Το κράτος να μείνει μακριά από τις τράπεζες

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τη συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης με τις τράπεζες και όχι την κρατικοποίηση των χρηματοοικονομικών οργανισμών, κάτι που θα ήταν καταστρεπτικό για την κυπριακή οικονομία, ζήτησε ο πρόεδρος του Marfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του Ομίλου MIG, ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά το καθεστώς θα είναι φιλικό για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς την παραμικρή σκέψη κρατικοποίησης των τραπεζών και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να υπάρχουν Κύπριοι αξιωματούχοι οι οποίοι να επιθυμούν την υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο, μέσω της άδικης μεταχείρισης των τραπεζών και των ιδιωτών μετόχων τους.

«Αλλά και αν υπάρχουν -σημείωσε- πιστεύω ότι αυτοί τελικά θα απομονωθούν και το πραγματικό συμφέρον της Κύπρου θα επικρατήσει».

Όπως ανέφερε, οι μέτοχοι έχουν ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της Μαρφίν Λαϊκής να ολοκληρώσει τις συνεννοήσεις της με την κυπριακή κυβέρνηση και τη Βουλή, και να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου που θα απαιτηθεί.

Όμως, σημείωσε, η αύξηση αυτή θα πρέπει να αποφασισθεί όταν όλα τα δεδομένα είναι γνωστά, διότι πρέπει να είναι η τελευταία.

«Δεν πρέπει πλέον -ανέφερε- οι διοικήσεις των Τραπεζών να ζητούν χρήματα από τους μετόχους, όταν μετά από λίγο μπορεί να τους ξαναζητήσουν χρήματα σε χαμηλότερες τιμές. Αυτήν τη στιγμή, με την αβεβαιότητα του τελικού haircut των Ελληνικών Ομολόγων, την αποτίμηση των Κυπριακών Ομολόγων και τις αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη είναι αδύνατον να καθορισθούν οι πραγματικές ανάγκες των τραπεζών, συνεπώς, αν προταθούν τώρα αυξήσεις, μόνον ανυποψίαστοι μέτοχοι μπορούν να ακολουθήσουν».

Ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Μαρφίν Λαϊκή, σε ένα ομαλοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, έχει τη δυνατότητα στη σημερινή της μορφή να παράγει επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως».

Συνεπώς, είπε, η Τράπεζα έχει μεγάλη αξία και ως μέτοχοι θα τη στηρίξουμε μαζί με τους συμμάχους που έχουμε και τους συμμάχους που αποκτούμε, σε μια διαρκή προσπάθεια αναζήτησης διεθνών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Καταλήγοντας, εξέφρασε αισιοδοξία ότι στην Κύπρο τελικά τα πράγματα θα γίνουν σωστά, τονίζοντας ότι «υπό αυτήν την προϋπόθεση είμαι επίσης αισιόδοξος ότι η Mαρφίν Λαϊκή θα βγει από αυτήν την κρίση πιο δυνατή».

Top