Κάηκαν σπίτια και αγνοούνται άνθρωποι

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αφού ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε από το βράδυ της Παρασκευής, γύρω στις 21:40, στην περιοχή Σέσι, στο Γραμματικό.
Το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε χθες το πρωί από το Γραμματικό προς τον Βαρνάβα Αττικής, αλλά ο άνεμος γύρισε πάλι προς το Γραμματικό και τότε οι φλόγες απείλησαν σπίτια της κατοικημένης περιοχής. Οι φωτιές έζωναν τα σπίτια της περιοχής και οι προσπάθειες που καταβάλλονταν για απεγκλωβισμό κατοίκων ήταν υπεράνθρωπες. Τέσσερα σπίτια κάηκαν στο Γραμματικό και ένα στο Καλέντζι. Την ίδια ώρα πέντε βοσκοί αγνοούνταν. Πυκνό σύννεφο καπνού και στάχτες είχαν καλύψει μεγάλο μέρος της Αττικής. Ο δήμαρχος της Πεντέλης μίλησε για ύποπτες φωτιές που άρχισαν από την περιοχή Μαύρο Βουνό, η οποία προοριζόταν για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.
Η κρισιμότητα της κατάστασης φάνηκε όταν στρατιωτικά οχήματα άρχισαν να απομακρύνουν πυραύλους από στρατόπεδο κοντά στον Βαρνάβα. Το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βορειοανατολικά προς Μαραθώνα. Σημαντικές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 6 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 35 οχήματα, 120 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, επιχειρούσαν στην περιοχή.
Ο αριθμός των δυνάμεων αυξανόταν συνεχώς, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Χθεσινή εκτίμηση της κατάστασης ανέφερε ότι η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημερωνόταν από χθες το πρωί για την εξέλιξη της κατάστασης, έδωσε οδηγίες, ώστε να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να περιοριστεί η φυσική καταστροφή.
Η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που δίνει η Πολιτεία.

Τετράγωνο πυρκαγιών
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρισκόταν και το πύρινο μέτωπο, που ξέσπασε επίσης την Παρασκευή, στη Ζάκυνθο, στις Μαριές, το Στόμιο και το Στρογγυλό. Στις περιοχές αυτές, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίστηκε ένα κοινό μέτωπο φωτιάς. Για την πυρόσβεση χρησιμοποιήθηκαν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων. Από νωρίς χθες το πρωί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζονταν για τον έλεγχο των τριών πυρκαγιών, που εδώ και τρεις μέρες κατακαίουν τα βουνά της Ζακύνθου και έχουν ήδη αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα δάσους. Μέχρι χθες είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστροφή σε σπίτια και αγροικίες, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθυνόταν κυρίως στις δασικές περιοχές.
Στο μεταξύ, άλλες δασικές περιοχές βρίσκονταν υπό την απειλή πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν στη Σκύρο και την Κάρυστο. Η φωτιά στη Σκύρο έκαψε έκταση με χαμηλή βλάστηση ενώ στην Κάρυστο, όπου έπνεαν ισχυροί άνεμοι, τύλιξαν στις φλόγες αγροτοδασική έκταση. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Στη Σκύρο επιχειρούσαν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες και στην Κάρυστο 7 οχήματα με 19 πυροσβέστες.


Top