Εκστρατεία καθαρισμού σε μία μέρα «Let’s Do it World» : «Let’s Do it Cyprus» (βίντεο)

Την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών πρόληψης και περιβαλλοντικής κουλτούρας ώστε να προστατευθούν και να αξιοποιηθούν προς χαρά και αναψυχή μεγάλου κάλλους περιβαλλοντικοί χώροι, αντί να αποτελούν εστίες σκουπιδιών τόνισε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, συμμετέχοντας στην προσπάθεια καθαρισμού της κυπριακής φύσης που πραγματοποιήθηκε την 28η Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος “Let’s Do it Cyprus”.

Ο κ. Περδίκης και άλλα μέλη και αξιωματούχοι του Κινήματος Οικολόγων συμμετείχαν στην προσπάθεια καθαρίζοντας την κοίτη του Ποταμού Πεδιαίου κοντά στο παλιό Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Επιλέξαμε συμβολικά ένα χώρο στο κέντρο της Λευκωσίας, που βρίσκεται λίγα μέτρα μόνο μέτρα από το Υπουργείο Υγείας σε μια περιοχή γεμάτη από κρατικές υπηρεσίες και σχολεία», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι «η κοίτη του Πεδιαίου είναι μια πανέμορφη γωνιά της Πρωτεύουσας, αλλά που είναι γεμάτη με σκουπίδια, γεγονός που καταδεικνύει ότι λείπει η κουλτούρα περιβάλλοντος και πολιτισμού από αυτή τη χώρα και έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε».

Ανέφερε επίσης ότι «η εκδήλωση δεν αποσκοπεί να καθαρίσει τη χώρα από τα σκουπίδια μόνο, αλλά να σταλεί και το μήνυμα προς ασυνείδητους που ρίχνουν τα σκουπίδια ότι δεν πρέπει να περιμένουν κανένα να τα μαζέψει».

«Πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς πρόληψης και κουλτούρα, ώστε να μην ρυπαίνεται η πόλη μας με όλα αυτά τα σκουπίδια», είπε προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα μια τόσο όμορφη περιοχή, που έπρεπε να αποτελεί χώρο αναψυχής και χαράς για τα παιδιά, να είναι γεμάτη με σκουπίδια».

Το «Let’s Do it Cyprus» διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην Κύπρο, είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού που διοργανώθηκε ποτέ στην Κύπρο και αποτελεί μέρος του διεθνούς έργου «Let’s Do it World» που ξεκίνησε το 2008 στην Εσθονία με στόχο τον καθαρισμό όλης της χώρας μέσα σε μία μέρα. Εχει εξαπλωθεί παγκόσμια εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα σε 94 χώρες και έχοντας καθαρίσει 22.128 σημεία στον παγκόσμιο χάρτη

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου είχαν δηλώσει συμμετοχή στην εκστρατεία 133 οργανωμένα σύνολα.

Σημαντική ήταν η σημερινή ημέρα για το περιβάλλον σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου αφού πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού που έγινε ποτέ στο νησί, ως μέρος της διεθνούς εκστρατείας «Lets Do It World».

«Τα αποτελέσματα μέχρι τη 1μμ και με βάση την αναφορά που έχουν κάνει στα τοπικά γραφεία ελέγχου σε όλη την Κύπρο, για τα πρώτα περίπου 2270 άτομα που έχουν δηλώσει λεπτομερή στοιχεία για 200 σημεία καθαρισμού, είναι ότι έχει γίνει συλλογή 224 σακουλιών με μόνο τενεκεδάκια που θα πάνε στον οργανισμό Cans For Kids, 850 σακούλια με ανακυκλώσιμα υλικά PMD που θα πάνε στην ανακύκλωση και 990 μεγάλα σακούλια με σκουπίδια», αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί ακόμη «αφού πολλές ομάδες ιδίως από αυτές που είχαν κάνει την δική τους οργάνωση δεν έχουν ακόμη δώσει αναφορά».

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «οι καθαρισμοί έγιναν σε πόλεις και κοινότητες, στην ύπαιθρο, σε φράγματα, ποταμούς, δάση, σε απότομη περιοχή από ειδικούς διασώστες με σχοινιά και καθαρισμού του βυθού από τοπική ομάδα δυτών στον Ακάμα».

«Χαρακτηριστική αντίδραση πολλών που έχουν συμμετέχει στον καθαρισμό είναι το αρνητικό συναίσθημα που ένοιωσαν όταν επισκέφθηκαν τους χώρους αφού πολλοί δεν γνώριζαν πόσο λερωμένες είναι ορισμένες περιοχές ακόμη και σε πόλεις, με σκουπίδια όλων των ειδών», σημειώνει.

Τελική αναφορά της εκστρατείας θα γίνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα γίνει σε λίγες μέρες.

Top