Μπλε και κόκκινο σε πένθιμο φόντο

Η συνάντηση και η ταύτιση των αυτοαποκαλούμενων εθνικιστών με τους χειρότερους εχθρούς τους, τους αυτοαποκαλούμενους κομμουνιστές, στο πολιτικό πεδίο της άρνησης, της προκατάληψης, του μίσους και του αυταρχισμού, είναι μια σκοτεινή συγκυρία.

Αυτή η συγκυρία προέκυψε το σαββατοκύριακο, μετά την ανάθεση της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα, στον Λουκά Παπαδήμο, όπως αποκαλύπτεται με τις τοποθετήσεις των κινημάτων και κομμάτων των δύο άκρων, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που παρουσιάζουν μιαν εκπληκτική… ομοφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ξεκινώ από την Κύπρο, όπου το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε χθες τη «δυσαρέσκειά» του για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ειδικότερα μετά και τις δηλώσεις εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, εξ ενός απ’ τους διασημότερους οικονομικούς δυνάστες της οικουμένης, Τζώρτζ Σόρος, αλλά και με τα προαναφερθέντα στοιχεία εξάγουμε το συμπέρασμα πως πρόκειται για μια κυβέρνηση υπηρετών των Διεθνών Τραπεζικών Ιδρυμάτων, που υπό τον μανδύα της "λιτότητος" θα εναρμονιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό με τις προσταγές του Μνημονίου.

»Η απάντησις του ελληνικού λαού ήταν άμεση και το γεγονός αυτό είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για το μέλλον. Συγκεκριμένα, πληθώρα κόσμου που παρευρέθη στη συγκέντρωση του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή στη Νίκαια και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγ. Νικολάου το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου, για να δηλώσει την αντίθεση της στο Μνημόνιο.

»Ειδικότερα με τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. στην παρούσα Κυβέρνηση, δεν μένει πλέον καμία αμφιβολία πως η αυθεντική Εθνική Αντίσταση βρίσκεται αποκλειστικά στις τάξεις του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή. Οι απανταχού πολιτικάντηδες, που ενεργούν πίσω από τον μανδύα του πατριωτισμού, αργά η γρήγορα ξεσκεπάζονται».
Στην Ελλάδα, ο ίδιος ο Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή, η αδελφή οργάνωση του ΕΛΑΜ, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι «σκοπός μας απ' εδώ και πέρα 11.11.2011, ημέρα θανάτου της δημοκρατίας, θα είναι να καταδικαστούν όλοι οι προδότες από μια λαϊκή κυβέρνηση!».

Στην Ελλάδα και πάλι το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της Ε.Ε. Απένατι σ’ αυτήν τη μαύρη συμμαχία, ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική του εργατική-λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει».

Εξάλλου, η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας προψές σε συγκέντρωση της ΚΝΕ στην Αθήνα, είπε ότι το κόμμα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η κυβέρνηση Παπαδήμου «να μην πάρει ούτε ανάσα ώστε να πέσει μια ώρα νωρίτερα», κατά την έκφρασή της. Μίλησε, επίσης, για ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου απέναντι στο «μαύρο μέτωπο» που δημιουργήθηκε με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Και, τέλος, επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ «για την ανατροπή του συστήματος και την εγκαθίδρυση λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας».
Προσέξτε την ομοιομορφία της σκέψης και στις δύο αντίπαλες έως θανάτου, παρατάξεις, τη μπλε και την κόκκινη - όπως οι ίδιες αυτο-προσδιορίζονται χρωματικά.

Η ίδια βία στη γλωσσική έκφραση, η ίδια απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας και οι μοναδικοί φορείς του πατριωτισμού, η ίδια μισαλλοδοξία απέναντι στη δημοκρατία - πάντως στην παλέτα του ζωγράφου, αν αναμείξεις το μπλε και το κόκκινο, σου βγάζει κάτι πένθιμο και θλιβερό…

mardaf@hotmail.co.uk

Top