Στη Βουλή οι Αιχμάλωτοι Πολέμου

Σε ένα περίπου μήνα θα προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση σε νόμο, η πρόταση νόμου περί αναγνώρισης προσφοράς και παροχής ωφελημάτων προς τους αιχμαλώτους Πολέμου του 1974 και προς τους εξαρτώμενούς τους, η συζήτηση της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Οι αιχμάλωτοι Πολέμου 1974 ανέρχονται συνολικά στους 2,500 με τους 937 από αυτούς να είναι οι στρατεύσιμοι και τους υπόλοιπους να είναι πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Παθόντων και Εκτοπισμένων Αριστοφάνης Γεωργίου ανέφερε ότι για τους αιχμάλωτους του 1974 θα δημιουργηθούν δύο μητρώα. Ενα από πλευράς Εθνικής Φρουράς για τους στρατεύσιμους και ένα από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο θα υπάγονται οι μη στρατεύσιμοι αιχμάλωτοι πολέμου.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος που θα τεθεί προς ψήφιση προνοεί ότι σε κάποιες μέρες θα αποδίδονται οι ανάλογες τιμές και στους αιχμαλώτους πολέμου, όπως και σε όλους όσοι έχουν προσφέρει για τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου. Είπε επίσης ότι θα έχουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάτι που αποφασίστηκε από τον Νοέμβριο του 2007, δημοσιεύτηκε την 1/1/2008 και τέθηκε σε ισχύ. Συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει φροντίδα των υπηρεσιών του Γραφείου Ευημερίας για αυτούς που χρειάζονται τέτοια φροντίδα.

Ο κ. Γεωργίου είπε επίσης ότι προς τιμήν των αιχμαλώτων πολέμου 1974 θα γίνει ένα μνημείο για το οποίο υπάρχει καταρχήν έγκριση από το Υπουργείο Εμπορίου για χωροθέτηση του στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου και αναμένονται τα διαδικαστικά για την υλοποίηση αυτού του μνημείου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με τους νέους σχεδιασμούς στο Συνεδριακό Κέντρο, πιθανόν να υπάρξουν κάποια προβλήματα οπότε θα ανευρεθεί άλλος χώρος αν δεν μπορεί να γίνει το μνημείο εκεί.

«Συνεπώς με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ακόμα ένα κενό που υπήρχε στην κυπριακή κοινωνία έρχεται να συμπληρωθεί και ακόμα μια κατηγορία συνανθρώπων μας που με τον δικό τους τρόπο έχουν συμβάλει και στηρίξει τον τόπο, ικανοποιείται στα αιτήματα τα οποία έχει θέσει», είπε ο κ. Γεωργίου.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξαν αιτήματα από τον Σύνδεσμο Αιχμαλώτων για λήψη επιδόματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.
Πρόσθεσε ότι οι στρατεύσιμοι ως εκ της σύλληψής τους στη συνέχεια είχαν απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες με βάση τον διεθνή νόμο περί αιχμαλώτων πολέμου και εξήγησε ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου θεωρούνται μετά την απόλυσή τους από την αιχμαλωσία ως στρατιωτικά νεκροί.

Καθυστέρηση στην ετοιμασία του μητρώου
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Προσφύγων Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι το μητρώο που καταρτίστηκε ήδη από το Υπουργείο Αμυνας όσον αφορά τους στρατεύσιμους αιχμαλώτους 1974, είναι πολύ εξυπηρετικό και θα βοηθήσει όλους τους διατελέσαντες αιχμαλώτους στο να λάβουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημείωσε ωστόσο ότι μένουν εκατοντάδες άλλοι οι οποίοι ήταν πολίτες και αιχμαλωτίστηκαν και θεωρούνται επίσημα ως όμηροι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, για τους οποίους δεν έχει καταρτιστεί ακόμα το μητρώο. Ανέφερε ότι η κατάρτιση του μητρώου έχει ανατεθεί από την Επιτροπή Προσφύγων στο Υπουργείο Εσωτερικών και μέχρις στιγμή δεν το έχει ετοιμάσει, σημειώνοντας μια σχετική καθυστέρηση.

«Εμείς ζητούμε αυτό το μητρώο των πολιτών να γίνει γρήγορα γιατί και αυτοί οι πολίτες έχουν δικαιώματα και όσοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από άλλες πηγές οφείλει το κράτος να τους δώσει την ανάλογη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», ανέφερε ο κ. Φυττής. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν και υπέστησαν τα πάνδεινα από τις τουρκικές δυνάμεις είτε στην Κύπρο είτε στην Τουρκία.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να διευκρινιστεί επίσης σύντομα από που θα παίρνουν οι αιχμάλωτοι ένα πιστοποιητικό ότι διετέλεσαν αιχμάλωτοι για να μπορούν με γρήγορες διαδικασίες να πηγαίνουν στο Υπουργείο Υγείας για να τους παρέχεται κάρτα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι εκτιμά τα πάνδεινα που υπέστησαν οι αιχμάλωτοι και την προσφορά τους, τόσο προσωπικά και σαν μέλος της Βουλής όσο και ως εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

Έγιναν δεκτά τα αιτήματα
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου Πανίκκος Φιλίππου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Επιτροπή Προσφύγων, αφού είπε τα αιτήματα που έθεσαν έγιναν δεκτά με κατανόηση και θα προωθηθούν σε ένα μήνα στην ολομέλεια της Βουλής.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση αφού το «τεράστιο» θέμα των αιχμαλώτων πολέμου, θα λήξει, θα ευοδωθεί και θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά που έθεσαν.

«Οι ευχαριστίες μας είναι προς όλα τα μέλη της Επιτροπής, σε όλους τους Βουλευτές και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Αριστοφάνη Γεωργίου. Ελπίζουμε με αυτά τα αιτήματα να ικανοποιηθούν τα προβλήματα των αιχμαλώτων πολέμου του 1974 που δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια έμεινα εκεί στο τραπέζι και δεν έτυχαν καμιάς καλύτερης διαχείρισης», ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

Αναφέρθηκε τέλος σε βιβλίο που εξέδωσε ο σύνδεσμός Αιχμαλώτων Πολέμου μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Top