Tσαβούσογλου: Πλήρη στήριξη στις απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού

(Τελευταία ενημέρωση 02/11/10 07:19)

Πλήρη στήριξη στις απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού εξέφρασε ο τουρκικής καταγωγής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Μεβλέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Μάριου Καρογιάν, βρίσκεται από χθες το βράδυ στα κατεχόμενα και σήμερα θα έχει συνάντηση με τ/κ πολιτικούς και το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα με τον Ντερβίς Έρογλου. 

Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και τον Τ/κ θρησκευτικό ηγέτη, Μεχμέτ Εμίν Γιελτεκίν, στο Λήδρα Πάλας, θα έχει στις 2 ο τουρκικής καταγωγής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να εγείρει στη διάρκεια της συνάντησης θέμα συντήρησης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και επιδιόρθωσης όλων των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε χθες βράδυ από τα κατεχόμενα, όπου διανυκτέρευσε, ότι τα μηνύματα που θα σταλούν από τη συνάντηση θα επιδράσουν θετικά στη διαπραγματευτική διαδικασία για το κυπριακό.  Το πρωί ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει συνάντηση με τ/κ πολιτικούς και το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα με τον Ντερβίς Έρογλου. 
------------------------------------------ 

(Tελευταία ενημέρωση 14:38)

Ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του και στους όρους που χρησιμοποιούσε ήταν, ο τουρκικής καταγωγής  Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρ’ όλα αυτά, του ξέφυγε ότι θα μεταβεί στον «Βορρά» για να έχει συνάντηση με τις εκεί «αρχές».  

Μετά το πέρας της Συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και αφού είχε συναντηθεί νωρίτερα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ.  Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υποστηρίζει πλήρως τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού. «Θέλουμε μια δίκαιη λύση, είπε  χαρακτηριστικά, «στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να σέβεται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων». Αναφέρθηκε και στο θέμα  των αγνοουμένων, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα. «Έγιναν  αρκετά» όπως είπε, «αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα». Χαρακτήρισε τις συναντήσεις του με τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Μάριο Καρογιάν ως εποικοδομητικές,  ενώ προχωρώντας ένας βήμα είπε ότι το απόγευμα θα «μεταβεί στον Βορρά για να έχει συνάντηση με τις εκεί αρχές», πρόταση που  προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσον του ξέφυγε ή έγινε εσκεμμένα.  

Ο κ. Τσαβούσογλου,  πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο,  ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Μάριου Καρογιάν. Είναι ένας εκ των συνεργατών του Τούρκου Πρωθυπουργού.  Πρόκειται για την δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο και μάλιστα  μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη του επίσκεψη.  

Ο κ. Τσαβούσογλου, συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού καθώς και τα επιμέρους ζητήματα του προβλήματος στα οποία μπορεί να βοηθήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε, ο  κ. Κυπριανού, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την ΚΣΣΕ και βεβαίως, όπως είπε, «έγιναν αναφορές και στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και σε άλλα επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με θέματα που μπορεί να συμβάλει το ΣτΕ, όπως το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των χώρων λατρείας, ακόμα και στο θέμα της απογραφής του πληθυσμού στα κατεχόμενα».
Εξάλλου ο κ. Τσαβούσογλου, είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ζήτησε εξηγήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις Μπαγίς.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, ''φρόντισε να δώσει κάποιες εξηγήσεις και να δικαιολογήσει ότι υπήρξαν κάποιες παρερμηνείες σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Μπαγίς. Επανέλαβε την πρόθεση και τη διάθεση της Αγκυρας για να εξευρεθεί το συντομότερο μια λύση''.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι επανέλαβε τη δική του θέση, πως η Τουρκία πρέπει να εμπλακεί άμεσα στον διάλογο προκειμένου να υποβοηθηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία έτσι ώστε αν όλα τα μέρη πραγματικά το επιθυμούν, διαβιβάζοντας - όπως πρόσθεσε - ότι η ε/κ πλευρά το επιθυμεί διακαώς, το συντομότερο να βρεθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ. Ο ίδιος, πρόσθεσε, δεν διαφώνησε και ανέλαβε να διαβιβάσει κάποιες από τις απόψεις του κ. Αναστασιάδη και προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμπεριφορά του κ. Τσαβούσογλου, για την οποία ''τον συγχάρηκα οφείλω να πω, δηλαδή, ότι επιτέλους, ανάλογες συμπεριφορές αποδεικνύουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία - δεν χρειαζόταν βεβαίως αλλά - είναι σεβαστή από όσους κατέχουν θεσμικές θέσεις είτε στην ΕΕ, είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και συνεπώς αυτό θα ήτο καλό να ακολουθείται και από την Τουρκική Δημοκρατία''.
Αύριο ο κ. Τσαβούσογλου, θα έχει επαφές στα κατεχόμενα με πολιτικούς. Θα περάσει από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις 4.30 σήμερα το απόγευμα και θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Μέριτ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης διεύθυνσης πρωτοκόλλου, ο κ. Τσαβούσογλου θα παρακαθίσει απόψε στις 7.30 σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο λεγόμενος πρόεδρος της βουλής, Χασάν Μποζέρ.

Αύριο θα επισκεφθεί, όπως αναφέρεται, διαδοχικά, τον ''πρόεδρο της βουλής'' στις 10 το πρωί, μισή ώρα αργότερα τον ''πρωθυπουργό'' Ιρσέν Κιουτσιούκ και στις 11 τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Στις 11.30 θα μεταβεί στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρό του, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ. Στις 12.15 θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, με τον οποίο αμέσως μετά θα παρακαθίσει σε γεύμα. Θα επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας στις 13.45 το μεσημέρι.
---------------------------------

(Τελευταία ενημέρωση 01/11/10 07:17)

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Μάριου Καρογιάν.

Σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους Πρέσβεις και τους Αντιπροσώπους των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 10 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν το κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το θέμα των αγνοουμένων.

Στις 11 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν και στις 12 με τον ΥΠΕΞ, Μάρκο Κυπριανού.  

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή του κ. Τσαβούσογλου. 

Αύριο ο κ. Τσαβούσογλου θα παραστεί σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και τον Τ/κ θρησκευτικό ηγέτη, Μεχμέτ Εμίν Γιελτεκίν, στο Λήδρα Πάλας.

 

-------------------------------------

Εφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν. Δεν έγιναν δηλώσεις στο αεροδρόμιο.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το τέμενος Χαλά Σουλτάν, δίπλα από την Αλυκή Λάρνακας, με τη συνοδεία του κ. Καρογιάν. Εξερχόμενος του τεμένους και ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους ο Πρόεδρος ΚΣΣΕ είπε ότι για πρώτη φορά επισκέπτεται το τέμενος Χαλά Σουλτάν. Την προηγούμενη φορά που ήρθε στην Κύπρο δεν κατέστη δυνατόν να το επισκεφθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήγε στον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του Αγίου, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Κατά την ώρα της επίσκεψης τελούνταν το μυστήριο του γάμου νεαρού ζευγαριού. Οι κύριοι Καρογιάν και Τσαβούσογλου συγχάρηκαν τους νεόνυμφους και κεράστηκαν το λουκούμι του γάμου.

Το βράδυ ο κ. Τσαβούσογλου θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας στη Λευκωσία, που θα του παραθέσει η κυπριακή αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ.

Αύριο ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους Πρέσβεις και τους Αντιπροσώπους των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις 10 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στις 11 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής. Στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή του κ. Τσαβούσογλου.

Την Τρίτη, στις 2 το απόγευμα ο κ. Τσαβούσογλου θα παραστεί σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και τον Τ/κ θρησκευτικό ηγέτη, Μεχμέτ Εμίν Γιελτεκίν, στο Λήδρα Πάλας, συνάντηση που διευθετήθηκε από την ΚΣΣΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ αναχωρεί από την Κύπρο στις 4.20 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Top