«Θα περάσουμε τις συμπληγάδες»

Οι τρεις κυπριακές τράπεζες δηλώνουν αισιόδοξες πως θα τα καταφέρουν και με τα ομόλογα και με την ανακεφαλαιοποίηση - Mε τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι καμία από τις κυπριακές τράπεζες δεν θα χρειασθεί πέραν των μετόχων της και των νέων επενδυτών, βοήθεια από το κράτος

ΟΙ ΞΕΝΟΙ επενδυτές δεν παραβλέπουν καθόλου το γεγονός ότι η Κύπρος τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα είναι ένας σοβαρός προμηθευτής ενέργειας προς την κατεύθυνση της Ευρώπης

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες ήταν το δεσμείν και το λύειν της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας μας σχεδόν από τη γένεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τράπεζες ήταν αυτές που χορηγούσαν δάνεια για να προωθηθεί η όποια εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, οι τράπεζες βοηθούσαν τα νοικοκυριά να αποκτήσουν στέγη και άλλα αγαθά τα οποία είναι βασικά για να υπάρχει ποιότητα ζωής, οι τράπεζες ήταν αυτές που τροφοδοτούσαν γενικά το οικονομικό σύστημα, ώστε να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και να αναπτύσσεται.

Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες αναπτύχθηκαν και μεγάλωσαν δυσανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Αποδείχθηκε, όμως, πως και το νόμισμα αυτό, όπως και όλα τα νομίσματα, είχε δύο οψεις. Τη θετική, αυτή που βοήθησε τους ίδιους τους τραπεζικούς οργανισμούς να πραγματοποιούν κέρδη εκατομμυρίων και κατ’ επέκτασιν να βοηθούν την οικονομία, και την αρνητική, αυτήν που υπερσκέλισε τις δυνατότητες του κράτους να τις στηρίξει σε περίπτωση που θα χρειάζονταν βοήθεια.

Ποιος, όμως, θα πίστευε ποτέ πως οι τράπεζες θα χρειάζονταν στήριξη από το κράτος; Όποιος διενοείτο να υποστηρίξει ακόμα και πέρσι κάτι τέτοιο, μάλλον θα περνιόταν για κάτοικος άλλου πλανήτη.

Τελευταίως, και όχι από δική τους υπαιτιότητα, οι τράπεζες της Κύπρου έχουν βρεθεί ενώπιον προκλήσεων, οι οποίες προέρχονται από την ελληνική επικράτεια και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, λόγω χειρισμών που δεν τιμούν τις πολιτικές ηγεσίες της. Οι τράπεζες της Κύπρου, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές και όχι μόνον, έπρεπε να επενδύσουν τα κέρδη τους σε προϊόντα αναλαμβάνοντας ενίοτε και ρίσκα. Τα λιγότερο επικίνδυνα, αυτά που εθεωρούντο λιγότερο μέχρι και καθόλου τοξικά προϊόντα, ήταν τα κρατικά ομόλογα. Η πρακτική αυτή είναι διεθνής και θεωρείται η πλέον ασφαλής. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση γνωστού τραπεζίτη, ο οποίος έλεγε συχνά:

«Πού θα έπρεπε να βάζουν τα κέρδη τους οι τράπεζες; Κάτω από το μαξιλάρι τους;».

Οι κυπριακές τράπεζες, λοιπόν, επένδυσαν και σε ελληνικά ομόλογα, όπως έκαναν και οι γαλλικές και οι γερμανικές και ιταλικές τράπεζες, όπως έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι περισσότερες, μάλιστα, από αυτές είναι φορτωμένες με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα, μετά το γνωστό κούρεμα, καλούνται όλες να πληρώσουν τα σπασμένα της οικονομικής διαχείρισης των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων και επιπλέον να βρουν νέα κεφάλαια μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να διευρύνουν την κεφαλαιακή τους βάση από το 5% περίπου που είναι σήμερα, στο 9%. Η αύξηση έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και αφορά όλες τις τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης.

Οι επιλογές

Θα τα καταφέρουν; Οι επιλογές τους είναι αρκετές: Να προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν κεφάλαια από τους υφιστάμενους μετόχους τους, να εξασφαλίσουν κονδύλια από το κράτος, πράγμα που σημαίνει κρατικοποίησή τους, να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία, να καταγράψουν κέρδη, τα οποία θα παρακρατήσουν ή να καταφύγουν στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης.

Οι διοικήσεις των τραπεζών μας είναι πάντως αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται μέσω εκδόσεων αλλά και των κερδών τους, τα οποία να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να είναι αξιόλογα, παρά την οικονομική κρίση. Οι ζημιές που εμφανίσθηκαν στα αποτελέσματα του 2011 και των τριών τραπεζών, οφείλονται ακριβώς στις απομειώσεις, το κούρεμα δηλαδή των ελληνικών ομολόγων που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και στις επισφάλειες που έχουν επίσης παρακρατήσει σε περίπτωση που ελληνικά δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί δεν αποπληρωθούν.

Η Λαϊκή

Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά είναι διαχειρίσιμη, είπε ο Μιχάλης Σαρρής, πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία παρουσίασε τις πιο μεγάλες ζημιές εξαιτίας των ομολόγων και των επισφαλών δανείων στην Ελλάδα. Ο κ. Σαρρής είπε πως καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες από μέρους της Λαϊκής για προσέλκυση επενδυτών και εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Η Τράπεζα Κύπρου


Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Θεόδωρος Αριστοδήμου διαβεβαίωσε ότι το συγκρότημα πατά σε γερά θεμέλια και ότι έχει κάνει τους αναγκαίους προγραμματισμούς εδώ και καιρό, για να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν παρουσιαστούν.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε σωστά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και θα συνεχίσουμε να είμαστε ο αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας, όπως και στα δύσκολα χρόνια του παρελθόντος», διαβεβαίωσε.

Η Ελληνική


Η Ελληνική Τράπεζα, η λιγότερο εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα και επισφαλή δάνεια, θεωρεί ότι δεν θα δυσκολευθεί επ' ουδενί ν' ανταποκριθεί στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

«Δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά έστω και αυτά τα περιορισμένα που αντιμετωπίζουμε, θα προχωρήσουμε με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύουμε ότι θα τα επιλύσουμε», είπε προχθές ο πρόεδρος της Ελληνικής, Ανδρέας Παναγιώτου, ο οποίος ανέφερε ότι αύριο Δευτέρα το δ.σ. της Τράπεζας συνέρχεται για να λάβει αποφάσεις, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει την απαραίτητη ενίσχυση του κεφαλαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Μάκης Κεραυνός τόνισε, επίσης, ότι «η τράπεζα έχει ισχυρή ρευστότητα, κεφαλαιακή επάρκεια και οι δείκτες της, όπως έχουν δημοσιευτεί και στα πρόσφατα αποτελέσματα, είναι ισχυροί και δεν υπολείπονται των άλλων τραπεζών».

Το φυσικό αέριο

Mε όλα τα πιο πάνω δεδομένα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι καμία από τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες δεν θα χρειασθεί πέραν των μετόχων της και των νέων επενδυτών, βοήθεια από το κράτος ή από τον Μηχανισμό.

Οι ξένοι επενδυτές, φυσικά, δεν παραβλέπουν καθόλου το γεγονός ότι η Κύπρος τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα είναι ένας σοβαρός προμηθευτής ενέργειας προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Δεν παραγνωρίζουν καθόλου ότι οι προοπτικές των εδώ επενδύσεών τους είναι πολύ θετικές λόγω ακριβώς της ανεύρεσης φυσικού αερίου στο Οικόπεδο Δώδεκα και των οριζόντων που διανοίγονται με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες στα υπόλοιπα δώδεκα οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Φυσικά η ανάκαμψη δεν είναι πολύ κοντά. Αντιθέτως, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Όμως κάθε ταξίδι, όσο μακρινό κι αν είναι, αρχίζει πάντα με το πρώτο βήμα…

Top