Γροθιά στα παράνομα φροντιστήρια

Αυξάνονται οι λειτουργοί του Γραφείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
Το Υπουργείο Παιδείας αποκάλυψε στη «Σ» ότι μελετά τη μετεξέλιξη του Γραφείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης σε «Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης» στα πλαίσια πρότασης που ετοιμάζει για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. Πολλά τα παράπονα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων.

Στα σκαριά του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται η μετεξέλιξη του Γραφείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης σε «Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης», κάτι που συνεπάγεται και την αύξηση του προσωπικού του, το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για τον έλεγχο και εντοπισμό των παράνομων φροντιστηρίων. «Μελετούμε το ενδεχόμενο, αφού πιστεύουμε ότι θα δώσει περισσότερη ευελιξία στις ενέργειές μας», δήλωσε στη «Σ» ο προϊστάμενος της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Παναγιώτης Μαύρος.

Μόνο δύο οι λειτουργοί
Το Γραφείο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης αποτελείται αυτή τη στιγμή από τρία μέλη, τον προϊστάμενο κ. Μαύρο και δύο λειτουργούς, οι οποίοι διενεργούν ελέγχους σε πέραν των 200 με 300 εγγεγραμμένων φροντιστηρίων. Εξετάζουν, επίσης, τις καταγγελίες που καταφθάνουν σχετικά με παράνομα φροντιστήρια.

«Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό, ωστόσο, αγωνιζόμαστε πολύ και πιστεύω ότι η δουλειά μας είναι αποτελεσματική», είπε ο κ. Μαύρος.

Πρόσθεσε ότι το γραφείο του είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των φροντιστηρίων που αιτούνται άδεια λειτουργίας. «Τα αποτελέσματα του ελέγχου αποστέλλονται στη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια τα προωθεί στον Υπουργό», σημείωσε.

Δύο διαφορετικές προτάσεις στη Βουλή
Οι σκέψεις για μετεξέλιξη του Γραφείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης σε «Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης» γίνονται στα πλαίσια πρότασης που ετοιμάζει το Υπουργείο με σκοπό την τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των φροντιστηρίων. «Στην πρόταση θα συμπεριλάβουμε απόψεις και εισηγήσεις και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων», είπε ο κ. Μαύρος. Η τροποποίηση της νομοθεσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου, οπόταν λήγει η διορία που έδωσε στο Υπουργείο η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να εξετάσει μια δεύτερη πρόταση , η οποία έχει ήδη κατατεθεί από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. «Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο κωλυσιεργήσει ή φέρει πρόταση που δεν ικανοποιήσει, τότε θα εγκρίνει τη δική μας πρόταση, η οποία ουσιαστικά εκσυγχρονίζει τη λειτουργία των φροντιστηρίων και καταπολεμά την παρανομία στον κλάδο», ανέφερε στη «Σ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Άδωνις Μυλωνάς.

Η πρόταση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων περιλαμβάνει την αντικατάσταση του Γραφείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας με το ανεξάρτητο Συμβούλιο Εγγραφής Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. Επιπρόσθετα υιοθετεί τη μοριοδότηση των καθηγητών που εργάζονται στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας για το θέμα, όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, τάχθηκαν υπέρ της πρότασής του.

Μεγαλώνει η λίστα των παράνομων
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Άδωνις Μυλωνάς τόνισε ότι ο αριθμός των παράνομων φροντιστηρίων «ξεπερνά τα 1000 με 1500, δηλαδή σχεδόν ο πενταπλάσιος από τα νόμιμα φροντιστήρια».
Οι περισσότεροι από τους παρανομούντες είναι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. «Ανοίγουν φροντιστήρια, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και χωρίς πολεοδομική και επιστημονική άδεια», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Κοινό μυστικό των ανθρώπων της Εκπαίδευσης αποτελεί εδώ και καιρό η διενέργεια φροντιστηρίων από καθηγητές του δημοσίου, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Τα φροντιστήρια της Ευρώπης
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Άδωνις Μυλωνάς ανέφερε ότι πρόσφατα υπογράφτηκε καταστατικό για την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φροντιστηρίων, με τον ίδιο να κατέχει τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου. Στο Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας βρίσκεται ακόμη ένας Κύπριος, ο Μάριος Χαραλάμπους, ο οποίος εκτελεί χρέη αναπληρωτή διευθυντή. «Η Συνομοσπονδία στηρίζει πλήρως της προσπάθειες του Συνδέσμου μας για την αλλαγή του νόμου που διέπει τα ιδιωτικά φροντιστήρια της Κύπρου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα προβλήματα των φροντιστηρίων της Ευρώπης είναι κοινά», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

«Αριστος» με αντίτιμο
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του προβλήματος των παράνομων φροντιστηρίων σε μαθητές και γονείς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων απάντησε ότι τίθεται το θέμα των υπερχρεώσεων. «Αρκετοί διορισμένοι καθηγητές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι οι βαθμολογητές των μαθητών, για να εξαναγκάσουν τους γονείς να αγοράσουν τις υπηρεσίες τους», υποστήριξε ο Άδωνις Μυλωνάς. Συμπλήρωσε ότι οι γονείς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το καλύτερο για τους μαθητές πληρώνουν πολλές φορές τις διπλάσιες τιμές απ' ό,τι θα πλήρωναν σε ένα νόμιμο φροντιστήριο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε, επίσης, ότι «από τις 6000 περίπου καταγγελίες που έγιναν από εμάς και ιδιώτες τα τελευταία δέκα χρόνια ελάχιστοι έχουν καταδικαστεί».

Top