Σύσκεψη στον ΚΟΤ για την κρίση της Αιγύπτου Έτοιμα τα ξενοδοχεία για να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες

Ως γέφυρα για τη μετάβαση των ταξιδιωτών από Αίγυπτο στις πατρίδες τους θα χρησιμοποιηθεί η Κύπρος. Ο ΠΑΣΥΞΕ βολιδοσκοπεί για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φιλοξενία.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Κύπρος, καθώς και οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας, για να εξυπηρετήσουν τους ταλαιπωρημένους ταξιδιώτες οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, εγκαταλείποντας την κόλαση των οδομαχιών του Καΐρου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιηθηκε χθες στον ΚΟΤ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων και ο ΚΟΤ συζήτησαν τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην Αίγυπτο. Όπως ειπώθηκε, η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει φιλοξενία στους ταξιδιώτες. Ο πρόεδρος του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, είπε ότι κύριο θέμα της ατζέντας ήταν και η κατάσταση στην Αίγυπτο και την Τυνησία, και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν μεθοδευμένες κινήσεις ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανθρώποι που εγκαταλείπουν τώρα την Αίγυπτο, και αναγκαστικά πρέπει να περάσουν από την Κύπρο και μετά να πάνε στις πατρίδες τους.

Τις πιθανές θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα υπάρξουν από αυτήν την κατάσταση, επισήμανε ο κ. Ορουντιώτης. Όπως είπε, πιθανότατα υπάρξουν ακυρώσεις πτήσεων προς συγκεκριμένους προορισμούς της Αιγύπτου, με συνεπακόλουθο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. «Από την αναρχία και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Αίγυπτο, πιθανώς επωφεληθούν άλλες γειτονικές χώρες, αφού οι τουρίστες θα προτιμήσουν να έρθουν στην Κύπρο ή σε άλλες ασφαλείς χώρες», ανέφερε.

Σήμερα συνεδρία ΠΑΣΥΞΕ

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, επισήμανε ότι τα ξενοδοχεία είναι πάντα σε ετοιμότητα για τέτοιες καταστάσεις. Όπως είπε, σήμερα το συμβούλιο του ΠΑΣΥΞΕ θα πραγματοποιήσει συνεδρία, για να γίνει ανασκόπηση της κατάστασης. «Σήμερα θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε επί του θέματος, αφού θα μελετήσουμε την κατάσταση», είπε.

Ερωτήματα στον ΚΟΤ

Συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία προς το παρόν είναι αναπάντητα, απηύθυνε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης προς τον ΚΟΤ και τον υπουργό Εμπορίου. Ο κ. Χατζηγιάννης διατύπωσε τις εξής ερωτήσεις: Ποια μέτρα έχουν ληφθεί; Ποιες ενέργειες έχουν σχεδιασθεί; Ποια σχέδια πτήσεων έχουν τροχοδρομηθεί από πλευράς Κυπριακών Αερογραμμών, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να φιλοξενήσει έναν αυξημένο αριθμό τουριστών που επιθυμούν να αλλάξουν τα προγράμματα των ταξιδιών τους;

Έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου

Πεδίο για κερδοσκοπικά παιχνίδια στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δημιουργεί η εκρηκτική κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς το αργό πετρέλαιο έφτασε σχεδόν στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου έφτασε προς στιγμήν τα 99,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας διαμορφωνόταν σε 99,50 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού βρισκόταν στα 89,45 δολάρια το βαρέλι. Παρά το ότι η Αίγυπτος δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα, αποτελεί κομβικό σημείο για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω της διώρυγας του Σουέζ και του αγωγού Sumed, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

«Δεν πανηγυρίζω επειδή θα έρθουν πέντε τουρίστες»

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι οι διεθνείς αγορές νιώθουν πολύ ανήσυχες και αν καταρρεύσει ένα φιλοδυτικό καθεστώς της Αιγύπτου και επικρατήσουν ακραία ισλαμιστικά στοιχεία, μπορεί να υπάρξει ντόμινο σε άλλα κράτη της περιοχής, με άμεσο απότοκο να επηρεαστεί η τιμή πετρελαίου, επηρεάζοντας δυσμενώς και την Κύπρο, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο για τις ενεργειακές της ανάγκες. «Δεν πανηγυρίζω επειδή μπορεί πέντε τουρίστες θα έρθουν στην Κύπρο. Ανησυχώ όμως για την αστάθεια στην περιοχή. Αν υπάρξει ομαλή διαδοχή, παραιτηθεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, τότε τα πράγματα δεν θα είναι δύσκολα. Όμως, αν επικρατήσει η αναρχία και οι ισλαμιστές, τα προβλήματα θα είναι τεράστια», κατέληξε ο κ. Μαυρομμάτης.

Top