Διοικητής: 8+1 λόγοι γιατί πρέπει να παραμείνει

Ο μη επαναδιορισμός Ορφανίδη, πλήγμα για την αξιοπιστία μας
Οι φωνές που επιθυμούν την παραμονή του διοικητή, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, πληθαίνουν και προέρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.


Στις 30 Απριλίου λήγει η πενταετής θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιου Ορφανίδη, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το τι μέλλει γενέσθαι σε ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα της χώρας. Οι φωνές που επιθυμούν την παραμονή του κ. Ορφανίδη, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, πληθαίνουν και προέρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ωστόσο, στον οποίο εναπόκειται η τελική απόφαση, φαίνεται πως παραμένει προσκολλημένος στις προσωπικές του αντιπάθειες για τον Διοικητή.

Λίγες ημέρες πριν από την οριστική απόφαση του Προέδρου για επαναδιορισμό ή όχι του κ. Αθανάσιου Ορφανίδη, το IN Business παρεμβαίνει στον διάλογο και εξηγεί τους 8 +1 λόγους για τους οποίους η παραμονή του νυν Διοικητή θεωρείται επιβεβλημένη.

1. Ο Αθανάσιος Ορφανίδης χαίρει διεθνούς εκτίμησης, σεβασμού και αποδοχής ανάμεσα στους κορυφαίους των χρηματοοικονομικών πραγμάτων, τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο και από τους οίκους αξιολόγησης. Η αξιοπιστία που απολάβει στο εξωτερικό φαίνεται πως αυτή την περίοδο αποτελεί το Α και το Ω. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσεις στους ξένους πως διαθέτεις ένα άτομο σαν τον κ. Ορφανίδη και παρ' όλα αυτά δεν τον επαναδιορίζεις. Πολλοί φοβούνται ότι αυτό θα είναι μια ένδειξη ότι η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τι είναι καλό για τη χώρα, με αποτέλεσμα να χάσουμε κι άλλην από την αξιοπιστία μας.

Άριστες σχέσεις με την ΕΚΤ
2. Οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με την ΕΚΤ, πιθανό να μας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες της χώρας χρειαστούν κρατική στήριξη και αναγκαστούμε να χτυπήσουμε την πόρτα της ΕΚΤ, αν ένας άνθρωπος μπορεί να τους πείσει να ενισχύσουν τη ρευστότητά μας, αυτός δεν είναι άλλος από τον Αθανάσιο Ορφανίδη. Ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαθέτει μιαν αξιοζήλευτη επαγγελματική σταδιοδρομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τεχνοκρατική εμπειρία, πάμπολλες δημοσιεύσεις, εκτόπισμα, γνώσεις και γνωριμίες που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας.

3. Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και μια ενδεχόμενη αλλαγή στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας, μόνο θετική δεν θα είναι. Οικονομικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι σε περιόδους οικονομικής αστάθειας οι αλλαγές δεν ενδείκνυνται και από τη στιγμή που τα ηνία βρίσκονται στα χέρια ενός ατόμου αποδεκτού από όλους, ο οποίος έχει συνεισφέρει τα μέγιστα με τις εμπειρίες και τις διασυνδέσεις του, θα ήταν προς όφελος όλων να μην αντικατασταθεί. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

4. Η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι νευραλγική, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης. Οποιοσδήποτε και αν αναλάβει τα ηνία θα χρειαστεί χρόνο να ενημερωθεί, να εγκλιματιστεί και να προσαρμοστεί στο σύστημα. Υπό τις σημερινές συνθήκες αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος και μπορεί να αποδειχθεί και μοιραίος.

5. Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να πείσουμε όλους ότι στόχος μας είναι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, πιθανή αλλαγή του Διοικητή θα αποτελούσε πλήγμα για την οικονομική μας αξιοπιστία. Πώς θα φανεί, αλήθεια, αν αντικαταστήσουμε τον μόνο άνθρωπο που όλοι οι διεθνείς παράγοντες προτείνουν να διατηρήσουμε; Τι μηνύματα θα δώσουμε;

6. Οι αρνητικές του προβλέψεις, δυστυχώς, δικαιώθηκαν. Ο ίδιος από το 2009 ήταν από τους πρώτους που είχε αναφέρει ότι είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα από το κράτος προς τις τράπεζες, παρά από τις τράπεζες στο κράτος. Είχε επανειλημμένα κάνει εκκλήσεις για δημοσιονομική εξυγίανση, μείωση των κρατικών δαπανών, διαρθρωτικές τομές στον δημόσιο τομέα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της φερεγγυότητας της κυπριακής οικονομίας στα μάτια των οίκων αξιολόγησης. Ο ίδιος υποστήριζε τις πολιτικές αυτές πριν καν φανούν τα πρώτα σημάδια της κρίσης και σίγουρα δεν μπορούμε να τον τιμωρήσουμε επειδή αποδείχθηκε σωστός!

7. Η συνετή πολιτική του πολλές φορές δεν άρεσε στο εσωτερικό, ωστόσο εκ των υστέρων αποδείχθηκε ορθή. Ήταν εκείνος που το 2007 έκανε δυσκολότερο τον δανεισμό για την απόκτηση δεύτερης κατοικίας, ενώ δεν επέτρεψε στον Ανδρέα Βγενόπουλο να κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα μέσω μείωσης της κεφαλαιακής επάρκειας για «μεγαλύτερη ευελιξία», με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τον αποκαλεί «δικτάτορα». Τότε η προσπάθειά του να αποτρέψει περαιτέρω μεγάλωμα των τραπεζών δεν βρήκε υποστήριξη από κανέναν, όμως οικονομικοί φορείς θεωρούν ότι ίσως σήμερα η κατάσταση να ήταν πολύ χειρότερη, αν δεν είχε λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο.

8. Ο επαναδιορισμός του κ. Ορφανίδη δεν θα ωφελούσε μόνο την οικονομία του τόπου, αλλά και την εικόνα της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος θα έκανε την υπέρβαση, δείχνοντας ότι πάνω από τις προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες βλέπει το όφελος της χώρας και πράττει προς αυτή την κατεύθυνση. Σκέφτεται έξω από το κομματικό «κουτί» και πράττει για το καλό της πατρίδας.

Η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα
+1. Για όσους αναφέρουν ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρός και δεν παρενέβη για να αποτρέψει έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη ότι στην Ευρωζώνη, νομικά, καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει την αγορά ομολόγων σε ευρώ. Κάλλιστα κάποιος μπορεί να πει ότι την ευθύνη φέρουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Όπως έχουν ήδη παραδεχθεί, τα κρατικά ομόλογα αποτελούσαν τότε την ασφαλέστερη επένδυση και κανείς δεν ανέμενε μια τόσο αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα.

Top