Βουλή: Αρχισαν οι αιτήσεις των εκ μητρογονίας για στέγαση

Από την 1η Ιανουαρίου 2012, που έχουν δικαίωμα, μέχρι σήμερα, 74 εκ μητρογονίας πρόσφυγες αιτήθηκαν παραχώρηση οικοπέδου και 29 αιτήθηκαν στέγαση σε κυβερνητικούς οικισμούς, δήλωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά μετά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προώθηση του σχεδίου διαχωρισμού προσφυγικών οικοπέδων.

Η κ. Κουκουμά είπε πως κατά τη συνεδρία φάνηκε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν αυξημένοι προϋπολογισμοί για αυτό το στεγαστικό σχέδιο.

Από τα 5 εκατομμύρια που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια, ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 12,5 εκατομμύρια, είπε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε πως μέχρι τώρα παραχωρήθηκαν 1.884 οικόπεδα, ότι έχει σχεδιαστεί ο διαχωρισμός άλλων 1.003 που αναμένεται ότι θα προωθηθεί εντός του έτους.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε περαιτέρω πως υπάρχουν 868 εγκρίσεις μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012, και προβλέπεται να παραδοθούν 300 οικόπεδα.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του προγράμματος η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως παρόλο που τα 12,5 εκ. δεν καλύπτουν τη δαπάνη για το διαχωρισμό των 1000 και πλέον οικοπέδων, όμως επειδή το έργο δεν θα αποπερατωθεί εντός του έτους, θα αντλήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2013.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα πως σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Προσφύγων, απαιτούνται 4.281 οικόπεδα, για να παραχωρηθούν ως αντιστάθμισμα σε όσους διαμένουν σε τ/κ κατοικίες και ό,τι σχεδιάστηκε ο διαχωρισμός 3.098 οικοπέδων και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός των μισών από αυτά.

Δόθηκαν ήδη 580 αντισταθμιστικά οικόπεδα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι «αυτό που βγήκε από τη συζήτηση είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από πλευράς υπηρεσιών ώστε τα αντισταθμιστικά οικόπεδα να παραχωρούνται στην ίδια περιοχή με τη διαμονή των προσφύγων».

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των δικαιωμάτων που προσφάτως τους παραχωρήθηκαν, 74 εκ μητρογονίας πρόσφυγες αιτήθηκαν παραχώρηση οικοπέδου και 29 αιτήθηκαν στέγαση σε κυβερνητικούς οικισμούς, είπε, υπενθυμίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου μπορούν εκ μητρογονίας πρόσφυγες στη βάση των κριτηρίων που ισχύουν και για τους εκ πατρογονίας πρόσφυγες, να αποταθούν για να επωφεληθούν είτε από το σχέδιο παραχώρησης οικιστικής μονάδας σε κυβερνητικό οικισμό, είτε για παραχώρηση οικοπέδου και οικονομικής βοήθειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε πως ο προσφυγικός κόσμος πλήττεται και πάλι με περικοπή κονδυλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για το διαχωρισμό οικοπέδων, με αποτέλεσμα πέραν των 500 νέων προσφυγικών ζευγαριών που χρειάζονται εδώ και τώρα οικόπεδο, να αναμένουν χωρίς απαντήσεις στην ατέλειωτη ουρά.
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ίχνος ελπίδας ότι θα υλοποιηθεί αυτή τη χρονιά το όποιο προσφυγικό πρόγραμμα.
 

Top