Ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, ακόμα και εξόδου της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ, στην περίπτωση που τα μέτρα της τρόικας είναι οδυνηρά δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Η Κυβέρνηση διαχωρίζει τη θέση της από το ΑΚΕΛ λέγοντας ότι «για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τίθεται θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ». Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «διαστρέβλωση ή παρερμηνεία» των δηλώσεων του Άντρου Κυπριανού, για το θέμα της παραμονής η όχι της Κύπρου στο ευρώ

Μιλώντας στο 24h, o κ. Κυπριανού τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά «αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Κυριάκου λαού», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα θα πεισματώσουμε και θα πούμε ότι δεν φεύγουμε;».

Ανέφερε δε ότι το κόμμα του διαχρονικά είχε επιφυλάξεις για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. και κατ’ επέκταση και στην ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει μελέτη τόσο για το τι έχει φέρει η είσοδος μας στο ευρώ όσο και για τι θα επιφέρει μια έξοδος μας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Είχαμε συμφωνήσει το 1995 να προχωρήσει η πορεία ένταξης, θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις, ότι αυτό θα βοηθούσε στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και ότι θα διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα και τα κεκτημένα των εργαζομένων. Σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν βοήθησε η ένταξη μας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Διαχωρίζει τη θέση της η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση διαχωρίζει τη θέση της από το ΑΚΕΛ λέγοντας ότι «για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τίθεται θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Σε ανακοίνωση της η Κυβέρνηση αναφέρει ότι «την ώρα που απευθυνθήκαμε στον μηχανισμό στηριξης για εξασφάλιση δανείου, αυτό που προέχει είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους, για να υπερασπιστούμε τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, για να διασφαλίσουμε την προοπτική της οικονομίας του τόπου μας και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας μας».

ΑΚΕΛ :Για «διαστρέβλωση ή παρερμηνεία» των δηλώσεων του Άντρου Κυπριανού

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «διαστρέβλωση ή παρερμηνεία» των δηλώσεων του Άντρου Κυπριανού, για το θέμα της παραμονής η όχι της Κύπρου στο ευρώ

Για αυτό το λόγο, παρατίθεται αυτούσιο απόσπασμα των δηλώσεων του.

Ερωτηση : Πάμε στον κόσμο (στις ερωτησεις του κοσμου) για να βάλουμε μέσα την οικονομία η οποία απασχολεί τον κόσμο. Η Ελένη έχει το ζουμί ενόψει των προεδρικών εκλογών. Οικονομική ανάπτυξη ακούμε και δεν βλέπουμε, τελικά μήπως δεν έπρεπε να μπούμε στην ΕΕ και να προσθέσω μαζί με αυτό κ. Κυπριανού έχουμε Προεδρικές εκλογές σε λιγότερο από 6 μήνες, περιμένουμε από τους υποψήφιους και μέσα σε αυτούς είναι και ο υποψήφιος που στηρίζει το κόμμα σας, τον κ. Μαλά να ακούσουμε πολιτικές ανάπτυξης, πώς εύκολα μπορούν να υπάρξουν με μνημόνια πάνω από το κεφάλι μας;

Απαντηση: Πρώτα να απαντήσω στην ερώτηση της Ελένης γιατί πρέπει να παραδεκτώ ότι είναι ένα ερώτημα που μου υποβάλλεται συνέχεια από πάρα πολλά στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ, ξέρετε ότι εμείς είχαμε πάρα πολλές επιφυλάξεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είχαμε συμφωνήσει στο 18ο συνέδριο του Κόμματος το 1995 να προχωρήσει αυτή η πορεία θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις ότι αυτό θα βοηθούσε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, που δυστυχώς δεν μας έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής και ότι θα διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα των εργαζομένων και σε αυτό βλέπουμε να υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις. Το αν ήταν λάθος το ότι έχουμε μπει στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη ανάλυση και όχι επιφανειακή. Επειδή πολλοί με ρωτούν για αυτό το πράγμα τους λέω ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι, θα ήταν ανεύθυνο από την δική μου πλευρά να πω κάτι τέτοιο η όποια τοποθέτηση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής έρευνας. Τι θα συνέβαινε στην Κύπρο εάν δεν ήμασταν στην ΕΕ, αυτό δεν μπορώ να το πω έτσι απροβλημάτιστα και ωσάν να βρίσκομαι σε ένα καφενέ κουβεντιάζω και διατυπώνω μιαν άποψη ελεύθερα. Πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή μελέτη από ειδικούς πως θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε διαφορετικό καθεστώς να υπάρξει το περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί..

Ερωτηση: Στο ευρώ πρέπει να παραμείνουμε
Απαντηση: Ειναι ένα μεγάλο ερώτημα. Το ερώτημα που νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι είναι το εξής: Εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ εμείς θα πεισμώσουμε και θα πούμε ότι δεν φεύγουμε από την ζώνη του ευρώ γιατί είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα; Παραμένουμε όσο οδυνηρά και αν είναι τα μέτρα; Είναι και αυτό ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά. Είπα στην αρχή ότι εμείς μελετούμε όλα τα μέτρα τα οποία θα προταθούν και την ίδια στιγμή τι σημαίνει το κάθε τι δηλαδή ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε και πως απαντούμε σε αυτά τα σενάρια τα οποία μου θέτετε τώρα και επαναλαμβάνω πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβληματισμού από ειδικούς
Ερωτηση: Στην Ευρώπη, γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για κάποιες χώρες με δημοσκοπήσεις για πολλά πράγματα, γιατί σε κάθε μια χώρα ειδικά που είναι το μνημόνιο αν θα πρέπει να παραμείνουν στο ευρώ ή θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ

Απαντηση: Θελω να σας υπενθυμίσω ότι είχε ξεκινήσει μία συζήτηση κατά πόσο η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει ή να διαλυθεί, αυτή δεν διήρκησε πολυ βέβαια, σταμάτησε αυτή η συζήτηση σύντομα, όμως σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιμένω ότι για να απαντήσει κάποιος πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή μελέτη από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση έτσι με βάση το ένστικτό μας. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης που θα γίνει από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις στα οικονομικά ζητήματα, νομικά ζητήματα κοκ και στη βάση εκείνης της μελέτης να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις

Ερωτηση: πάντως οι χώρες του βορρά της Ευρώπης…ο κ. Κυπριανού αφήνει ανοικτό το θέμα, αφήνετε ανοικτό το θέμα

Απαντηση: Σιγουρα το αφήνω

Ερωτηση: Να  εξεταστεί η υπόθεση αν θα πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι

Απαντηση: Σιγουρα το αφήνω ανοικτό αυτό το θέμα αγαπητέ Σωτήρη, δεν προκαθορίζω τώρα τι θα κάνουμε αλλά λέω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά, εάν θέλουμε πραγματικά να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Ερωτηση: Πάντως οι χώρες της ευρωζώνης του Βορρά  έχουν δείξει ότι είναι αντίθετες με τις απόψεις γενικά της ευρωζώνης και θέλουν ήδη έχουν μπει στη διαδικασία να βγουν από την ευρωζώνη μεν και μάλιστα η Νορβηγία... Μέσα έξω είναι ουσιαστικά...Η Νορβηγία δεν έχει δεχτεί καν να ενταχτεί στην Ευρωζώνη και έχει χωριστεί κάπως η ευρωζώνη και η Ευρώπη γενικότερα και γίνονται προσπάθειες να έρθει πιο κοντά τουλάχιστον η Ευρώπη γενικότερα

Απαντηση: Όταν εμείς διατυπώναμε κάποιες επιφυλάξεις στο παρελθόν για την Ευρώπη των 2 ταχυτήτων, ποια προβλήματα θα προκαλούσε αυτό το γεγονός ότι θα έφερνε μια ανισομέρεια στην ίδια την ΕΕ, λειτουργώντας ως μία βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ, μας κατηγορούσαν κάποιοι ότι είμαστε ευρωσκεπτικιστές . Εμείς ξεκαθαρίζαμε ότι θέλαμε να υπάρξει μια διαφορετική Ευρώπη, με διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Μια Ευρώπη της  κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, μια Ευρώπη η οποία θα φρόντιζε να υπάρχει η όσον το δυνατό μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των κρατών μελών ανεξάρτητα από το μέγεθος το οποίο διαθέτει η κάθε χώρα. Μας έλεγαν λοιπόν ευρωσκεπτικιστές τώρα αυτές οι απόψεις ακούγονται από πολλούς σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι όχι απλά και μόνο δεν είναι ευρωσκεπτικιστές αλλά αντιθέτως είναι άνθρωποι υποστηρίζουν την ιδέα της ΕΕ. Θα έλεγα λοιπόν ότι ναι μεν να μην είμαστε ευρωσκεπτικιστές με την έννοια του να διαφωνούμε με την ιδέα της Ευρώπης, ο κάθε ένας με το όραμα και τις αξίες που θα θέλει να της προσδώσει, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να είμαστε και ευρωλάγνοι, δηλαδή πάση θυσία να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ όσο και αν θα σημαίνει αυτό ότι ο λαός θα περάσει από τεράστιες δυσκολίες. Αυτά τα ζητήματα επαναλαμβάνω πρέπει να μελετηθούν σοβαρά και αντικειμενικά όχι με ευσεβοποθισμους απο τον οποιοδήποτε  και να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις.

ΔΗΣΥ: Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με τις δηλώσεις του προσθέτει στην αβεβαιότητα που επικρατεί

Την εκτίμηση ότι με τις δηλώσεις του στις οποίες θέτει θέμα εξόδου της Κύπρου από το Ευρώ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έρχεται να προσθέσει «στην αβεβαιότητα και την αίσθηση ανασφάλειας που επικρατεί λόγω της καθόδου της Τρόικας και της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία λόγω των ιδεοληψιών, της απραξίας, και των εσφαλμένων πολιτικών της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ» εκφράζει σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

Το κόμμα προσθέτει πως θα επανέλθει αύριο για περισσότερα.

Λιλλήκας: Οι αναφορές Α. Κυπριανού για έξοδο από το ευρώ μόνο πανικό προκαλούν

Οποιεσδήποτε αναφορές σε αυτή την κρίσιμη φάση για έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη, μόνο ανησυχίες και πανικό μπορούν να προκαλέσουν, ενώ ενσπείρουν αμφιβολίες για την διαπραγμάτευση που θα διεξάγει η Κυβέρνηση με την Τρόικα, αναφέρει το κεντρικό επιτελείο του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του επιτελείου για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στον ιστοτόπο 24h.com.cy αναφέρεται ότι «τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα και δημαγωγία».

Αν η Κύπρος δεν άνηκε στη μεγάλη οικογένεια του ευρώ σε αυτή τη διεθνή νομισματική κρίση, προστίθεται, θα ήταν ένας εύκολος στόχος των κερδοσκόπων με ολέθριες συνέπειες για την κυπριακή οικονομία και κυρίως για τους εργαζομένους.

Top