Επί τάπητος το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων

Το συνταξιοδοτικό θα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, με τους επικεφαλής των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ. Ο γόρδιος δεσμός του συνταξιοδοτικού ή αλλιώς η βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον υπουργό Οικονομικών αλλά και από πολλούς βουλευτές, αναμένεται να λυθεί με τη βοήθεια του αναλογιστή. Ο αναλογιστής θα διοριστεί από την Κυβέρνηση και θα αναλάβει να ετοιμάσει προτάσεις για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, συντεχνίες παρουσιάζονται ανένδοτες σε ένα ενδεχόμενο αλλαγής του συνταξιοδοτικού, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο κατοχυρωμένο δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων.

Διογκούμενο κόστος

Οι συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και οι κρατικές συντάξεις, αποτελούν το επίμαχο σημείο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και ποικίλοι ήταν, τη χρονιά που πέρασε, οι προβληματισμοί των βουλευτών για τις δημοσιονομικές στρεβλώσεις που δημιουργούν τα πλεονάσματα του Ταμείου, αλλά και για το διογκούμενο κόστος των κρατικών συντάξεων. Χαρακτηριστικά, έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και που αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις συνταξιοδοτικές προβολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» κρατών - μελών τη χρονική περίοδο 2008 - 2060, επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις τρεις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξασφάλιση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Ερμηνεύοντας την έκθεση αυτή, διαπιστώνουμε ότι το δομικό δημοσιονομικό πρόβλημα είναι σοβαρότερο απ' ό,τι παρουσιάζουν οι πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, η βασική συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) για επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ήταν εκτός του περιορισμού του κρατικού μισθολογίου, η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όπως επισημάνθηκε στην έκθεση, η μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό τομέα θα περιορίσουν την επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, μέσω μείωσης των συντάξεων και αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης.

ΠΑΣΥΔΥ: «Δεν θα κάνουμε διάλογο»

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, μιλώντας στην εφημερίδα μας, είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών θα ακούσουν τις σκέψεις και τις απόψεις του υπουργού, όμως δεν πρόκειται να γίνει διάλογος και συζήτηση. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηπέτρου, για να διεξαχθεί διάλογος πρέπει να εγγραφεί σχετικό θέμα στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού. «Ο υπουργός Οικονομικών μας κάλεσε να μιλήσουμε. Δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει κοινή θέση όσον αφορά τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένο να κάνει.

«Έχουμε αποφασίσει να μην πάρουμε τις δικαιούμενες γενικές αυξήσεις κάτω από κάποιες σαφείς προϋποθέσεις. Είπαμε παράλληλα ότι θέλουμε να υπάρξουν δίκαια μέτρα για έξοδο από την κρίση», ανέφερε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη φοροδιαφυγή, τις επιπτώσεις της οποίας κάποιοι υποβαθμίζουν, όπως ισχυρίζεται. «Εμείς θεωρούμε ότι αν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή, η Κύπρος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα», σημείωσε.

Σύνταξη - κατοχυρωμένο δικαίωμα

«Η σύνταξη είναι μέρος του μισθού που φυλάττεται για το τέλος της καριέρας, είναι κατοχυρωμένο και δεν είναι θέμα προς συζήτηση», τόνισε εμφατικά ο κ. Χατζηπέτρου στη «Σ», προσθέτοντας ότι το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και το Υπουργείο Οικονομικών. Απαντώντας σε ερώτηση για τις περικοπές ύψους 35 εκ. ευρώ από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ δέχεται να μην πάρουν οι υπάλληλοι τις δικαιούμενες αυξήσεις τάξης 2% για δύο χρόνια, κάτω από την προϋπόθεση να πληρώσουν και άλλοι. Ο κ. Χατζηπέτρου σημείωσε ότι η οργάνωσή του έχει τη διάθεση για συζήτηση του θέματος και εξεύρεση κατάλληλων μέτρων, εφόσον αυτά θα είναι δίκαια. Για το διορισμό του αναλογιστή είπε: «Δεν χρειάζεται δική μας συναίνεση για το διορισμό αναλογιστή. Αν θέλουν, μπορούν να διορίσουν αναλογιστή για να υπολογίσει το ετήσιο κόστος της Κυβέρνησης», είπε. «Η απαίτησή μας είναι να ληφθούν δίκαια μέτρα», κατέληξε.

ΠΕΟ: «Ο αναλογιστής θα μας δώσει την εικόνα»

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε στη «Σ» ότι κατά τη σημερινή συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος κάποια διαδικαστικά ζητήματα για το συνταξιοδοτικό. «Εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να οριστεί κάποιος αναλογιστής, ο οποίος θα μας δώσει μια εικόνα για τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε. Σε ερώτηση, αν είναι διατεθειμένες οι συντεχνίες να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, είπε ότι αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουν στην πορεία. «Θα δούμε την κατάσταση και μετά θα δούμε τι πρέπει να γίνει για να νιώθουμε πιο ήσυχοι για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.

ΣΕΚ: «Δεν είναι εύκολο να αφαιρέσεις τα κεκτημένα»

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι το πρώτο στάδιο για τη συζήτηση του συνταξιοδοτικού είναι ο διορισμός του αναλογιστή, ο οποίος θα μελετήσει τα σχέδια συντάξεων του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. «Οι συντάξεις και τα κεκτημένα δικαιώματα δεν είναι εύκολο να τα αφαιρέσεις από το δημόσιο υπάλληλο. Το δικαίωμα της σύνταξης είναι κατοχυρωμένο ως δικαίωμα περιουσίας», είπε, προσθέτοντας ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης του αναλογιστή, τα αρμόδια σώματα θα συνέλθουν, για να πάρουν σχετικές αποφάσεις για το συνταξιοδοτικό.

Top