Βανδαλισμοί στο σπίτι του Εζεκία Παπαϊωάννου

Στις 3.50 χθες το πρωί άγνωστοι χτύπησαν στο σπίτι του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ΄Εζεκία Παπαϊωάννου που χρησιμοποιείται ως Μουσείο του κόμματος και βρίσκεται στην οδό Δωϊράνης στην περιοχή Λυκαβηττού. Αποτέλεσμα των βανδαλισμών ήταν η ολοσχερής καταστροφή μέσω εμπρησμού του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου τύπου Lada με αριθμούς εγγραφής JN 524 κατασκευής 1979 και βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού. Με βάση τις έρευνες, οι εμπρηστές πυρπόλησαν το όχημα χωρίς να χρησιμοποιήσουν εύφλεκτη ύλη, παρά το γεγονός ότι οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας εντόπισαν και κατάσχεσαν τέφρα, η οποία θα σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις.
Παράλληλα, στην είσοδο του μουσείου, αλλά και στην προτομή του Εζεκία Παπαϊωάννου οι βάνδαλοι έγραψαν υβριστικά συνθήματα και σύμβολα. Το συνολικό ύψος των ζημιών ανέρχεται στις 5.000 ευρώ. Προς διευκόλυνση των ανακρίσεων τα μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας που διερευνούν τις έρευνες προσήγαγαν στο Τμήμα διάφορα πρόσωπα, αλλά δεν προέκυψε τίποτε ενοχοποιητικό σε βάρος τους.
Τη σκηνή επισκέφθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι η ενέργεια συνιστά υπόσκαψη της πολιτικής κουλτούρας στον τόπο μας και ταυτόχρονα προσπαθεί να εισαγάγει νέα ήθη στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «κάποιοι ανεγκέφαλοι θεωρούν ότι με τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να βεβηλώσουν τη μνήμη του Εζεκία Παπαϊωάννου. Δεν θα το επιτύχουν, γιατί η συνεισφορά του Ε. Παπαϊωάννου στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία είναι καταγεγραμμένη με χρυσά γράμματα». Ο κ. Κυπριανού συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνουν ενέργειες οι οποίες να συνεχίζουν αυτή την κατάσταση. 'Όπως είπε, θα πρέπει να αφεθεί η Αστυνομία να επιτελέσει το έργο της. Ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι: «Έύχομαι και ελπίζω αυτοί που έχουν προβεί σε αυτή την ενέργεια να οδηγηθούν πολύ σύντομα στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά».

Καταδίκη από ΔΗΣΥ
Τους βανδαλισμούς στο σπίτι του Εζεκία Παπαϊωάννου το οποίο λειτουργεί και ως μουσείο καταδίκασε χθες και ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, βουλευτής Ιωνάς Νικολάου. Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου είπε ότι «καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές απ' όπου και εάν προέρχονται. Είναι ενέργειες που δυστυχώς δυναμιτίζουν την ενότητα του εσωτερικού μετώπου. Αυτές οι ενέργειες δεν διακρίνουν ένα λαό πολιτισμένο και καλούμε όλους ανεξαιρέτως απ' όπου αυτοί προέρχονται πολιτικά να σταματήσουν να προσβάλλουν με βανδαλισμούς ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μνημεία είτε πολιτικών προσώπων είτε ακόμα και των ηρώων της ΕΟΚΑ, είτε ακόμα τα εθνικά μας σύμβολα. Θα πρέπει να σταματήσουν αυτοί οι βανδαλισμοί και να διαφυλάξουμε την ενότητα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνά η πατρίδα μας».
Τους βανδαλισμούς στην οικία και την προτομή του Εζεκία Παπαϊωάννου καταδίκασαν και οι Οικολόγοι. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Κίνημα τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν στο παρελθόν και αποτελούν έκφραση των σκοτεινών δυνάμεων της κοινωνίας μας. Επίσης τονίστηκε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον και υποχρέωση να καταδικάζουν τέτοιες φασιστικές ενέργειες.
Top