Έφυγε ο Δημήτρης Ανδρέου

Η κυπριακή δημοσιογραφία θρηνεί από χθες την απώλεια του Δημήτρη Ανδρέου. Ο σπουδαίος δημοσιογράφος κατέληξε ψες, γύρω στις δέκα το βράδυ, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν, ύστερα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στις 20 Ιουλίου. Ο Δημήτρης Ανδρέου υπηρέτησε για χρόνια το δημοσιογραφικό λειτούργημα, με παρρησία και υπευθυνότητα. Εργάστηκε, επί μακρόν, στο ΡΙΚ, ενώ διετέλεσε, επίσης, συνεργάτης του «Σίγμα» και της «Σημερινής» με καθημερινή στήλη στη σελίδα 2.

Η κηδεία του Δημήτρη Ανδρέου θα τελεστεί την Κυριακή από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς σε ώρα που θα ανακοινωθεί αύριο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δημήτρης Αντρέου γεννήθηκε το 1941 στην Αγλαντζιά. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές. εργάστηκε για 5 χρόνια στη Γαλλική πρεσβεία και στη συνέχεια, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης σπούδασε δημοσιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λίλλης (βόρειος Γαλλία). Δούλεψε για 3 χρόνια σε γαλλικές εφημερίδες και στη γαλλική τηλεόραση.

Παρών στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι από το 1965

Στην διάρκεια της παραμονής του στην Γαλλία, πήρε ενεργά μέρος στις φοιτητικές διαδηλώσεις του Μάη του ’68 με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Μαζί με ελλαδίτες φοιτητές στο Παρίσι συμμετείχε ενεργά στον αγώνα εναντίον της Δικτατορίας στην Ελλάδα.

Μάχιμος και μαχόμενος δημοσιογράφος

Στην Κύπρο επέστρεψε το 1971, όπου άρχισε τη συνεργασία του με το ΡΙΚ. Ταυτόχρονα εργαζόταν ως ανταποκριτής της Γαλλικής εφημερίδας Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Παρέμεινε μέχρι το 1999, οπότε και μετεπήδησε στο MEGA. Στη διάρκεια της καριέρας του κάλυψε τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά το 1974. Σταθμός υπήρξαν οι συνομιλίες της Γενεύης, μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, οι συνεδρίες του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οι διασκέψεις κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, των Αδεσμεύτων και της Κοινοπολιτείας και πολλές άλλες.

Σταθμό στη καριέρα του στο ΡΙΚ θεωρεί τις εκπομπές «Μαρτυρίες», το 1994, οι οποίες αναφέρονταν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Η συνεργασία του με το MEGA του χάρισε έξι βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, για ντοκιμαντέρ και εκπομπές του. Πολλοί τον θεωρούν «πατέρα» του πολιτικού ρεπορτάζ στην Κύπρο.

Παγκόσμιες γνωριμίες και επαφές

Συνόδευσε όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολλές αποστολές, πήρε συνεντεύξεις και γνώρισε πολλές προσωπικότητες σε ολόκληρο τον Κόσμο. Μεταξύ άλλων, τους Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ, Μπούτρος Γκάλι, Φιντέλ Κάστρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Ιντίρα Γκάντι, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωστή Στεφανόπουλο, Σάϋρους Βανς, Μισέλ Ροκάρ, Μπουλέτ Ετζεβίτ, Κώστα Γαβρά, Μελίνα Μερκούρη, Καρλ Λούις, Πύρρο Δήμα.

Top