Ο Δήμος Λευκωσίας πέτυχε τον σκοπό του για την παλιά πόλη
Αγκάθι όμως αποτελεί ο μαρασμός της Λεωφόρου Μακαρίου, της Στασικράτους και της Ευαγόρου, γι' αυτό και εντείνονται οι προσπάθειες να επιστρέψουν στις παλιές καλές ημέρες τους
Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Από ένα καθαρά εμπορικό σημείο, που ήταν παλαιότερα, το οποίο όμως γνώρισε τα τελευταία χρόνια την πλήρη απαξίωση, πήρε ξανά τα πάνω του κι έγινε ένας εξαιρετικός χώρος εστίασης και διασκέδασης. Εκατοντάδες επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, περιδιαβάζουν καθημερινά, μέρα και νύχτα, στα δρομάκια της παλιάς πόλης, είτε για να απολαύσουν απλώς την κίνηση και τη γραφικότητα που προσφέρει, είτε για να ξεκουραστούν πίνοντας καφέ σε μιαν από τις πολλές καφετερίες, ή για να απολαύσουν καλό φαγητό σε ένα από τα δεκάδες γραφικά εστιατόρια που έχουν ανοίξει πρόσφατα. Την ίδια ώρα, η πάλαι ποτέ ευημερούσα και ασφυκτιούσα από κόσμο Λεωφόρος Μακαρίου διανύει τη χειρότερη φάση της ιστορίας της. Μετρημένοι οι διαβάτες που περπατούν στον δρόμο, ελάχιστα καταστήματα έχουν μείνει ανοικτά, ενώ η πυκνή τροχαία κίνηση, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε βραχνά για τους οδηγούς, έχει σταματήσει. Και για τις δύο περιπτώσεις, όμως, ο Δήμος Λευκωσίας ανησυχεί το ίδιο, για διαφορετικούς όμως λόγους.
Σε πρόσφατο άρθρο του, αλλά και σε δηλώσεις στη «Σ», ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αφού εξέφραζε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, αλλά κυρίως την αναζωογόνηση των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου, τόνιζε πως καθήκον όλων μας είναι να προστατευθεί ως ένα καλά διατηρημένο και δραστηριοποιημένο ιστορικό περιβάλλον.
«Στον Δήμο Λευκωσίας, αν για κάτι αισθανόμαστε περήφανοι, είναι η ανάπτυξη που πετύχαμε να φέρουμε στο επί σειρά ετών υποβαθμισμένο ιστορικό κέντρο της πρωτευουσας, εν μέσω μάλιστα της χειρότερης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας μας. Αυτή η επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Τη χρονιά που μας πέρασε, υιοθετήσαμε ένα πρόγραμμα συντονισμένων δράσεων, κινήτρων και μέτρων, με στόχο τη βελτίωση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης», σημείωνε ο κ. Γιωρκάτζης.
Τι έγινε κι άλλαξε η εικόνα
Αναλύοντας της δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, έτσι ώστε σήμερα να αναζωογονηθεί και να αναπτυχθεί το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας υπέδειξε στο άρθρο, αλλά και στις δηλώσεις του, πως αυτό επετεύχθη με:
1. Την παροχή κινήτρων μέσω του Προγράμματος Αναζωογόνησης,
2. Την παροχή κινήτρων γι' απαλλαγή του όρου εξαγοράς χώρων στάθμευσης για νέες επενδύσεις στους πεζόδρομους,
3. Την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο,
4. Τη σκίαση μέρους της Λήδρας και της Ονασαγόρου και τη θεσμοθέτηση κανονισμών υπαίθριας εστίασης,
5. Τη συχνότερη αποκομιδή σκυβάλων,
6. Τη διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή,
7. Την ομαλή κυκλοφορία και
8. Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παρανομιών, σε συνεργασία και με την αστυνομία.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι πλέον ορατά σε όλους.
«Εκείνοι οι δρόμοι που κάποια χρόνια προηγουμένως αποτελούσαν για πολλούς μέρη προς αποφυγήν, γκετοποιημένες περιοχές, προβληματικά και ανασφαλή τμήματα της πόλης, σήμερα σφύζουν από ζωντάνια όλες τις μέρες της εβδομάδας. Ιδιώτες επιχειρηματίες επένδυσαν στο άλλοτε υποβαθμισμένο κέντρο, μικροί και μεγάλοι, απλοί πολίτες, οικογενειάρχες, φοιτητές, νέοι, αγκάλιασαν και συνειδητά επιλέγουν την εντός των τειχών πόλη, ενώ η περιοχή συνεχίζει να προσελκύει νέες χρήσεις και αναπτύξεις», ανέφερε ο Δήμαρχος.
Οι ανησυχίες
Αν και ο Δήμος Λευκωσίας είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε πως, όπως ήταν αναμενόμενο, η αναβίωση της εντός των τειχών πόλης συνοδεύεται με κάποιες επιπτώσεις που προκύπτουν από την απότομη αύξηση της επισκεψιμότητας σε μια περιοχή. «Αυτές δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά ούτε και να μας αποπροσανατολίζουν από τον τελικό στόχο της διαμόρφωσης και διατήρησης σε βάθος χρόνου ενός ζωντανού ιστορικού πυρήνα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μας ότι για να συνεχίσουν οι επισκέπτες να προτιμούν την παλιά πόλη και οι ιδιώτες επενδυτές να απολαμβάνουν την οικονομική άνθηση, πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω σε σωστές βάσεις.
Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, οι σημερινοί κανονισμοί και ρυθμίσεις στην εντός των τειχών πόλη αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εντός των τειχών πόλη είναι επιθυμία όλων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ασφαλής και άνετη διακίνηση των πεζών και των ατόμων με αναπηρία στους πεζόδρομους είναι επιθυμία όλων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διασφάλιση άμεσης πρόσβασης των νοσοκομειακών και πυροσβεστικών οχημάτων σε ολόκληρη την περιοχή είναι επιθυμία όλων. Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων, σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι επιθυμία όλων», συμπλήρωσε.
Ναι στην ανάπτυξη, αλλά…
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας τόνισε, στη συνέχεια, πως ο Δήμος Λευκωσίας, όσο επιθυμεί την ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, άλλο τόσο δεν επιθυμεί την αλόγιστη ανάπτυξή της. «Απαιτούμε εμφαντικά τη χρησιμοποίηση του καθορισμένου χώρου εστίασης από τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής, τον οποίο και θα επιτηρούμε συστηματικά. Από την πλευρά τους, οι επισκέπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι στους πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου επιβάλλεται να υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος τουλάχιστον τριών μέτρων, τόσο για τη δική τους άνετη διακίνηση όσο και αυτή υπηρεσιών άμεσης ανάγκης.
Τους προτρέπουμε λοιπόν να διεκδικήσουν αυτό τους το δικαίωμα και με τον τρόπο τους να στηρίζουν αυτούς που το σέβονται. Όσον αφορά τη στάθμευση, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που δημιουργούνται και ευελπιστούμε ότι και το κοινό αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς που προκύπτουν σε ένα ιστορικό περιβάλλον, όπως αυτό της εντός των τειχών πόλης. Ο Δήμος μελετά και προτίθεται σύντομα να προχωρήσει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα στάθμευσης, ενώ εδώ και λίγες μέρες οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν την προσωρινή γέφυρα για πεζούς που τοποθετήθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ενώνει την εντός των τειχών πόλη με το αστικό εμπορικό κέντρο, (Στασίνου, Μακαρίου, Ευαγόρου)».
Έρημη η Μακαρίου πνέει τα λοίσθια
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ
Την ώρα, όμως, που το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανθεί, ένα άλλο, πάλαι ποτέ, ανεπτυγμένο κέντρο φυτοζωεί και πνέει τα λοίσθια. Δεν είναι άλλο από την πολυσύχναστη, παλαιότερα, Λεωφόρο Μακαρίου, που σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Δρόμοι άδειοι, κτίρια και καταστήματα προς πώληση ή ενοικίαση, ελάχιστη κίνηση και μειωμένη εμπορική δραστηριότητα. Κι αυτό το θέμα αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον Δήμο Λευκωσίας, με το Δημοτικό Συμβούλιο να αναζητεί τρόπους αναστροφής του όλου κλίματος. Σε τοποθέτησή του επί του θέματος, ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε:
«Ο μαρασμός της Μακαρίου θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν όλα αυτά που σχεδιάζει ο Δήμος Λευκωσίας σήμερα, γινόντουσαν χρόνια πριν. Τουλάχιστον όμως ξεκινήσαμε, έστω και αργά. Όλοι πιστεύουν ότι ο λόγος για την κατάσταση που επικρατεί στη Μακαρίου είναι η οικονομική κρίση. Ο ουσιαστικός λόγος του μαρασμού της δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά κυρίως η ελλιπής πολεοδομική στρατηγική των τελευταίων χρόνων. Διαπιστώσαμε γι' ακόμη μία φορά ότι οι πρόνοιες του εγκριμένου Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2012 για την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης έμεινε μόνο στα χαρτιά. Η ανάπτυξη του αστικού συγκροτήματος με τους σημερινούς σχεδιασμούς δεν προωθεί τον διακηρυγμένο στόχο για οργανωμένη και συμπαγή ανάπτυξη, αλλά, αντίθετα, ενθαρρύνει τη διασπορά», σημείωσε ο κ. Γιωρκάτζης.
Η καταγγελία
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κατήγγειλε, στη συνέχεια, πως την ώρα που δημιουργούνται Ειδικές Περιοχές και Ζώνες Ειδικών Χρήσεων στην περιφέρεια και δίνονται πλουσιοπάροχα πακέτα ευέλικτων συντελεστών και απεριόριστων χρήσεων, δεν παραχωρούνται κίνητρα στο κέντρο της πόλης ικανά να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις την ανάπτυξη. Έτσι, διερωτήθηκε, «από τη στιγμή που μια επένδυση στην περιφέρεια είναι πολύ πιο φτηνή, γιατί κάποιος να επενδύσει στο κέντρο της πόλης; Οι επενδυτές έστρεψαν τα βλέμματα αλλού και το κέντρο συνεχίζει να παραμελείται. Δόθηκαν άδειες να γίνουν τρεις εμπορικοί πυρήνες-άξονες στην είσοδο της Λευκωσίας, στη Σταυρού και στην Έγκωμη. Άρα, όπως ήταν φυσικό και χωρίς οικονομική κρίση, οι πελάτες της Μακαρίου μειώθηκαν. Η οικονομική κρίση ήρθε να ξεσκεπάσει αυτήν την ελλιπή πολεοδομική πολιτική, αλλά και την αδυναμία της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κέντρο πόλης στην πρωτεύουσα. Αυτή είναι η ουσία και αυτό πρέπει να αναστραφεί», συμπλήρωσε.
Πώς θα αναπτυχθεί εκ νέου το εμπορικό κέντρο
Για να αναζωογονηθεί το εμπορικό κέντρο, υπέδειξε στη συνέχεια ο κ. Γιωρκάτζης, χρειάζεται ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Με αλλά λόγια, σημείωσε, πρέπει να υπάρχει λόγος που κάποιος θα επιλέξει τη Μακαρίου, τη Στασικράτους και την Ευαγόρου για τις αγορές του, για τη βόλτα του, για την ψυχαγωγία του όλες τις μέρες της εβδομάδας. Ο Δήμος Λευκωσίας, υπέδειξε, έχει συγκεκριμένα σχέδια για την αναζωογόνηση του κέντρου, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου προϋποθέτει σειρά δράσεων, που στο σύνολό τους μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων, είπε, προτείνεται:
1. Εξειδικευμένος σχεδιασμός και ανάπλαση των δρόμων του κέντρου. Σε μια όμορφη και καθαρή Μακαρίου, όλοι θα θέλουν να περπατήσουν,
2. Αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης στο κέντρο, με τη σωστή επένδυση σε ένα καινοτόμο δίκτυο μαζικής δημόσιας συγκοινωνίας,
3. Παροχή επιπρόσθετων πολεοδομικών κινήτρων στους επενδυτές και
4. Υλοποίηση των μεγάλων έργων, της Ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ, του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μεγάρου Πολιτισμού, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας, που μετά από χρόνια καθυστέρηση επιτέλους άρχισαν οι εργασίες ανάπλασής της.
Ετοιμάστηκε Σχέδιο Δράσης
Καταληκτικά, ο κ. Γιωρκάτζης απεκάλυψε πως ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου και προσδοκά ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή του θα δώσει νέα πορεία ανάπτυξης, προσελκύοντας νέες επενδύσεις. «Περιμένουμε όπως αυτό εγκριθεί από την Κυβέρνηση και ενσωματωθεί στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας. Τέλος, για να γίνει ξανά η Μακαρίου όπως πρώτα, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των οργανωμένων φορέων, τη στήριξη των καταστηματαρχών, των ιδιοκτητών, των επενδυτών, των δημοτών, αλλά κυρίως χρειαζόμαστε τη στήριξη της Κυβέρνησης. Πρέπει όλοι να συγχρονιστούμε και να δουλέψουμε μαζί για την επίτευξη του ίδιου στόχου: να πιέσουμε επιτέλους την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να επενδύσει στο κέντρο. Για να το πετύχουμε αυτό θα επιμένουμε πεισματικά», κατέληξε ο κ. Γιωρκάτζης.
Χρειάζεται συντονισμός
Ο πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας τόνισε πως οι «συντονισμένες δράσεις αποδεδειγμένα έχουν αποδώσει καρπούς. Είμαστε βέβαιοι ότι με ανοιχτό πνεύμα και καλή θέληση, μαζί μπορούμε να επιλύσουμε τυχόν ανακύπτοντα προβλήματα. Το αντίθετο δεν ωφελεί κανέναν. Αν δεν διαχειριστούμε τις αρνητικές πτυχές σήμερα, αν τις αφήσουμε να συσσωρευτούν, αυτές θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης. Ο πιο γρήγορος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι η σημερινή αναζωογόνηση δεν θα έχει διάρκεια είναι να επαναπαυτούμε στη σημερινή της επιτυχία. Και εδώ είναι που χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων», σημείωσε καταληκτικά για το θέμα της αναβίωσης της παλαιάς Λευκωσίας.