Ο δεκάλογος του πρώτου μνημονίου

Στον αστερισμό του Μηχανισμού Στήριξης, βρίσκεται πλέον η Κύπρος, με την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση. Σε μαραθώνια συνεδρία στο Προεδρικό, ενημερώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις, ενώ κλιμάκιο της Τρόικα, καταφθάνει στη Λευκωσία από βδομάδας. Ακόμη πιο ξεκάθαρο γίνεται το σκηνικό από αύριο με την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν οι εξελίξεις και οι πληροφορίες γύρω από την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επισημαίνουν ότι το ύψος της βοήθειας για την Κύπρο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά εκτιμούν ότι θα είναι της τάξης των 10 δις (7 δις για χρηματοδότηση του κράτους και 3 δις για τις τράπεζες). Όλα αυτά, όμως, είναι προς το παρόν έπεα πτερόεντα, καθώς τα κλιμάκια της ΕΕ, όταν ακτινοσκοπήσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και των τραπεζών θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν το ακριβές ποσό της στήριξης.
 
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο Ρόιτερς ότι η Κύπρος πιθανόν να χρειαστεί βοήθεια 10 δις.

Πραγματοποιήθηκε, εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης, σύσκεψη στο Προεδρικό με τους Αρχηγούς των κομμάτων. Στην ατζέντα τους ήταν το νέο πακέτο μέτρων και η ένταξη της χώρας στο Μηχανισμό. Μαραθώνια η συνεδρία, η οποία συγκέντρωσε την προσοχή δύο γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων, του Αλ Τζαζίρα, του Ρόιτερς και αρκετών ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων

Παρουσιάστηκε το πακέτο μέτρων των 188 εκ και φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη το ακριβές ποσό που θα ζητήσει. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπιστώσεις των τροικανων αλλά και από το διακρατικό δάνειο αν εξασφαλιστεί.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίας στο Προεδρικό ήταν η συνομιλία Χριστόφια –Σιαρλή:

ΣΙΑΡΛΗ: υπάρχουν Ευρωπαίοι εταίροι που μας πιέζουν να ζητήσουμε χρήματα και για δημοσιά οικονομικά
ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Εάν επιμείνουν έχουμε κι άλλες λύσεις
 

- Αύριο το πρωί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Κύπρο και το απόγευμα Διάσκεψη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών
- Το πρώτο μνημόνιο για την Κύπρο, αναμένεται να έχει ως βάση τις συστάσεις της Κομισιόν.

- Κλιμάκιο της Τρόικα έρχεται στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα, το οποίο θα συζητήσει με τις κυπριακές αρχές το πρόγραμμα και τους όρους στήριξης (μνημόνιο)
- Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, δήλωσε σήμερα ότι οι όροι του μνημονίου θα εξαρτηθούν από το ακριβές αίτημα της Κύπρου, εάν δηλαδή θα υπάρξει συνολική στήριξη στο χρηματοπιστωτικό και δημοσιονομικό κόμματι. Σ' αυτήν την περίπτωση πάμε για πλήρης ένταξη στο Μηχανισμό με ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ. Επομένως και τα όσα έσπευσαν κάποιοι να πουν ότι κακώς μιλάμε για τρόικα λέγονται εκ του πονηρού. Διότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα μετέχει στο κλιμάκιο είτε ενεργά, είτε συμβουλευτικά.
- Το νέο πακέτο μέτρων τέθηκε το πρωί και ενώπιον του συνδικαλιστικού κινήματος σε σύσκεψη της οποίας προϊσταντο ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Εργασίας.
    
Τι αναμένει η Λευκωσία ότι θα διαλαμβάνει το μνημόνιο και οι όροι του Μηχανισμού

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες να διασφαλιστεί το υφιστάμενο καθεστώς του εταιρικού φόρου. Βάση για το πρώτο μνημόνιο θα αποτελέσουν οι συστάσεις της Κομισιόν.

Ο δεκάλογος του πρώτου μνημονίου αναμένεται ως εξής:

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ

1) Πρόσθετα μέτρα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος
2) Αυστηρότερος έλεγχος δαπανών
3) Μείωση δημοσίου χρέους
4) Βελτίωση φοροσυλλεκτικότητας και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
5) Εναρμόνιση εποπτείας Συνεργατικών Ιδρυμάτων κατά το πρότυπο των εμπορικών τραπεζών
6) Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος και αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης
7) Αντιμετώπιση υψηλών ποσοστών φτώχειας ανάμεσα στους ηλικιωμένους
8) Εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας
9) Λήψη περαιτέρω μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας
10) Βελτίωση ανταγωνιστικότητας μέσω της μεταρρύθμισης του συστήματος της ΑΤΑ

Πόσο κοντά είμαστε σ' αυτούς τους όρους.

ΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΛΥΨΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

- Έτοιμο το νέο πακέτο μέτρων- Μέτρα 30 εκ. για αντιμετώπιση της ανεργίας
- Σε εξέλιξη ο διάλογος για την ΑΤΑ, η οποία είναι παγοποιημένη
 - Εγκρίθηκε η εφαρμογή του ΓΕΣΥ
- Διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ΤΚΑ έως το 2048. Επίσης η Λευκωσία θα θέσει ως επιχείρημα τα ευρήματα μελέτης, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος εργασιακής ζωής των Κύπριων είναι κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Το νέο πακέτο μέτρων θα αποφέρει συνολικό όφελος στα κρατικά ταμεία της τάξης των 188 εκ.
Μέτρα μείωσης δαπανών €45,5 εκ. - Μέτρα αύξησης εσόδων €67,5 εκ. - Μέτρα αύξησης εσόδων από δικαιώματα είσπραξης €75 εκ.

ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Μείωση ή φορολόγηση επιδομάτων 129 αξιωματούχων (€1εκ.) - Αντικίνητρα για πρόωρες αφυπηρετήσεις - Αύξηση φορολογίας στον καπνό και αλκοολούχα (€10εκ.)  - Αύξηση φορολογίας σε ακίνητη ιδιοκτησία – είδη πολυτελείας (€40 εκ.) - Αύξηση έκδοσης πιστοποιητικών, αδειών κυκλοφορίας, τίτλων ιδιοκτησίας κ.λ.π.


 

Top