Κήρυξε την έναρξη του Φόρουμ για το Μέλλον της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Οι εργασίες του 7ου Φόρουμ για το Μέλλον της Δημοκρατίας, με τίτλο «Αλληλεξάρτηση της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Συνοχής: Ενίσχυση της δημοκρατίας με τη διεύρυνση του κοινωνικού διαλόγου», άρχισαν σήμερα στη Λεμεσό και την έναρξη των εργασιών θα κηρύξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εξωτερικών και σε αυτό θα συμμετάσχουν πέραν των 200 συνέδρων.

Στο Φόρουμ, το οποίο αποτελεί ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Thorbjrn Jagland, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών και Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kostyantyn Gryshchenko, ο Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Keith Whitmore και η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων Ευρώπης του ΟΗΕ, Elizabeth Spehar.

Η φετινή Σύνοδος θα επικεντρωθεί στην άρρηκτη σχέση δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, θα διεξαχθούν δύο ωριαίες συζητήσεις με ομάδες ομιλητών (panel debates).

Στο πρώτο panel, του οποίου θα προεδρεύει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, θα διεξαχθεί συζήτηση για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την πρόκληση της καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης χωρίς την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής.

Στο δεύτερο, υπό το φως των εξελίξεων σε κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα την οικοδόμηση δημοκρατικών καθεστώτων, τα οποία θα καλλιεργούν και θα ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή.

Επιπρόσθετα, οι εργασίες του Φόρουμ περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή δύο παράλληλων εργαστηρίων με τίτλο «Ενδυνάμωση και συμμετοχή: Τα βασικά στοιχεία για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή» και «Δημοκρατικοί θεσμοί, ενεργός συμμετοχή και κοινωνική συνοχή» αντίστοιχα.

Οι εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες θα είναι ολοήμερες, θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

O Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στις εξελίξεις στο κυπριακό, υπέδειξε ότι προσπαθεί να πείσει τον Ντερβίς Έρογλου ότι σε μια πραγματικά ενωμένη και ομόσπονδη Κύπρο η δημοκρατία και οι ελευθερίες θα πρέπει να κυριαρχούν. Διαφορετικά, συμπλήρωσε, μια λύση χωρίς τη δημοκρατία και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, θα προκαλέσει συνθήκες αναταραχής.

 

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου Χριστόφια

Κυρίες και Κύριοι,


Είναι με μεγάλη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο, όπου συμμετάσχετε στη Συνέλευση του Φόρουμ για το 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μέλλον της Δημοκρατίας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε μια πλειάδα υψηλού επιπέδου εκπροσώπους Κυβερνήσεων, Κοινοβουλίων, Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και της αστικής κοινωνίας να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια καρποφόρα συζήτηση για την ενίσχυση της δημοκρατίας, των πολιτικών ελευθεριών και της συμμετοχή του πολίτη στα κράτη μέλη.


Καλωσορίζω θερμά τους υψηλού επιπέδου εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου υπό το φως των σημαντικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα εκεί, περιλαμβανομένου και του αγώνα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.


Εχοντας πολύ στενούς και ιστορικούς δεσμούς με τις περισσότερες εκ των χωρών αυτών, η Κύπρος, η οποία είναι γειτονικό κράτος και κράτος μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται σε μια μοναδική θέση για να λειτουργήσει ως η γέφυρα μεταξύ αυτών των Οργανισμών και των χωρών της περιοχής. Η ανάπτυξη της Νότιας Διάστασης εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της Προεδρίας μας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012.

 

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Φόρουμ, βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ενίσχυση της εκπροσώπησης και της δημοκρατικής συμμετοχής μέσω του δημόσιου διαλόγου και της συμμετοχής των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα, καθώς και πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Το φετινό θέμα που είναι η «Ανεξαρτησία της δημοκρατίας και η Κοινωνική Συνοχή» αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εφόσον αυτές οι δύο έννοιες τίθενται υπό δοκιμασία από την κρίσιμη παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση και τις αλληλοεπηρεαζόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Κυβερνήσεις και οι θεσμοί μας. Οι προκλήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, εντείνονται από πολιτικές εντάσεις, εθνικές διαμάχες, την επιδείνωση της κατάστασης του Περιβάλλοντος, την παράνομη μετανάστευση, την ξενοφοβία και τη μη ανεκτικότητα. Αυτές οι πιέσεις έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό των κοινωνιών μας.


Η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή είναι αλληλοσχετιζόμενες, αφού δεν μπορεί η μια να υπάρξει χωρίς την άλλη. Οι βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και εν τέλει της ευημερίας των πολιτών μας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να παραμένει μια στατική έννοια, αλλά θα πρέπει να είναι μια συνεχής μετεξελικτική διαδικασία που να μπορεί να χειριστεί τις νέες προκλήσεις.

 

Το να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατική ασφάλεια και αειφόρο ανάπτυξη είναι ο απώτερος στόχος και το αποτέλεσμα της δέσμευσής μας προς την επίτευξη κοινωνικής συνοχής.

 

Η μείωση της ανισότητας και η αποφυγή της περιθωριοποίησης μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής ανάληψης ευθύνης, αλλά και με την αποφυγή του διαχωρισμού της κοινωνίας που επιβάλλεται από την κοινωνική ανισότητα και τη φτώχεια.

 

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, χρειάζεται να ενισχύσουμε τους ανθρώπους έτσι ώστε να εμπλακούν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία. Η δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ένα σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαύουν πλήρως τα αστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και ελευθερίες και να διαβιούν μια αξιοπρεπή ζωή που τους επιτρέπει με τη σειρά τους να συνεισφέρουν στα κοινωνική δρώμενα.

 

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, προσπαθώ τα μέγιστα να πείσω τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι σε μια πραγματική, ενωμένη, δημοκρατική, ομόσπονδη Κύπρο, η δημοκρατία και οι ελευθερίες θα πρέπει να υπερισχύουν. Αλλιώς, μια λύση χωρίς δημοκρατία και χωρίς την εφαρμογή αυτών των ελευθεριών, δημιουργεί συνθήκες αναταραχής.

Ωστόσο, η δημοκρατική διαδικασία και όλα τα πλεονεκτήματα της δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετύχουν εκτός αν λάβουν χώρα μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ασφάλειας εντός των κρατών και μεταξύ των κρατών. Δεν πρέπει ποτέ κανείς να χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ της δημοκρατίας και της ασφάλειας. Η ασφάλεια χωρίς τη δημοκρατία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αυταρχικότητα. Η δημοκρατία χωρίς την ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε αναρχία.

 

Σήμερα, το περιβάλλον ασφάλειας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ασταθές. Η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στη συμπεριφορά των κρατών σίγουρα συμβάλλει στην επιδείνωση των υφιστάμενων πιέσεων. Η εξωτερική πολιτική, πέραν από τα εθνικά συμφέροντα, πρέπει να έχει ως κύριο στόχο της την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξεύρει τρόπους για να διασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου που από μόνα τους θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος μεταξύ των κρατών.

 

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης για την εξαιρετική διοργάνωση αυτού του Φόρουμ. Επιτρέψτε μου, επίσης, να ευχηθώ σε όλους τους συμμετέχοντες ένα πολύ παραγωγική διάλογο, καθώς και μια ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.

Σας ευχαριστώ.

Top