Κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό το Φθινόπωρο

Στην κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει αστραμμένο το βλέμα της η κυβέρνηση. Στόχος είναι η επίτευξη της ελάχιστης ενότητας μεταξύ των κομμάτων, δεδομένων και των κρίσιμων εξελίξεων που αναμένονται στο κυπριακό εντός του Φθινωπόρου.


Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανο Στεφάνου, αντί να φέρνουμε συνεχώς στο προσκήνιο τις διαφωνίες μας θα ήταν καλό και για την αξιοπιστία της ε/κ πλευρά αλλά και την διαπραγματευτική ισχύ του προέδρου να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε.


Σύμφωνα με πληροφορίες ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ευνοούν τη θέση του Προέδρου Χριστόφια, για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο περιλαμβάνονται τα σημεία στο κυπριακό στα οποία τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν αλλά και τα σημεία στα οποία διαφωνούν.


Ο ΔΗΣΥ αναμένεται να καταθέσει νέο έγγραφο με ανανεωμένες προτάσεις, οι οποίες θα έχουν  στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο Νίκος Αναστασιαδης να ζητήσει την προετοιμασία ενός σχεδίου Β, το οποίο θα είναι στην ουσία μια νέα δέσμη προτάσεων της ε/κ πλευράς και μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ.
Ενόψει μάλιστα της επανέναρξης των συνομιλιών η πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο εντατικοποίησης τους υποδεικνύοντας όμως στον Ντερβις Ερογλου, ότι πέραν της συχνότητας των συναντήσεων θα πρέπει και οι θέσεις των δυο πλευρών να βρίσκονται εντός του συμφωνημενου πλαισίου λύσης.
Όπως δήλωσε ο κ. Στεφάνου, το θέμα της εντατικοποίησης των συνομιλιών,   δεν το έθεσε. «Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα το συζητήσουμε», τόνισε ο κ. Στεφάνου.
Στο περιουσιακό, η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τη θέση ότι τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχει ο ιδιοκτήτης, εξηγώντας με επιχειρήματα ακόμα και στο ενδεχόμενο κατάθεσης νέων προτάσεων ότι  περιπτώσεις οπού σε περιουσίες έχουν γίνει δρόμοι και νοσοκομεία θα πρέπει αν αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.


Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Στεφάνου, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι λύσεις που θα δοθούν δεν θα αδικούν το δικαιούχο και δεν θα αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που θα απειλεί ολόκληρο το οικοδόμημα της λύσης.


Ήδη η Λευκωσία έχει λάβει θετικές αντιδράσεις στο πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια, ιδιαιτέρα μάλιστα στο θέμα διασύνδεσης του περιουσιακού με το εδαφικό και τους εποίκους αφού καταδεικνύεται ότι η κοινή συζήτηση των θεμάτων αυτών θα διευκολύνει την επίλυση του δύσκολου αυτού κεφαλαίου.


Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η δέσμη προτάσεων έχει στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και να δώσει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις.
Πάντως η Λευκωσία εκτιμά ότι ο ΓΓ στην έκθεση του τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν θα επιχειρήσει να αποδώσει Ευθύνες αλλά θα καταγραφεί τις θέσεις των δυο πλευρών και τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, αναμένεται ότι έτσι θα διαφανεί ποια πλευρά θέτει θέσεις εντός του συμφωνημενου πλαισίου.

Top