Διαγραφή χρεών και με σφραγίδα

Ξεπερνούν τα 10 εκ ευρώ οι διαγραφές χρεών της εταιρείας Delta Trading, γνωστής για τους δεσμούς της με το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ, από την Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο παρουσιάζει το SigmaLive.

Δείτε επίσης: Κόμματα αντιδρούν για τις διαγραφές δανείων

Σύμφωνα και με τα όσα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Cyprus Mail, πρόκειται για χρέος 6,5 εκ ευρώ της εταιρείας προς την Τράπεζα Κύπρου, σε μια περίοδο όπου το ΑΚΕΛ βρισκόταν στην εξουσία. Προηγουμένως, το 2006 είχε γίνει και άλλη διαγραφή ύψους 2.797.000 λιρών Κύπρου, όπως φαίνεται και από δεύτερο έγγραφο που επίσης παρουσιάζουμε. 

Πίσω στο χρόνο…

Η εταιρεία Delta Trading ιδρύθηκε το 1965 και φέρεται να ήταν μέρος του ελεγχόμενου δικτύου εταιρειών του ΑΚΕΛ. Οι εταιρείες αυτές φέρονται να διατηρούσαν επιχειρηματικούς δεσμούς με την πρώην Σοβιετική Ένωση, την οποία και συμβουλεύονταν για θέματα οικονομικής διαχείρισης. Μετά την κατάρρευση του της Σοβιετικής Ένωσης, τα χρέη των εταιρειών αυτών άρχισαν να αυξάνονται δραματικά λόγω του ότι οι εξαγωγές προϊόντων προς χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έμειναν…απλήρωτες.

Οι συμφωνίες

Όπως φαίνεται στο έγγραφο που παρουσιάζουμε αποκλειστικά, η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στη διαγραφή χρεών της εταιρείας Delta Trading Co LTD δύο φορές.

Η πρώτη φορά ήταν το 2006 όταν έγινε συμφωνία για διαγραφή χρεών ύψους 2.797.000 Λίρες, ενώ το 2008, σε περίοδο που το ΑΚΕΛ βρισκόταν στην εξουσία, έγινε νέα διαγραφή ύψους 6,5 εκ ευρώ.

Στην πρώτη απόφαση, όπως φαίνεται μέσα από το έγγραφο, συμφωνήθηκε η πώληση ενυπόθηκων ακινήτων που ανήκαν στην εταιρεία στην τιμή των 320.000 λιρών. Από το ποσό αυτό 50.000 λίρες θα καταβάλλονταν έναντι των υποχρεώσεων της εταιρείας για φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Επίσης στην συμφωνία περιλαμβανόταν η πώληση των μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 150.00 λιρών καθώς και η συνέχιση των προσπαθειών είσπραξης ποσού ύψους 919.000 λιρών από τόκους από τη Σοβιετική Ένωση.

Η συμφωνία της 22ας Σεπτεμβρίου 2008, προέβλεπε την διαγραφή του ποσού των 6.5 εκ ευρώ κατόπιν απόφασης της εισήγησης της Υπηρεσίας Recoveries.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη και σχέση του κόμματος με αυτές τις εταιρείες, παρόλο που ιδιοκτήτες τους είναι κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν, ότι παρών στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ο Γραμματέας της Θεματικής Επιτροπής Οικονομικών του ΑΚΕΛ.

 zannettos@sigmalive.com

 


 

Top