Μπάχαλο στα σχολεία με τα αντισηπτικά

Σχολικές Εφορείες προβάλλουν οικονομικά προβλήματα

Τη στιγμή που οι σχολικές εφορείες αγωνίζονται να εφοδιάσουν τα σχολεία με τα απαραίτητα υλικά υγιεινής κατά του ιού της νέας γρίπης, αντιμετωπίζοντας προβλήματα κυρίως οικονομικά, το Υπουργείο Παιδείας διαμήνυσε ότι θα ενισχύσει οικονομικά το έργο τους. Ωστόσο, ορατό παραμένει το ενδεχόμενο αρκετά σχολεία να παραμείνουν χωρίς τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της γρίπης!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Θα διενεργούμε ελέγχους στα σχολεία, για να δούμε εάν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Θεωρείται απόμακρο το ενδεχόμενο να είναι έτοιμα όλα τα σχολεία, για την αντιμετώπιση της γρίπης, τουλάχιστον έως την αυριανή ημέρα κατά την οποία χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν στα θρανία. Το μπάχαλο που επικρατεί με την έλλειψη των απαραίτητων αντισηπτικών, διαλυμάτων καθαρισμού ακόμα και κάδων, σε αρκετά σχολεία, θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης περιστατικών της νέας γρίπης. Οι σχολικές εφορείες προσπαθούν ακόμα να εξοπλίσουν τα σχολεία με τα απαραίτητα, δίνοντας μάχη με το χρόνο! Το γεγονός ότι οι κρατικές αποθήκες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα, αναγκάζοντας, βάσει νομοθεσίας, τις σχολικές εφορείες να σπεύσουν να τα εξασφαλίσουν από τον ιδιωτικό τομέα έγκαιρα, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, δεδομένου ότι αρκετές σχολικές εφορείες δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για την απόκτησή τους. Η καθυστέρηση των αρμοδίων, όπως κατήγγειλε χθες στη «Σ» ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Κώστας Αναστασίου, οδήγησε την κατάσταση σ’ αυτό το σημείο, ενώ το ίδιο παραδέχεται και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, Νίκος Καφκαλιάς. Τα υλικά υγιεινής, τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία, στοιχίζουν, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι τα 15 σχολεία που επιβλέπει θα είναι πανέτοιμα από αύριο. «Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Είναι γεγονός, χωρίς να θέλω να επιρρίψω ευθύνες, ότι είμαστε αμελείς. Το υπουργείο άργησε να μας ενημερώσει και ο χρόνος τρέχει», δήλωσε ο κ. Αναστασίου. Μόνο για τους κάδους σκουπιδιών που πρέπει να ανοιγοκλείνουν, το κόστος ανέρχεται στα 4.000 ευρώ.

Έτοιμα 65 σχολεία στη Λεμεσό

Οι βασικές πινελιές στα 65 σχολεία της Λεμεσού έχουν μπει, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, Νίκος Καφκαλιάς. Όπως ανέφερε ο κ. Καφκαλιάς, τα σχολεία της Λεμεσού είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές με αντισηπτικά τα οποία βρίσκονται ήδη στα σχολεία. Αυτό που απομένει, όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι η εξασφάλιση των κατασκευών στα οποία θα τοποθετηθούν τα αντισηπτικά σαπούνια και τζελ για το πλύσιμο των χεριών των μαθητών. Ο κ. Καφκαλιάς είπε ότι και οι υπόλοιπες σχολικές εφορείες θα έχουν τα πλείστα αναγκαία υλικά υγιεινής έτοιμα. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος των υλικών ο κ. Καφκαλιάς είπε ότι αναμένεται η συνδρομή του αρμόδιου υπουργείου. Επιπλέον, τόνισε ότι σήμερα η σχολική εφορεία Λεμεσού διοργανώνει ειδικά σεμινάρια για τις καθαρίστριες ώστε να είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο την είσοδο της νέας γρίπης και στα σχολεία.

Οικονομική στήριξη
Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας, Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, δήλωσε χθες στη «Σ» ότι όλοι ανεξαιρέτως είμαστε μέρος του προβλήματος. «Οι σχολικές εφορείες μιλούν για σχετική αυτονόμηση, εμπλέκονται -όπως και η αποθήκη του υπουργείου- οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά, οι γονείς. Να μην αναμένουμε από έναν άνθρωπο να λύσει το πρόβλημα, εάν δεν λάβουμε όλοι τα μέτρα μας. Κάποιες σχολικές εφορείες ανταποκρίθηκαν. Άλλες επικαλούνται οικονομικούς λόγους. Δεν τους είπαμε ν’ αγοράσουν υλικά για έναν χρόνο», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.
«Ας αγοράσουν για ν' αρχίσει η χρονιά, να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, ας τεκμηριώσουν στην πορεία το αίτημα προς το λογιστήριο του υπουργείου και ασφαλώς τα λεφτά θα βρεθούν, αν εξαντληθούν οι πόροι τους», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.
«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να εφοδιαστούμε με αυτά τα υλικά. Δεν ζητήσαμε κάτι παράλογο. Δεν προϋπήρχε το πρόβλημα για να είναι γεμάτες οι αποθήκες του κράτους με αυτά τα υλικά. Θα διενεργούμε ελέγχους στα σχολεία για να δούμε εάν εφαρμόζονται τα μέτρα. Ζητούμε τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου ενημέρωσε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ότι το υπουργείο του προγραμματίζεται εντατικά όσον αφορά στο θέμα της νέας γρίπης Α, σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι διεξάγονται σε όλες τις επαρχίες ενημερωτικές συσκέψεις, σεμινάρια και διαλέξεις που απευθύνονται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης τόνισε ότι η πρόληψη, ο σχεδιασμός ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι το ουσιώδες είναι ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου δήλωσε ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και όχι πανικός.

Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία

Λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων στη Γαλλία, πολλές τάξεις, αλλά και ολόκληρα σχολεία, έκλεισαν στην περιοχή του Παρισιού και στη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας, καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης H1N1.
Η απόφαση για το κλείσιμο μιας τάξης ή ενός σχολείου λαμβάνεται από το νομάρχη σε περίπτωση εμφάνισης τριών κρουσμάτων την ίδια εβδομάδα σε μία ή σε διαφορετικές τάξεις που έχουν κοινές δραστηριότητες, όπως η χρήση της ίδιας καντίνας. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας μεγάλου αριθμού σχολείων, προβλέπεται η μετάδοση -τέσσερις ημέρες την εβδομάδα- εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture και το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.
Top