Δεν πέρασαν οι φόροι Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ δέκτηκαν σφυροκόπημα από ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ

Μετά από θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής -που κράτησε τρεις ώρες, τα κυβερνητικά φορολογικά νομοσχέδια που προέβλεπαν αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και του εταιρικού φόρου, απορρίφθηκαν. Η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ δέκτηκαν σφυροκόπημα από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ και στην ουσία έμειναν μόνοι. Η ΕΔΕΚ κράτησε ηπιότερη στάση εισηγούμενη πλαφόν κερδών πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται έκτακτη φορολογία.

Να διαβουλευτεί με τα κόμματα

Η Κυβέρνηση κλήθηκε να νοικοκυρέψει το σπάταλο κράτος και να διαβουλευτεί με τα κόμματα πριν καταφύγει σε οποιαδήποτε μορφή φορολογίας που θα προκαλέσει σοκ στην ανάπτυξη.

Το ΔΗΚΟ επισήμανε ότι η Κυβέρνηση άλλα είπε όταν προσπαθούσε να πείσει το συνεργαζόμενο κόμμα να συναινέσει στη λήψη μέτρων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέλαβε να διαβουλευτεί με τις συντεχνίες, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ώστε να μη διεκδικούν αυξήσεις και ΑΤΑ ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συζήτηση για τα φορολογικά νομοσχέδια πέρασε στους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων που διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί του συνόλου της ακολουθούμενης πολιτικής.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Μάριου Καρογιάν που ζήτησε ανάπτυξη αντί φορολογίες και εύκολες λύσεις.

Ψήφοι και τροπολογίες

Μετά από μακρά συζήτηση, αντεγκλήσεις, διευκρινίσεις και επισημάνσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αλλά και πρωτοκλασάτων στελεχών των κομμάτων, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε με 26 ψήφους εναντίον και 21 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο για αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 11% και με 36 ψήφους εναντίον και 15 υπέρ το νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Νωρίτερα η Ολομέλεια καταψήφισε τροπολογία της ΕΔΕΚ στο νομοσχέδιο για τον εταιρικό φόρο με 21 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον. Η τροπολογία στην ουσία επιχειρούσε να περάσει η νομοθεσία για τον εταιρικό φόρο πάνω από ένα ύψος κερδών 40.000 ευρώ.

Το ΑΚΕΛ ψήφισε την τροπολογία της ΕΔΕΚ και η ΕΔΕΚ ανταπέδωσε ψηφίζοντας το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Το κεφάλαιο και η Σαουδική Αραβία

Από τις συζητήσεις που προηγήθηκαν φάνηκε ξεκάθαρα ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ είχαν ισχυρότατη άποψη ότι σε αυτήν τη συγκυρία η επιβολή φορολογιών θα επηρέαζε την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα εκτόξευε την ανεργία ακόμη ψηλότερα. «Λογοδροτούμε και εμείς στο λαό», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, «και δεν είστε μόνοι που μπορείτε να τον επικαλείστε. Δεν είναι δυνατόν, όλοι να μην αναγνωρίζουν το δημόσιο συμφέρον και μόνο το ΑΚΕΛ να το αντιλαμβάνεται». Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «εάν το 65% του λαού που αντιπροσωπεύουν στη Βουλή τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ είναι το κεφάλαιο, τότε θα ήμασταν Σαουδική Αραβία».

«Υπεραμυνόμαστε της ανάπτυξης από την οποία επωφελείται ο εργαζόμενος», είπε και πρόσθεσε ότι η ανεργία έφθασε το 7,2%. «Θέλετε να αυξήσετε και άλλο τους ανέργους;», διερωτήθηκε. Αναφερόμενος στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, παρατήρησε ότι «πλήγηκε ο κατασκευαστικός τομέας, πλήγηκε ο τουριστικός, θα πλήξετε τώρα και τις υπηρεσίες». Περαιτέρω ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της κοινωνικής οικονομίας του κράτους και όχι σε μοντέλα «που πρόσφεραν το φαΐ με κουπόνια».

«Αφόρητη πρόκληση» για Καρογιάν

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, μιλώντας για 31 λεπτά, ανέφερε πως στα χρόνια που προεδρεύει της Βουλής, για πρώτη φορά λαμβάνει το λόγο να τοποθετηθεί, και αυτό μετά από αφόρητη πρόκληση. «Ως ΔΗΚΟ νιώσαμε μεγάλη πρόκληση όταν ακούσαμε από εκλεκτούς συναδέλφους να ισοπεδώνουν τα πάντα και να χρησιμοποιούν ανακρίβειες», είπε, προσθέτοντας πως για να ξεπεραστεί η κρίση, απαιτείται η συνέργεια όλων, χωρίς μικροπολιτικές στοχεύσεις. Ανέφερε ακόμα πως του προκαλεί έκπληξη ο διαχωρισμός της πολιτικής ηγεσίας σε στρατόπεδα. Πρόσθεσε ότι η κρίση δεν προσφέρεται για ταξική πάλη. «Πώς αναμένετε να ξεπεράσουμε την κρίση εάν δεν δώσουμε κίνητρα στην ανάπτυξη;», διερωτήθηκε, αναφέροντας ότι πριν από δύο χρόνια η Κύπρος ήταν πρότυπο στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τους δείκτες ανεργίας. Περαιτέρω ανέφερε ότι το 99,9% των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι μικρομεσαίες, και διερωτήθηκε εάν φορολογώντας τες, φορολογούμε τον πλούτο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχουμε ενώπιόν μας ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μέτρα για τα οποία δεν διαπραγματεύθηκε κανείς μαζί μας. Ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα διαφώνησε στα δύο από τα τέσσερα προτεινόμενα μέτρα.

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση πως ούτε ένα σεντ δεν θα λάβει το κράτος από τον προκλητικό πλούτο με το νομοσχέδιο, αντίθετα θα επιβαρυνθούν οι 69.000 μικρομεσαίοι που χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ για να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

Πολιτικές στο όνομα της ιδεολογίας

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι στο όνομα της ιδεολογίας μπορεί να προβάλλονται διάφορες πολιτικές και πως σύγχρονη πολιτική δεν είναι αυτή που είναι προσκολλημένη σε δογματισμούς και θα οδηγήσει σε νέους ανέργους. Κάνοντας αναδρομή στους χειρισμούς των τριών τελευταίων χρόνων για αντιμετώπιση της κρίσης, είπε πως εκφράζονταν αφορισμοί εναντίον όσων ζητούσαν τη λήψη μέτρων, όταν η Κυβέρνηση διατεινόταν ότι η κυπριακή οικονομία είναι αλώβητη. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση ζητούσε να πουληθεί ο χρυσός και αυτό απετράπη λόγω αντιδράσεων. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να εξαπολύει μύδρους κατά της Βουλής και να τη χαρακτηρίζει κυβερνώσα, ας καλέσει τα κόμματα σε διάλογο», είπε ο κ. Ομήρου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τον εξορθολογισμό της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, όμως, πρόσθεσε, στο παρόν στάδιο θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον κατασκευαστικό τομέα και θα μετακυλίσει στους αγοραστές της κατοικίας και των διαμερισμάτων τη φορολόγηση.

Έπονται τα κακά για τα ακίνητα

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να κάνει νέες σκέψεις στην πολιτική των μέτρων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αφορά 590.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκτός από μικρό αριθμό ξένων, και εάν αφαιρεθούν 10 μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αφορούν τον κάθε απλό πολίτη. Τα κακά σε σχέση με την ακίνητη ιδιοκτησία έπονται, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το 2012 η αξία της περιουσίας θα πέσει στο ένα τρίτο και διερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται απλά μαθηματικά και θέλει να επιβάλει αύξηση φορολογιών στην ακίνητη περιουσία.

Έξυπνη, πράσινη πολιτική

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως οποιαδήποτε αναπροσαρμογή φορολογίας, πρέπει να γίνει στη βάση μιας έξυπνης, προχωρημένης, πράσινης πολιτικής. Εξέφρασε επίσης αγανάκτηση, επειδή, όπως είπε, «οδηγηθήκαμε να ψηφίσουμε αύξηση των τελών στα καύσιμα, έχοντας τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Οικονομικών πριν κλείσει η Βουλή θα κατέθετε προϋπολογισμό για την απόσυρση οχημάτων και δεν το έπραξε».

Κάποιοι λατρεύουν το ΔΝΤ

Ο Γ. Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στα δύο νομοσχέδια, είπε ότι σέβεται την κάθε διαφορετική άποψη, όμως το κόμμα του έχει διαφορετική φιλοσοφία για το πώς αντιμετωπίζεται η έξωθεν εισαγόμενη οικονομική κρίση. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν, είπε, και όχι μόνο οι εργαζόμενοι. Ανέφερε ότι η κρίση ήρθε από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομίας και οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη γι' αυτήν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι από την παρούσα Κυβέρνηση στοχευμένα αυξήθηκαν τρεις φορές οι κοινωνικές συντάξεις, ο κατώτατος μισθός και εφαρμόστηκε σειρά προγραμμάτων για στέγαση. Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση εφάρμοσε 5 προγράμματα κατάρτισης και εργοδότησης ανέργων. «Η αντιπολίτευση», συνέχισε, «ουδέποτε επικρίνει αυτούς που προβαίνουν σε απολύσεις και η Κυβέρνηση καταβάλλει σκληρές προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η σκληρή επιτήρηση και η εισβολή και κατοχή μας από το ΔΝΤ, το οποίο κάποιοι λατρεύουν».

Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση και κατάργηση θέσεων στην κρατική μηχανή και ότι δεσμεύτηκε για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Υπάρχουν και δικηγόροι και γιατροί και εργολάβοι που φοροαποφεύγουν και αυτό συνιστά κλοπή», είπε, προσθέτοντας ότι φοροαποφεύγουν και δημόσιοι υπάλληλοι. Σε ό,τι αφορά την κοινωνική στόχευση των μέτρων, ο κ. Ευαγόρου είπε πως η Κυβέρνηση έχει επιτύχει στις στοχεύσεις της.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι με τα 70 εκατομμύρια για δύο χρόνια που θα καταβάλει το κεφάλαιο ως εισφορά των κερδών, δεν θα σημαίνει την κατάρρευση της οικονομίας.


Top