Αίτημα ΔΗΣΥ για δημιουργία έργων στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Θέμα  διευρυμένης σύσκεψης για την λήψη αποφάσεων γύρω από την δημιουργία έργων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου εγείρει εκ νέου ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λεύτερης Χριστοφόρου.Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ημερομηνίας 2 Αυγούστου, ο Λευτέρης Χριστοφόρου ζήτησε τη σύγκληση διευρυμένης σύσκεψης για να αποφασιστούν σημαντικά έργα ζωής για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου καθώς και επίσπευση και υλοποίηση των ήδη προγραμματισθέντων έργων στην περιοχή. Την επιστολή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ίδιος, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στα γραφεία του ΔΗΣΥ. Ο κ. Χριστόφορου έκανε λόγο για εγκατάλειψη και εμφανή αδικία, που υφίσταται διαχρονικά από την πολιτεία, η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενόψει και των νέων προϋπολογισμών για το 2011 που βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας, να ανταποκριθεί στην έκκλησή του, για διευρυμένη σύσκεψη για την επαρχία Αμμοχώστου, η οποία, όπως πρόσθεσε, από όλες τις απόψεις θα αποβεί επωφελής και για την επαρχία Αμμοχώστου και για την οικονομία και για τον τόπο.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως τα μοναδικά μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και αυτά με τεράστια καθυστέρηση είναι ο αυτοκινητόδρομος Δεκέλειας– Αμμοχώστου (2001- 2002) και το Νοσοκομείο Αμμοχώστου (2001), προσθέτοντας πως η επαρχία Αμμοχώστου παραμένει η μοναδική επαρχία της Κύπρου που δεν διαθέτει κολυμβητήριο, δεν διαθέτει κλειστό αθλητικό κέντρο, δεν διαθέτει γκολφ και μαρίνα, δεν διαθέτει σημαντικά έργα τουριστικής υποδομής με το μοναδικό έργο που υλοποιείται μετά από κυοφορία δεκαετιών να είναι η Λεωφόρος της 1ης Απριλίου και Δημοκρατίας στο Παραλίμνι και τη Δερύνεια.

Ο κ. Χριστοφόρου έκανε παράλληλα λόγο για προσφορά ύψους 475 εκ. ευρώ της επαρχίας Αμμοχώστου το 2009 και 570 εκ. το 2008 στο ΑΕΠ, μόνο από τον τουρισμό, και διερωτήθηκε «τι επέστρεψε τελικά πίσω στην επαρχία και στους κατοίκους της το κυπριακό κράτος;». «Μόνο ελάχιστα» πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη πως αυτό που απαιτεί καθολικά η επαρχία Αμμοχώστου και οι χειμαζόμενοι κάτοικοι της είναι ισόρροπη και ισοδύναμη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο, ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επαρχιών και σεβασμό και στήριξη των κατοίκων της με ανάλογα έργα και υπηρεσίες, όπως γίνεται για κάθε Κύπριο πολίτη.  «Πιστεύω ότι ο κόμπος έφτασε στο κτένι, δεν χωρεί άλλη περίοδος χάριτος και ανοχή στους κρατούντες για όσα αυτονόητα οφείλουν να πράξουν και δεν πράττουν για την επαρχία Αμμοχώστου και τους κατοίκους τους» πρόσθεσε. «Τα προβλήματα της Επαρχίας Αμμοχώστου και οι κάτοικοι της δεν μπορούν να περιμένουν εσαεί» ανέφερε καταλήγοντας.

Απάντηση από το ΑΚΕΛ


Απάντηση στις δηλώσεις Χριστοφόρου έδωσε ο  επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση προωθεί την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των περιοχών του νησιού, στη βάση πάντα των δυνατοτήτων που έχει.
Top