Εξιλαστήριο θύμα η αλεπού

Στο στόχαστρο των κυνηγών γιατί, δήθεν, ευθύνεται για τον περιορισμό του ενδημικού θηράματος

Το Ταμείο Θήρας ήταν χτες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΡΟΣ

Εξαφανίστηκε ο νεροκότσυφας, προς εξαφάνιση ο γύπας

H ομορφιά των βουνών μας, η καλλίγραμμη, πανέμορφη και πανέξυπνη αλεπού βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο κάποιων από τους κυνηγούς, γιατί δήθεν ευθύνεται για τον περιορισμό του ενδημικού θηράματος, λαγών και περδικιών.
Ο προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας Παντελής Χατζηγέρος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, άφησε αιχμές ότι ευθύνονται οι αλεπούδες για τη μείωση του θηράματος. Ανέφερε ότι αναμενόταν να υπάρχουν δέκα λαγοί ανά αλεπού, όμως παρατηρείται το φαινόμενο στην Κύπρο να είναι ίσος ο αριθμός των αλεπούδων με τους λαγούς. Το απέδωσε στις αλλαγές που επήλθαν στους βιότοπους, στην απόρριψη άχρηστων υλικών και σκουπιδιών στην ύπαιθρο και στην ανάπτυξη κτηνοτροφικών περιοχών, γεγονότα που ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των αλεπούδων.

Μακριά τα χέρια από τις αλεπούδες

Ο Γιώργος Περδίκης προειδοποίησε ότι το κυνήγι της αλεπούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαγορευμένο και χαρακτηρίζεται βάρβαρο και αναχρονιστικό. "Το κυνήγι της αλεπούς με άλογα και άγρια σκυλιά μένει καταγραμμένο ως μια πολύ επώδυνη διαδικασία, στην οποία επιδίδονταν αργόσχολοι αριστοκράτες. Στον τόπο μας, με τη φτωχή πανίδα, η αλεπού είναι η ομορφιά των βουνών μας. Δεν ευθύνεται η αλεπού για τη μείωση του ενδημικού θηράματος". Ο βουλευτής των Οικολόγων απέδωσε την ευθύνη, για τη μείωση αυτή, στην αποψίλωση του τοπίου, το μαζικό εξοντωτικό κυνήγι, τις πυρκαγιές, τις δηλητηριάσεις και την εγκατάλειψη των σκυλιών στο βουνό. "Μια αγέλη άγριων σκύλων", είπε, "αποδεδειγμένα αποδεκάτισε περδίκια της απλευθέρωσης. Είναι τα σκυλιά που κάποιοι ασυνείδητοι εγκαταλείπουν μόνα στο βουνό κι αυτά αγριεύουν από την πείνα και την εγκατάλειψη. Αυτά τα σκυλιά μπορεί ακόμη και ανθρώπους να κατασπαράξουν, κάτι που ποτέ δεν θα κάνει η αλεπού, γιατί σέβεται και φοβάται τον άνθρωπο".

Εξαφανίζονται οι γύπες

Ο κ. Χατζηγέρου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο νεροκότσυφας, που διαβιούσε κυρίως σε ρυάκια, είναι το μόνο πουλί που έχει εξαφανισθεί οριστικά από την Κύπρο, από τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους γύπες, όχι όμως εξαιτίας του κυνηγίου, αλλά λόγω αλλαγών στην κτηνοτροφία, στον τερματισμό του φαινομένου να πετιούνται ψόφια ζώα στην ύπαιθρο και λόγω της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων προς εξόντωση αλεπούδων.
''Ο αριθμός των γυπών στην Κύπρο'', δήλωσε ο κ. Χατζηγέρου στους δημοσιογράφους, ''είναι σε μια κρίσιμη καμπή, έχουν παραμείνει μόνον εφτά γύπες στο ελεύθερο περιβάλλον και η Υπηρεσία προχωρεί με ένα διαχειριστικό σχέδιο, με συνεργασία μεταξύ των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, του Συνδέσμου Bird Life, του Τμήματος Δασών και άλλων, σε μια προσπάθεια να διασωθεί το είδος".
Μεταξύ άλλων εισηγήσεων του Ταμείου, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγέρου, είναι και ''η εισαγωγή γυπών από την Ισπανία και την Κρήτη, που έχουν μεγάλους αριθμούς''.

Προϋπολογισμός Ταμείου Θήρας

Παρά το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε στις ανανεώσεις αδειών κυνηγίου στην Κύπρο, ο προϋπολογισμός του Ταμείου Θήρας για το 2010 παρουσιάζεται ελλειμματικός κατά 354.800 ευρώ. Αυτό αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία ενημερώθηκε πως το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Ταμείου, το οποίο κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 θα ανέρχεται στα 3.096.052 ευρώ.
Ο Προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας αναφέρθηκε στις νέες ζώνες ειδικής προστασίας που ετοιμάζονται, στο πλαίσιο του προγράμματος ''Φύση 2000'', καθώς και για τα προγράμματα εμπλουτισμού της κυπριακής πανίδας, για τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ύψος των αδειών κυνηγίου και για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας.

Η λαθροθηρία... πύλη του εγκλήματος;

Αναφερόμενος στο ζήτημα των καταγγελιών, στις οποίες προβαίνουν οι θηροφύλακες, ο κ. Χατζηγέρου ανέφερε ότι, ''κατά την περίοδο 2009, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχουν καταγγελθεί 151 υποθέσεις, που έχουν να κάνουν με τα δίκτυα και τα ξόβεργα για τα αμπελοπούλια''.
''Υπάρχει το πρόβλημα των Βρετανικών Βάσεων, το πρόβλημα των κατεχομένων και πιστεύουμε'', είπε ο κ. Χατζηγέρου, ''ότι η Υπηρεσία κάνει ό,τι μπορεί". Ο κ. Χατζηγέρου δήλωσε ότι, μελετώντας τα έως τώρα σχετικά στοιχεία στην υπηρεσία του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πλείστοι από τους νεαρούς, που καταγγέλλονται για λαθροθηρία και χρήση απαγορευμένων μέσων σύλληψης θηράματος, καταλήγουν σε μεγαλύτερες ηλικίες να συλλαμβάνονται για σοβαρότερα ποινικά αδικήματα και εγκληματικές πράξεις.
Ο κυνηγός-βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ντίνος Χατζηνικόλας, δήλωσε, μετά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών, ότι "η προστασία της πανίδας του τόπου μας και η ανάπτυξή της είναι διαχρονικό πρόβλημα και αντιμετωπίζει προβλήματα από διάφορους παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η λαθροθηρία. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε πως ''φάνηκε ξεκάθαρα, μέσα από την εξέταση του προϋπολογισμού για το Ταμείο Θήρας, ότι συντηρείται, σχεδόν αποκλειστικά, από τις 45 τόσες χιλιάδες Κυπρίων κυνηγών''. Πρόσθεσε ότι "πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός και μεγαλύτερη ανταπόκριση του Ταμείου σε όλους τους Κυπρίους κυνηγούς και δεν πρέπει η Θήρα να εξαντλείται αποκλειστικά και μόνον στο να καταδιώκει, από πρωίας μέχρι νυκτός, τους κυνηγούς''.
Top