Ψεκάζουν τους ουρανούς μας

Τα τελευταία δύο χρόνια πληθαίνουν οι φήμες και οι πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των Βρετανών και των Αμερικανών μέσω των βάσεων στην Κύπρο, που ενδεχομένως να επηρεάζουν τη βροχόπτωση στο νησί μας.

Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο φέρεται να αποτελούν μέρος του συστήματος HAARP (High Frequency Active Auroral Research), το οποίο στοχεύει στον έλεγχο του κλίματος του πλανήτη προς όφελος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Πληροφορίες συνδέουν τα αμερικανικά αεροσκάφη τύπου KC-10 και KC-135 με το πρόγραμμα HAARP και τα χημικά ίχνη (chemtrails), δηλαδή τον ψεκασμό του ουρανού με οξείδια αλουμινίου και βαρίου.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Δέον να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από το αλουμίνιο και βάριο είναι εξαιρετικά σοβαρές. Μπορούν να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ, υπέρταση, ρινικές αιμορραγίες, άσθμα, αλλεργίες, πνευμονία. Το βάριο παρεμποδίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το θέμα απασχόλησε την Ευρωβουλή, πολλά κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών και τους ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα συζητήθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το Μάρτιο του 2009 και τον Οκτώβριο του 2010, με πρωτοβουλία και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία παραδέχεται τη διέλευση από την Κύπρο των συγκεκριμένων τύπων αμερικανικών αεροσκαφών, όπως προκύπτει και από την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.

Αρκετοί πολίτες παρακολουθούν το φαινόμενο και ανησυχούν, γι’ αυτό και έχουν συστήσει επιτροπές αγώνα κατά των χημικών αεροψεκασμών.

Ζητούνται απαντήσεις

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας απαντήσεις γι' αυτά τα φαινόμενα, τα οποία φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάζουν την υγεία και τις καιρικές συνθήκες. Μετά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή (Μάρτιος 2009), συγκροτήθηκε διυπηρεσιακή επιτροπή μελέτης του φαινομένου. Δυστυχώς, για άγνωστο λόγο, η επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της μετά από δύο συνεδριάσεις τον Ιούνιο του 2010.

Έτσι ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή (21 Ιουνίου 2010), στην οποία αναφερόταν ότι περιμέναμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε δειγματοληπτικές έρευνες των χημικών ουρών, που εντοπίζονται συχνά μετά από αυτές τις πτήσεις ή του εδάφους για την ύπαρξη των συγκεκριμένων χημικών ουσιών.

Ο Αρμόδιος Υπουργός (Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) με επιστολή του ημερομηνίας 27 Αυγούστου 2010, απάντησε ότι η διενέργεια δειγματοληπτικών ερευνών για τις χημικές ουρές των υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο προϋποθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, και τεχνογνωσία, τον οποίον η Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν διαθέτουν.

Να γίνουν δειγματοληπτικές έρευνες

ΣΤΗ συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2010, ο κ. Κατσαρός (επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος στην Αθήνα), ο οποίος προσκλήθηκε στην Κύπρο από το Κίνημα Οικολόγων, εισηγήθηκε την ενοικίαση κατάλληλου αεροσκάφους, το οποίο θα μπορούσε να συλλέξει δείγματα από τα χημικά νέφη για να γίνουν οι κατάλληλες αναλύσεις, τις οποίες το κρατικό χημείο δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να διεξάγει. Ζητούμε από το κράτος να προβεί σε δειγματοληπτικές έρευνες των χημικών ουρών, που εντοπίζονται συχνά μετά από αυτές τις πτήσεις ή του εδάφους, για την ύπαρξη των συγκεκριμένων χημικών ουσιών. Kαλoύμε, επίσης, την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε διαβήματα, για να σταματήσει η χρήση του κυπριακού ουρανού για τα ύποπτα στρατιωτικά πειράματα των Αμερικανών.

Top