Εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας. Και τα στατιστικά αυτά δεν είναι καθόλου μακριά από την Κύπρο, μιας και η ίδια η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού, Λήδα Κουσρουμπά, ανέφερε πρόσφατα πως οι ίδιοι αριθμοί ισχύουν δυστυχώς και στον τόπο μας.  Η σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση παιδιών βρίσκεται μέσα στην κυπριακή πραγματικότητα, γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται και από την συχνή δημοσιοποίηση τέτοιων υποθέσεων από τα ΜΜΕ. Αποκορύφωμα, ο πρόσφατος βιασμός 10χρονου αγοριού στη Λάρνακα την προηγούμενη εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εφαρμογή μηχανισμών για την προστασία των παιδιών.

Μια πολύ καλή προσπάθεια είναι αυτή του μη κερδοσκοπικού ανεξάρτητου οργανισμού, Hope For Children" UNCRC Policy Center, ο οποίος εδρεύει στη Λευκωσία και δραστηριοποιείται για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Ως επίσημος συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το HFC είχε ξεκινήσει την εκστρατεία με τίτλο «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» (http://www.uncrcpc.org/one-in-five-campaign/) κατά της σεξουαλικής βίας που ασκείται στα παιδιά τις αρχές του 2011. Η εκστρατεία “Ένα στα Πέντε” είναι μία πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με επίσημη έναρξη τον Νοέμβριο του 2010 στη Ρώμη, για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, αφού τα στατιστικά δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας. Η εκστρατεία στην Κύπρο τελεί υπό την αιγίδα της Βουλευτού – Συνδέσμου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης που ασκείται στα παιδιά, κας Αθηνάς Κυριακίδου.

Η εκστρατεία αυτή έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια. Οι στόχοι της είναι η μαζική συλλογή υπογραφών υπέρ της επικύρωσης κι εφαρμογής της Συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση (Συνθήκη Lanzarote). Η Συνθήκη Λανζαρότε έχει νομική ισχύ, παραθέτει κυρώσεις, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα μορφών σεξουαλικής εκμετάλλευσης,  συμπεριλαμβάνοντας θέματα όπως είναι η παρακίνηση και διαφθορά παιδιών.  Η εκστρατεία επίσης στοχεύει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών, των γονιών, των εκπαιδευτικών αλλά και όλων όσων ασχολούνται με τα παιδιά, σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και τους τρόπους πρόληψης του. Με σκοπό την ευρεία προώθηση της εκστρατείας έχει διοριστεί επίσημα ως Πρέσβης Καλής Θέλησεως ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης κ. Γιώργος Θεοφάνους, ο οποίος έχει συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των πιο πάνω στόχων και ως εκ τούτου στην πρόληψη του φαινομένου.

Το Hope For Children έχει διεξάγει αρκετά προγράμματα και δραστηριότητες για την υλοποίηση της εκστρατείας, όπως εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, και δραστηριότητες σε σχολεία και πανεπιστήμια και έχει μεταφράσει το βιβλίο, την ιστοσελίδα, τις αφίσες και το βίντεο κλιπ «Ο Κίκο και το Χέρι» στην Ελληνική γλώσσα. H παροχή τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης και βοήθειας είναι ένα ζωτικής σημασίας μέτρο για την ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και για την αναφορά πιθανών ή και εξακριβωμένων περιστατικών. Στην Κύπρο αυτό το έργο επιτελεί η κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας για Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, 116 000, η οποία λειτουργεί κάτω από την κοινοπραξία του Hope For Children με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

Η εκστρατεία έχει προωθηθεί και σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συντελόντας στην περαιτέρω ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι το Hope For Children έχει παραθέσει εισηγήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για επικύρωση της Συνθήκης Λανζαρότε και με τη σειρά τους οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη τροχιοδρομήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου σε συνεργασία με άλλους κυβερνητικούς και μη φορείς για την επικύρωση της ανωτέρω σύμβασης. Επίσης, η εκστρατεία αποτέλεσε την απαρχή της σύστασης Εθνικής για προώθηση της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την οποία προεδρεύει η Υπουργός Εργασίας κα Σωτηρούλλα Χαραλάμπους (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης,http://www.coe.int/t/dg3/children/1in5/News/CyprusNationalCommittee_en.asp).


 

Top