Νέες θέσεις στο Πανεπ. Κύπρου

Ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΥΣΦΜ) Φίλιππος Παττούρας δήλωσε σήμερα ότι όσοι πρωτοετείς φοιτητές έχουν εξασφαλίσει θέση και σε ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας και είναι σε θέση να φοιτήσουν το Σεπτέμβριο του 2008, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέλθουν αυτοπροσώπως στα γραφεία της στην Πανεπιστημιούπολη, την Πέμπτη, 28 Αυγούστου ή την Παρασκευή 29 Αυγούστου, από τις 9.00 πμ-2.00 μμ για να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, διευκρινίζοντας ποια από τις δύο θέσεις θα κρατήσουν.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τις ''Νέες κατανομές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου'', ο κ. Παττούρας ανέφερε επίσης ότι η ΥΣΦΜ προτρέπει ταυτόχρονα όσους ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσα από τη Β' κατανομή να υποβάλουν αυτοπροσώπως δήλωση ενδιαφέροντος την Πέμπτη, 28 Αυγούστου ή την Παρασκευή 29 Αυγούστου, από τις 9.00 πμ-2.00 μμ, στα γραφεία της στην Πανεπιστημιούπολη (ισόγειο κτιρίου Αναστάσιος Λεβέντης).

Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν μόνο όσοι έχουν παρακαθίσει στις παγκύπριες εξετάσεις του 2008 και είναι έτοιμοι να φοιτήσουν το Σεπτέμβριο του 2008.

Η Β' κατανομή θα γίνει με βάση τις επιλογές του Μηχανογραφικού Δελτίου Συμμετοχής του Υπουργείου Παιδείας που υπέβαλαν οι υποψήφιοι το Μάρτιο 2008. Οι φοιτητές πρέπει να προσκομίσουν το δελτίο βαθμολογίας των παγκύπριων εξετάσεων του 2008 του Υπουργείου Παιδείας και οι άρρενες πρέπει να επισυνάψουν και αντίγραφο απολυτηρίου από την Εθνική Φρουρά.

Συμπληρωματική κατανομή θέσεων
Οπως ανέφερε ο κ. Παττούρας το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συμπληρωματική κατανομή θέσεων αφού γίνουν οι εγγραφές στα μαθήματα των νεοεισερχομένων φοιτητών, οι οποίοι εξασφάλισαν θέση στην Α' και Β' κατανομή. Τα αποτελέσματα υπολογίζεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας επίσης στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικών Θεμάτων Κώστας Χριστοφίδης τόνισε την ανάγκη όπως όλα τα παιδιά φερθούν έντιμα και να δηλώσουν ποια από τις δύο θέσεις θα κρατήσουν ώστε να μην στερηθούν οι θέσεις από άλλα παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

''Υπάρχουν παιδιά, τα οποία έρχονται έντιμα και λένε ότι αποχωρούν. Πολλά από αυτά τα παιδιά έρχονται πίσω στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετανιωμένα και θέλουν να εγγραφούν. Αυτούς τους βλέπουμε με μεγάλη επιείκεια και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα της επιστροφής, νοουμένου ότι πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.
Υπάρχουν παιδιά που κρατάνε και τις δύο θέσεις. Οταν έρθουν μετά και ζητούν μεταγραφές, δεν θα τους δούμε με επιείκεια γιατί μας έχουν γελάσει. Ολα τα παιδιά πρέπει να φερθούν έντιμα για να μην στερήσουν θέσεις από άλλους'', σημείωσε.

Ο κ. Παττούρας κάλεσε τους ''διπλοθεσίτες'' να προσέλθουν στις δύο ημέρες που έχουν οριστεί, για να δηλώσουν αν θα κρατήσουν τη θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρο ή όχι ώστε οι θέσεις να διεκδικηθούν με τη δεύτερη κατανομή.

Με αυτή την διαδικασία, το Σαββατοκύριακο θα γνωρίζουμε, σημείωσε, πόσες είναι οι κενές θέσεις και ποιος αριθμός φοιτητών τις διεκδικεί.

3 Σεπτεμβρίου για Β΄ Κατανομή
Ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η ανακοίνωση των φοιτητών που θα έχουν εξασφαλίσει θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη Β' κατανομή.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε, θα καλέσουμε τα παιδιά να έρθουν να φέρουν το έντυπο εγγραφής τους και οι φοιτητές από την Α' κατανομή θα έρθουν για να εγγραφούν στα μαθήματα τους.

Σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι από την Α' και Β' κατανομή δεν εμφανίστηκαν στο Πανεπιστήμιο. ''Αυτό θα το κάνουμε για πρώτη φορά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε, να μην χαθούν θέσεις. Θα κάνουμε και Γ' κατανομή, την οποία προσβλέπουμε να είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε με τη βοήθεια των συναδέλφων της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου'', επεσήμανε.

''Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τους διπλοθεσίτες που πρέπει να έρθουν έντιμα να δηλώσουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν και από όσους θέλουν να διεκδικήσουν να το πράξουν εντός των δύο ημερών που έχουν ανακοινωθεί'', τόνισε ο κ. Παττούρας.

Οι στρατιώτες που εξασφάλισαν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με την Α' κατανομή 2008 και ταυτόχρονα εξασφάλισαν θέση σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας δεν χρειάζεται τώρα να επιλέξουν ποια από τις δύο θέσεις επιθυμούν. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα τους αποστείλει σχετική επιστολή μερικούς μήνες πριν απολυθούν για να επιβεβαιώσουν τη θέση τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αύξηση φοιτητών
Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικών Θεμάτων Κώστας Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη δέσμευση του Πανεπιστημίου Κύπρου μέχρι το 2011-2012 να φθάσει στις 7.500 φοιτητές, πράγμα που, όπως σημείωσε, θα γίνει σταδιακά στα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι φέτος υπάρχει μια ουσιαστική αύξηση της τάξης του 17-18% στην εισαγωγή φοιτητών που ανέρχεται στους 1021 σε σύγκριση με πέρσι που ανερχόταν στους 850.

''Το 2007 είχαμε πάρει 105 φοιτητές με ειδικά κριτήρια. Φέτος, αυτός ο αριθμός ανεβαίνει στους 125 φοιτητές. Το 2007 είχαν μεταγραφές 40 φοιτητές ενώ φέτος, 50. Εγινε επίσημη ειδική κατανομή σε στρατιώτες, 30 φοιτητές το 2007, 30 φοιτητές το 2008 και κατανομή για ομογενείς, 20 φοιτητές πέρσι, 30 φέτος. Πέρσι είχαμε πάρει τρία παιδιά από το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, φέτος θα πάρουμε τέσσερα Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές από 450 που ήταν πέρσι, φθάνουν στους 500 φέτος'', σημείωσε.

Με λίγα λόγια, συνέχισε, ο πληθυσμός των φοιτητών μας περνά από τις 5.100 φοιτητές το 2007, στις 5550 φοιτητές το 2008.
Ανέφερε ότι το 2009, ο αριθμός των φοιτητών αναμένεται να ξεπεράσει τις 6.000 και σταδιακά 500 φοιτητές θα προστίθενται κάθε χρόνο μέχρι να φθάσουν τον αριθμό των 7.500 το 2011-2012.

Σημείωσε πως τη φετινή χρονιά την χαρακτηρίζει η έναρξη του Τμήματος Νομικής, η οποία φέτος θα πάρει τους πρώτους φοιτητές του.

Πρόσθεσε ότι εντός του 2008 αναμένεται επίσης, η έγκριση της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών. ''Αυτό είναι νομοσχέδιο που πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο και αργότερα προς την Βουλή. Ελπίζουμε το 2009 να αρχίσει επίσημα κι αυτή η Σχολή'', είπε.

Η "αφρόκρεμα" των παιδιών
Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πάρα πολύ ευχαριστημένο για την ποιότητα των φοιτητών που παίρνει και φέτος. ''Είναι την αφρόκρεμα των παιδιών αυτού του τόπου, που διαλέγει το Πανεπιστήμιο Κύπρου'', είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των αιτήσεων από Ελλαδίτες φοιτητές έχει αυξηθεί από 500 που ήταν πέρσι, στους 1600 φέτος.

''Το ενδιαφέρον των Ελλαδιτών φοιτητών αναβαθμίζεται και αυτό να έχει να κάμει και με την ποιότητα του Πανεπιστημίου'', σημείωσε.

Είπε επίσης ότι τα κτίρια που ετοιμάζονται για το Τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης θα είναι έτοιμα του χρόνου, υποδομές όπως σημείωσε, που θα δώσουν τη δυνατότητα για περισσότερους φοιτητές τα επόμενα χρόνια.

Ατμομηχανή της ερευνητικής ανάπτυξης
Πέραν από την διδασκαλία, ανέφερε, το Πανεπιστήμιο έχει και την αποστολή της έρευνας. ''Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαθιδρύεται σιγά-σιγά ως η ατμομηχανή της ερευνητικής ανάπτυξης στον τόπο μας'', τόνισε.

Είπε ότι μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα και τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, αυξάνεται ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών που εργοδοτούνται στο Πανεπιστήμιο.

''Το Πανεπιστήμιο σιγά-σιγά μετατρέπεται στο μεγαλύτερο Κύπριο εργοδότη, όχι με κρατικές χορηγίες αλλά με ευρωπαϊκά χρήματα'', κατέληξε.
Top