Η Κύπρος επίσημα στην εποχή του μνημονίου (βίντεο)

 

Στην εποχή του μνημονίου και επίσημα εισέρχεται η Κύπρος, αφού λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους δανειστές.

Καταλυτικό ρόλο ώστε να πειστεί η κυβέρνηση να υπογράψει το μνημόνιο ήταν η πίεση που άσκησε ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην Κυβέρνηση και ο ανώτερος Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισαν όλα τα ακανθώδη, ζητήματα, ενώ όπως πληροφορούμαστε, μοναδική εκκρεμότητα είναι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται να κλείσει με τον διαγνωστικό έλεγχο της Πίμκο.

Η αντίστροφή μέτρηση για την κατάληξη σε συμφωνία άρχισε από το πρωί της Πέμπτης, με τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι βρισκόμαστε κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα.

Γλιτώνει η CYTA - Τα βρήκαν με το Φυσικό Αέριο

Στην ατζέντα των ανοικτών κεφαλαίων δέσποζε το θέμα της διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο, η αποκρατικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και η ΑΤΑ.

Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και απαντούμε στην Τρόικα πως θα πάρει τα λεφτά της. Η πρόταση παρέχει πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία στην κρατική εταιρεία. Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, εν αναμονή της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών.  

 

 

Επίσης συμφωνήθηκε όπως δεν ιδιωτικοποιηθεί η CYTA, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο.

Η συμφωνία έκλεισε κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης ψες βράδυ, καθώς και άλλων επαφών του Προέδρου Χριστόφια στις Βρυξέλλες.

Αβέρωφ: Να κάνουμε τα μανίκια πάνω

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την συμφωνία Κυβέρνησης-Δανειστών ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα. Τόνισε ότι όλοι πρέπει να κάνουμε τα μανίκια πάνω, γιατί τα μέτρα θα είναι σκληρά και επώδυνα λόγω των λαθών που έγιναν. Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και όλοι μαζί να στείλουμε μηνύματα εμπιστοσύνης τόσο προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και προς την οικονομία μας γενικότερα.

 

Top