Νέες αποκαλύψεις Κασίνη στο Σίγμα

 *Ενεργειακό κέντρο το Λιμάνι Λεμεσού

* Πλησιάζει τρίτο γεωτρύπανο στην περιοχή Λεβιάθαν

*Η Noble έχει σκοπό να τρυπήσει και στο Οικόπεδο της Κύπρου

Σε ενεργειακό κέντρο εξελίσσεται το λιμάνι της Λεμεσού και η Κύπρος θα καταστεί βάση μεταφοράς μηχανημάτων και σωλήνων για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ αποκάλυψε στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" του Σίγμα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης.

Την ίδια ώρα πλησιάζει την Κύπρο, καθοδόν προς την περιοχή Λεβιάθαν, πλατφόρμα με τρίτο μεγάλο γεωτρύπανο από τη Βραζιλία, το οποίο είναι ειδικό για πιο μεγάλη βάθη με σκοπό την ανόρυξη πετρελαίου.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας δήλωσε ότι από τον περασμένο Αύγουστο, ο Υπουργός Εμπορίου γνώριζε ότι η εταιρεία Noble έχει σκοπό να τρυπήσει και στο δικό μας Οικόπεδο.  

Ο κ. Κασίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τα υπόλοιπα οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Αποκάλυψε ότι τεράστιες ποσότητες, ίσως και περισσότερες από το οικόπεδο 12, υπάρχουν στα άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από εταιρείας, μεταξύ των οποίων και Ρωσικές και Γαλλικές.

 

Δυνατότητα συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ αναγνωρίζει η Αθήνα

Στο μεταξύ, δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου, αναγνώρισε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Δελαβέκουρας  αναφερόμενος στο ζήτημα του φυσικού αερίου και τη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ, δήλωσε ότι "είναι κάτι που συζητάμε" και κάτι το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητείται κατά τις επαφές της ελληνικής με την ισραηλινή και με την κυπριακή πλευρά", διότι όπως είπε ο εκπρόσωπος, "η θέση της Ελλάδας υποδηλώνει
ότι έχει στρατηγική σημασία για τη μεταφορά ενδεχόμενων φυσικών πόρων που θα εξορυχτούν από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Ευρώπη. Η συζήτηση όμως για συγκεκριμένα προγράμματα είναι πρόωρη
αυτήν τη στιγμή, θα πρέπει να μιλήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα".

 


Το τελικό της χρονοδιάγραμμα για το Οικόπεδο 12 θα το θέσει και επίσημα η Noble στη συνάντηση που θα γίνει τον Φεβρουάριο. Ενημέρωση για τα νέα δεδομένα αναφορικά με το φυσικό αέριο ζήτησε η ΡΑΕΚ από τον Υπουργό Εμπορίου. Έχουν ζητηθεί επίσης οι αποφάσεις της ΑΗΚ και της ΔΕΦΑ, προκειμένου η Αρχή να διαμορφώσει σαφή άποψη και αν ενημερώσει με υπευθυνότητα τον Πρόεδρο της δημοκρατίας.

Top