Αυξήσεις και τέλη στα νοσήλια για να παταχθεί η κατάχρηση

Αυξήσεις στα υφιστάμενα τέλη περιλαμβάνονται στις νέες τροποποιήσεις των σχετικών κανονισμών του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες θα τεθούν σύντομα ενώπιον της βουλής.

Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν νέα τέλη από τα οποία δεν θα εξαιρείται κανείς ανεξαρτήτου αν είναι δικαιούχος ή όχι. Για πρώτη φορά θα επιβάλλεται τέλος ύψους 10 ευρώ στις Α’ Βοήθειες με στόχο την αποτροπή των ασθενών που τις χρησιμοποιούν ως εξωτερικά ιατρεία.

Επίσης καταργείται η κατηγορία των δικαιούχων Β’, η οποία θα περιληφθεί στην κατηγορία των δικαιούχων δωρεάν Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης.

Σε ότι αφορά τα νοσήλια γενικά αναμένεται αλλαγές καθώς και αυξήσεις του 30% για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα κρατικά νοσοκομεία.

Στον κατάλογο των νοσηλίων αναμένεται να προστεθούν και τέλη για επεμβάσεις και άλλες ιατρικές υπηρεσίες που παλαιότερα δεν προσφέρονταν στον δημόσιο τομέα.

Αναμένεται επίσης αύξηση 3 ευρώ στο τέλος εγγραφής ασθενών για ιατρική εξέταση ή άλλη πράξη, κάτι που σημαίνει ότι το τέλος θα ανέλθει στα 5 ευρώ.

Όσο αφορά τα φάρμακα, δεν θα δίνονται σε καμία περίπτωση δωρεάν. Οι ασθενείς θα πρέπει πλέον να προμηθεύονται χαρτόσημα από τα σημεία εγγραφής των ασθενών, καταβάλλοντας το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Στόχος αυτού του τέλους είναι να περιοριστεί η σπατάλη που παρατηρείται στα φάρμακα. Αν για παράδειγμα μια συνταγή περιλαμβάνει 8 φάρμακα και το τέλος σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργείου είναι 0,50 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 4 ευρώ για να εξυπηρετηθεί.

Η πρόταση είναι έτοιμη και αναμένεται στις επόμενες δεκαπέντε μέρες να βρεθεί ενώπιον της βουλής.

 
Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας όπου συζητήθηκε το θέμα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσης Μαυρονικόλας εξήγησε ότι η επιβολή του τέλους θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας στο να επισκέπτονται πολίτες τις πρώτες βοήθειες χωρίς σοβαρό λόγο, ενώ παράλληλα θα περιοριστεί και το φαινόμενο της πολυφαρμακίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας, πρόκειται για εισηγήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί, αλλά θα προωθηθούν σύντομα «για να διορθωθούν τα κακώς έχοντα στα κρατικά νοσηλευτήρια».

Ανέφερε ακόμα πως οι ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή από τα δημόσια νοσοκομεία θα καταβάλλουν 50 σεντ για κάθε φάρμακο που θα λαμβάνουν με μέγιστο ποσό πέντε ευρώ για κάθε συνταγή.

«Σημαίνει», είπε, «μια ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενούς, που συνταγογραφείται κάθε δύο μήνες, άρα σημαίνει δυόμισι ευρώ το μήνα ελάχιστη επιβάρυνση».

Πρόσθεσε ότι «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να προμηθεύονται ηλικιωμένοι φάρμακα, τα οποία δεν έχουν ανάγκη και τα έχουν στο σπίτι τους».

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας προτείνει την κατάργηση της κάρτας Β, για την οποία όσοι ήταν δικαιούχοι κατέβαλλαν 50% επί των τελών.

«Έχουν μελετηθεί όλα τα στοιχεία και έγιναν υπολογισμοί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για κάθε μέτρο, τόσο για τις εξοικονομήσεις, όσο και για την επιπρόσθετη δαπάνη», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου έκανε λόγο για προσπάθεια πάταξης της πολυφαρμακίας. «Είναι γεγονός», είπε, «πως γίνεται μια αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Πολύς κόσμος αγοράζει με τις σακούλες τα φάρμακα και τις έχει στο σπίτι του και η προσπάθεια πάταξης της πολυφαρμακίας θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων και η χρήση αυτών των χρημάτων σε φάρμακα, τα οποία δεν διατίθενται στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα μπορούσε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση αυτών των χρημάτων».

Όπως είπε για πάρα πολλά χρόνια γίνεται προσπάθεια, ώστε να εξευρεθούν τρόποι για πάταξη της πολυφαρμακίας.

Εξέφρασε την ελπίδα αυτό το μέτρο να προχωρήσει τάχιστα.


 

Top