνίδι της πειθαρχίας, του σεβασμού και της πειθούς, ήταν έρμαιο στις ορέξεις των λιγοστών ταραχοποιών μαθητών. Σε τέτοιο βαθμό, που οι υπόλοιποι γονείς σε εβδομαδιαία βάση μάζευαν τα παιδιά τους και τα έπαιρναν σπίτι. Κι ενώ οι φωνές έφταναν μέχρι… το Υπουργείο(!) κανένας εκ της Διεύθυνσης του συγκεκριμένου σχολείου δεν μπήκε στον κόπο να κάνει μια καταγγελία. Τουναντίον, παρείχαν κάλυψη με την ένοχη σιωπή τους όλο αυτό το διάστημα. Και σήμερα κάνουν κάτι ακόμη πιο προκλητικό, ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Οδηγούν σε τιμωρία όσους μαθητές αναγνώρισαν στο βίντεο και κανένας δεν κάνει λόγο για την όποια «αδυναμία» της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού! Αξιόπιστη πηγή, μάλιστα, του Υπουργείου Παιδείας αποκάλυψε ότι, ενώ επιχειρήθηκε να «ανοιχτεί» υπόθεση για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτικό, όλοι οι συνάδελφοί της έκαναν τους «κινέζους»!


Προσωπικό σημείωμα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑ πολύ πριν δημοσιεύσω το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνάς μου. Της έρευνας, που έγινε με αφορμή τις καταγγελίες και την κραυγή αγωνίας των γονιών των μαθητών του σχολείου, όπου συνετελέστηκε η απίστευτη ιστορία που διαβάσατε. Γνωρίζω ότι οι μαθητές βρίσκονται σ’ εξεταστική περίοδο και δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να τους αναστατώσω ή να τους αποπροσανατολίσω. Ούτε αυτούς ούτε τους γονείς τους. Πληροφορηθείς, όμως, ότι οι μαθητές που έδωσαν καταθέσεις βιώνουν αφόρητες πιέσεις και απειλές, σε σχέση και με το αποτέλεσμα των εξετάσεων που δίνουν, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να δημοσιεύσω το υλικό μου. Για να θωρακίσω τους μαθητές, ώστε να μη βιώσουν καμιάν αδικία και κανενός είδους απειλή. Επιτέλους, κάτι σάπιο υπάρχει στα δημόσια σχολεία και ας σταματήσουν Υπουργείο και καθηγητές να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί της λογικής τού «κρύψε να περάσουμε».
Χ.Τ.

Top