Η σωστή διατροφή σώζει την υγεία

Σημασία έχει η ορμονική ισορροπία και όχι η μέτρηση θερμίδων

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω Παχυσαρκίας. Σύμφωνα με στατιστικά και προβλέψεις, μέχρι το 2015, δύο στους τρεις ενήλικες Κυπρίους θα είναι παχύσαρκοι.

ΔΡ ΜΠΑΡΥ ΣΙΑΡΣ
«Δεν έχουμε επιδημία παχυσαρκίας, έχουμε επιδημία φλεγμονής»

Λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητάς μας, ίσως να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις διατροφικές μας συνήθειες, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και την υγεία μας. Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο Αμερικανός ερευνητής Δρ Μπάρυ Σίαρς τόνισε πως το βάρος, η υγεία, η αντιγήρανσή μας, η σωματική μας ικανότητα ακόμα και τα συναισθήματά μας εξαρτώνται από τις ορμόνες, που ρυθμίζονται με τη διατροφή. «Το φαγητό είναι ένα φάρμακο, που πρέπει να το παίρνουμε σε σωστές δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας», είπε ο Δρ Μπάρυ, συμπληρώνοντας πως, μετά από 25 χρόνια μελετών, θεωρεί πως η «Διατροφική Ζώνη» είναι ο σωστός διατροφικός τρόπος όπου ρυθμίζει άριστα τις ορμόνες μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας.

Πιάτο στα τρία
Η σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λίπος. «Διαχωρίστε το πιάτο σας σε τρία μέρη. Το ένα τρίτο πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά, δηλαδή ψάρι, κοτόπουλο, σόγια κ.ά. και το υπόλοιπο πολύχρωμους υδατάνθρακες π.χ. σαλάτες, λαχανικά και φρούτα», συμβούλεψε ο Δρ Μπάρυ, τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουμε να μην καταναλώνουμε συχνά υδατάνθρακες χωρίς χρώμα (άσπρα μακαρόνια, ρύζι, ψωμί πατάτες), γιατί διεγείρουν την ινσουλίνη, μετατρέποντας και κρατώντας μας παχύσαρκους. Με την πρωτότυπη δίαιτα που δημιούργησε ο Δρ Μπάρυ προσφέρεται, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από αυξημένη εγκεφαλική διαύγεια, σταθερό χάσιμο λίπους (άρα και κιλών), αντιστροφή χρόνιων ασθενειών, μεγιστοποίηση της σωματικής απόδοσης, αντιγήρανση και μακροζωία. Βάσει της διατροφικής πυραμίδας της «διατροφικής ζώνης», βλέπουμε πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στη συγκεκριμένη δίαιτα με αυτές της μεσογειακής διατροφής.

Διατροφικές Συμβουλές
1. Πρέπει να βρείτε την ποσότητα διατροφής που σας αναλογεί, ο καθένας από εσάς έχει δικιά του ποσότητα διατροφής. 2. Κάθε γεύμα πρέπει να είναι ισορροπημένο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. 3. Το πρώτο πιάτο του γεύματος πρέπει να είναι η πρωτεΐνη, το δεύτερο οι υδατάνθρακες (σαλάτα, φρούτο). 4. Προσπαθήστε να τρώτε πέντε φορές την ημέρα: τρία κύρια και δύο πρόχειρα γεύματα. 5. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά (είναι υδατάνθρακες οι οποίοι έχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα) και λιγότερο ψωμί, δημητριακά και
αμυλούχα. 6. Δεν πρέπει να περάσουν περισσότερες από 5 ώρες μετά το γεύμα χωρίς να φάτε σνακ, ή 2 με 3 ώρες μετά το σνακ χωρίς να φάτε γεύμα άσχετα αν πεινάτε ή όχι. 7. Πιείτε τουλάχιστο 8 ποτήρια νερό την ημέρα. 8. Αν ένα γεύμα σας είναι εκτός Ζώνης, μην ανησυχείτε. Απλώς κάντε το επόμενο γεύμα σας φιλικό προς τη Ζώνη. 9. Εάν πίνετε καφέ να είναι χωρίς καφεΐνη, χωρίς ζάχαρη (εκτός εάν είναι φρουκτόζη) και με ή χωρίς γάλα. Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με πράσινο ή άσπρο τσάι. 10. Αποφύγετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπών, γιατί κάνουν τις κυτταρικές μεμβράνες πιο άκαμπτες και αναγκάζουν το ήπαρ να παράγει περισσότερη χοληστερίνη προκειμένου να μειώσει αυτή την ακαμψία. 11. Αποφεύγετε τα σπορέλαια και τα τρόφιμα που τα περιέχουν διότι είναι ωμέγα-6. 12. Το λίπος που θα χρησιμοποιήσετε στα γεύματά σας να είναι Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο. 13. Να ασκήστε τουλάχιστον ½ με 45 λεπτά την ημέρα. 14. Να τρώτε ένα σνακ Ζώνης 30 ή 45 λεπτά πριν από την άσκηση και ένα αμέσως μετά. 15. Να τρώτε καλό πρωινό.
Top