Λάθος ο μη διορισμός Ορφανίδη

Τα κόμματα καλούν τον Πρόεδρο Χριστόφια να το ξανασκεφτεί
Αντικατάστασή του θα βλάψει και την Κύπρο και την Ευρωζώνη, συμφωνούν όλοι, ενώ ο Πρόεδρος ακόμα σιωπά


Ενώ από πλευράς Προεδρικού τηρείται ακόμα σιγή ιχθύος σε ό,τι αφορά τον διορισμό Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, από πλευράς κομμάτων υπήρξε χθες καταιγισμός δηλώσεων και ανακοινώσεων με τις οποίες καλείται ο Πρόεδρος Χριστόφιας να επαναδιορίσει τον Αθανάσιο Ορφανίδη για το καλό όχι μόνον της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της Ευρωζώνης γενικά.

Μέχρι τη λήξη της θητείας του Διοικητή, απομένουν μόνον τρεις εργάσιμες μέρες -της σημερινής περιλαμβανομένης- και το μόνο που ελέχθη από πλευράς Προέδρου ήταν μια ανεπίσημη δήλωσή του στο άτυπο συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων την περασμένη Δευτέρα, ότι δεν θα επαναδιορίσει τον Αθανάσιο Ορφανίδη για λόγους αρχής, όπως είπε. Δεν είπε τίποτε άλλο, ούτε απάντησε ποιος θα είναι ο διάδοχος Ορφανίδη.

Αναβολή της συνέντευξης
Ο ίδιος ο Διοικητής εξακολουθεί να εργάζεται με τους ρυθμούς που επιβάλλει το αξίωμά του, χωρίς να προβαίνει σε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Από το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής, πάντως, μας ελέχθη χθες ότι η συνέντευξη Τύπου, την οποία όπως είχε ανακοινωθεί θα έδινε στις 30 Απριλίου ο Διοικητής για να παρουσιάσει την ετήσια έκθεση της Τράπεζας, αναβάλλεται. Σε ερώτησή μας αν η συνέντευξη θα δοθεί αυτήν την εβδομάδα ,η απάντηση ήταν αρνητική. Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ο νυν Διοικητής είναι ο αρμόδιος να μιλήσει για τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς και η απόφαση για αναβολή της συνέντευξης δημιουργεί σύγχυση σε σχέση με το όλο θέμα.

«Αναταράξεις κι εκτός Κύπρου»
Χθες, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αντικατάσταση του Αθανάσιου Ορφανίδη.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πρόσωπο του Διοικητή δεν αφορά μόνο το εσωτερικό της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως να επηρεάσει και καταστάσεις στο Ευρωσύστημα. Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος έχει καθυστερήσει ήδη να ανακοινώσει την απόφασή του ενώ, σε παρατήρηση πως ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε σε μη επαναδιορισμό του κ. Ορφανίδη, απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να αναφέρεται σε ονόματα.

«Ταπεινά υποδεικνύω -σημείωσε- ότι η απόφαση του Προέδρου δεν είναι απόφαση που αφορά μόνο το εσωτερικό της Κύπρου, λόγω της κατάστασης στο Ευρωσύστημα και την Κύπρο. Η επιλογή του προσώπου μπορεί να είναι μια αξιόπιστη επιλογή, που θα έχει πέραση και λόγο στο Ευρωσύστημα και θα είναι και βοηθητική για την Κύπρο, μπορεί όμως να είναι και μια επιλογή, όπως άλλες επιλογές στο παρελθόν, που όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό, αλλά και αναταράξεις εκτός Κύπρου», κατέληξε.

«Τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας»

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξάλλου, σε δική του δήλωση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο μη επαναδιορισμός Ορφανίδη «θα αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οικονομίας της Κύπρου, το οποίο κτίζει η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Ορφανίδης έχει την απαραίτητη πείρα και τις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα και έχει το απαραίτητο κύρος για να μεταφέρει τις θέσεις της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο και έχει αναπτύξει πολύτιμες διαπροσωπικές σχέσεις σε σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της Κύπρου.

«Η απομάκρυνσή του από τη θέση του Διοικητή, τόνισε, αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Κύπρου, θα στείλει παντελώς λανθασμένα πολιτικά και οικονομικά μηνύματα, θα αυξήσει την ανασφάλεια των διεθνών αγορών για την κυπριακή οικονομία και ο κίνδυνος ένταξής μας σε μηχανισμό στήριξης θα αυξηθεί».
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του απευθύνει ύστατη έκκληση στον Πρόεδρο Χριστόφια να μη βάλει τα μικροκομματικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας, και να προχωρήσει στον επαναδιορισμό του μοναδικού κυβερνητικού αξιωματούχου που εδώ και πέντε χρόνια δικαιώνεται συνεχώς στις εκτιμήσεις και στις προβλέψεις του.

Απώλεια
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, στις δικές του δηλώσεις, σημείωσε ότι «ο κ. Ορφανίδης υπήρξε αναμφισβήτητα ένας επιτυχημένος Διοικητής και η αντικατάστασή του θα είναι μια απώλεια για την Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα για την οικονομία.
»Επιπρόσθετα -είπε- η αντικατάστασή του θα εκπέμψει ένα πνεύμα ρεβανσισμού και θα χαλάσει μια καλή εικόνα που υπάρχει σήμερα για την Κεντρική Τράπεζα, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η οικονομία του τόπου».

Όχι σε προσωπικές αντιπάθειες
Οι Οικολόγοι καλούν τον Πρόεδρο Χριστόφια «να ακούσει τη φωνή της λογικής και να επαναδιορίσει τον Αθανάσιο Ορφανίδη, για να μπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθεια για την Κύπρο και την Ευρώπη».
Αναφέρουν επίσης ότι «σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ο Διοικητής Ορφανίδης δίνει μάχες για την Κύπρο και την ευρωζώνη, στην Κύπρο, στη Φρανκφούρτη, πιο πρόσφατα στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», και καλούν τον Πρόεδρο να μην κάνει κατάχρηση του δικαιώματος που του παρέχει το Σύνταγμα για διορισμό Διοικητή, χωρίς διαβούλευση και χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Είναι καιρός -τονίζουν- να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, μακριά από προσωπικές και κομματικές συμπάθειες ή αντιπάθειες, και παραμερίζοντας προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα. Η βαθιά γνώση του αντικειμένου και του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών και των διεθνών οργανισμών, η αξιοπιστία και η διεθνής εκτίμηση, επιτρέπουν στον Αθανάσιο Ορφανίδη να κερδίζει μάχες, πείθοντας τους εταίρους μας».

Top