Αποχαιρέτησαν την μεγάλη Στέλλα Σουλιώτη

Μια πραγματική Κυρία με ακέραιο χαρακτήρα, απαράμιλλο ήθος και αξιοπρέπεια, χαρακτήρισε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, τη Στέλλα Σουλιώτη, εκφωνώντας επικήδειο λόγο στην κηδεία της κ. Σουλιώτη, την Τρίτη, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

Η κ. Κουρσουμπά είπε πως η Στέλλα Σουλιώτη ήταν «μια εξέχουσα προσωπικότητα, ελεύθερη στο πνεύμα, και τόλμη στη ψυχή, που άνοιξε δρόμους και ανέδειξε το ρόλο της Κύπριας γυναίκας και αποτέλεσε πρότυπο πολιτειακού αξιωματούχου, που τηρούσε ένα κώδικα δεοντολογίας, σπάνιο στις μέρες μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Στέλλα Σουλιώτη υπήρξε πρωτοπόρος, με προσφορά καθοριστικής σημασίας στο πολιτικό, πολιτειακό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας με μια πορεία συνυφασμένη με την πολιτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η κ. Κουρσουμπά περιέγραψε τη Στέλλα Σουλιώτη ως άνθρωπο εργατικό, ειλικρινή, αμερόληπτο, ανιδιοτελή, έναν χαρακτήρα πειθαρχημένο, άνθρωπο του μέτρου και, ταυτόχρονα, απλή, προσιτή και ανθρώπινη και πάντα με σεμνότητα και μετριοπάθεια, επιλέγοντας συνειδητά, να βρίσκεται μακριά από το φως της δημοσιότητας.

Πρόσθεσε ότι «ήταν η πρώτη και μόνη Κύπρια στο βαθμό του Λοχαγού, η οποία ήθελε να σπουδάσει ιστορία, αλλά, για πρακτικούς λόγους, σπούδασε Νομικά και υπήρξε η πρώτη και μόνη τότε γυναίκα δικηγόρος που άσκησε το επάγγελμα στην Κύπρο».

Επίσης, όπως είπε η κ. Κουρσουμπά, «ήταν η πρώτη και μόνη Υπουργός για δέκα χρόνια στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Υπουργός Δικαιοσύνης ενώ για δύο χρόνια ήταν ταυτόχρονα και Υπουργός Υγείας».

Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι η εκλιπούσα, «σε όλα αυτά, έμπιστη συνεργάτης δίπλα στον Πρόεδρο του Κράτους, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με τη μεθοδικότητα, τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις, την επιμονή και υπομονή της και πολλές άλλες αρετές που τη χαρακτήριζαν, βοήθησε και συνέβαλε στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων, που επέτρεψαν τη συνέχιση της λειτουργίας του Κράτους, παρά τις πολιτικές και συνταγματικές δοκιμασίες».

Σημείωσε περαιτέρω ότι «η ευφυΐα, η καθαρότητα της σκέψης, η ακεραιότητα του χαρακτήρα, η δυνατότητα της να αντιμετωπίζει καταστάσεις, να λύει προβλήματα και να βρίσκει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις, πάντα με μειλίχιο ύφος και χαμηλούς τόνους, ήταν καταλυτικές αρετές, ιδιαίτερα την περίοδο εκείνη, που η έκρυθμη εσωτερική κατάσταση προκαλούσε και ρήξη στις σχέσεις πολιτειακών παραγόντων».

Ανέφερε πως ήταν «η μόνη γυναίκα, σ’ ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο πολιτειακό καθεστώς και ήταν αποδεκτή ως εξέχουσα προσωπικότητα».
Η Στέλλα Σουλιώτη, συνέχισε η κ. Κουρσουμπά, «ήταν εμπνευστής του θεσμού και πρώτη Επίτροπος Νομοθεσίας με τεράστιες ευθύνες για την υποβολή εισηγήσεων για μεταρρύθμιση της Νομοθεσίας και άφησε πίσω της σημαντικό έργο που μας καθοδηγεί μέχρι σήμερα».

Σημείωσε το γεγονός ότι η Στέλλα Σουλιώτη «υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, πρώτη και η μόνη μέχρι σήμερα γυναίκα στο αξίωμα αυτό και το πέρασμα της από τη Νομική Υπηρεσία του Κράτους ήταν καθοριστικό για την άσκηση των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του αξιώματος».

Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι η Στέλλα Σουλιώτη, «διετέλεσε, διαχρονικά, σύμβουλος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες και, γενικά, στη διαχείριση του πολιτικού προβλήματος, μέχρι που η ίδια αποφάσισε να αποσυρθεί για να αφήσει νεότερους».

Πρόσθεσε ότι «η μεθοδικότητα και το πάθος της για αρχειοθέτηση, ίσως και η έφεση της προς την ιστορία, την κατέστησαν κάτοχο του πιο σημαντικού, άριστα οργανωμένου, αρχείου πολιτικών δεδομένων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε τη βασική πηγή για το σύγγραμμα της ‘Fettered Independence: Cyprus 1878-1964’, μοναδικό στο είδος του για τα κυπριακά δεδομένα έργο αναφοράς, που κυκλοφόρησε το 2006».

Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι «όπως ήταν αναμενόμενο από ένα άνθρωπο με τέτοιο δημόσιο πνεύμα, αυτό το ιστορικής σημασίας αρχείο το προσέφερε στον τόπο, με καταπίστευμα προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ σε ώριμη ηλικία, για την προσφορά της στη Νομική Επιστήμη, ανακηρύχθηκε Επίτιμη Διδάκτωρ Νομικής (LLD) του Πανεπιστημίου του Nottingham, και Visiting Fellow του Πανεπιστημίου του Cambridge».

Μια άλλη διάσταση της προσωπικότητάς της τήν έφερε στην προεδρία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, για τέσσερεις δεκαετίες, κατά τις οποίες συνέβαλε στην εμπέδωση των αρχών του Διεθνούς Κινήματος στην Κύπρο».

Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι «η τούρκικη εισβολή τη βρήκε από τη μια κρατικό αξιωματούχο κι από την άλλη Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, να παίρνει τα ηνία του αποδιοργανωμένου κράτους και από την πρώτη μέρα της εισβολής, σε ένα ακυβέρνητο κράτος, ανέλαβε το ανθρωπιστικό έργο στη βάση της αρχής της νομιμότητας».

Αυτή ήταν «που συντόνισε τη ξένη βοήθεια, που, με δικές της ενέργειες, άρχισε να φτάνει στην Κύπρο από τη δεύτερη μέρα της εισβολής, οργάνωσε τη βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους και εκτοπισμένους, καθώς και την παραλαβή των αιχμαλώτων πολέμου, ενώ παράλληλα έθεσε τις βάσεις για τη σύσταση της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων, και της Υπηρεσίας Εξεύρεσης Αγνοουμένων».

Η κ. Κουρσουμπά, καταλήγοντας, αναφέρθηκε σε συλλυπητήρια ηλεκτρονική επιστολή που έλαβε για το θάνατο της Στέλλας Σουλιώτη, από την ηγεσία του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, στην οποία «επισημαίνεται η αναγνώριση της συμβολής της σε διεθνές επίπεδο, με ειδική αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση του 1ου και 2ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου των Συνθηκών της Γενεύης».

Η Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Φωτεινή Παπαδοπούλου στον επικήδειο λόγο της αναφέρθηκε στη μεγάλη Κυρία, στην Κυρία της Κύπρου που έφυγε από τη ζωή.

"Η Στέλλα Σουλιώτη, αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα της κοινωνίας και του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού έφυγε κατορθώνοντας αυτό που λίγοι επιτυγχάνουν στο πέρασμα τους από τον μάταιο τούτο κόσμο", είπε.

Η προσφορά της στην κοινωνία, σημείωσε, επεκτείνεται και σε ένα άλλο πολύ μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο που φέρει την ονομασία Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός. "Η Στέλλα Σουλιώτη για τέσσερεις και πλέον δεκαετίες υπήρξε η ηγέτιδα μορφή του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η καρδιά και η ψυχή του. Διαδέχθηκε τον Γλαύκο Κληρίδη στην

Προεδρία του, το 1961 και κατάφερε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της οργάνωσης του", πρόσθεσε.

Το ότι σήμερα, συνέχισε η κ. Παπαδοπούλου, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός αποτελεί την κορυφαία σε προσφορά φιλανθρωπική οργάνωση της Κύπρου, το οφείλουμε στην Στέλλα, στο ότι εργάστηκε ακούραστα και με εξαίρετο ζήλο και πάθος.

"Όλοι καλά γνωρίζουμε πόσο πολύ αγάπησε το Παιδικό Αναρρωτήριο, γι αυτό και στο άκουσμα του θανάτου της αποφασίσαμε τη μετονομασία του, σε Παιδικό Θεραπευτικό Κέντρο Ερυθρού Σταυρού Στέλλα Σουλιώτη", κατέληξε.

Στην κηδεία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και Ευρωπαία Επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου
 

Top