Μάρτυρας "καίει" τον πιλότο την μοιραίας πτήσης της Ήλιος

Με την κατάθεση και αντεξέταση του Κυβερνήτη – πιλότου Ντέιβιντ Ρινγκ συνεχίστηκε  σήμερα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της ''Ηλιος''.  Ο κ. Ρινγκ διατέλεσε συγκυβερνήτης πιλότος στην αεροπορική εταιρεία «EasyJet». Στις 24 Οκτωβρίου του 2001 ο κ. Ρινγκ πραγματοποίησε πτήση ως συγκυβερνήτης του καπετάνιου της μοιραίας πτήσης της «Ηλιος» Χανς Γιούρκεν Μέρτεν.

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο κ. Ρινγκ, αφού είχε τελειώσει τη συγκεκριμένη πτήση με τον Μέρτεν (το 2001), είχε παραδώσει μια έκθεση (report) σε κάποιον από τα διευθυντικά στελέχη της «EasyJet», στην οποία έκανε λόγο για συμπεριφορά τέτοια εκ μέρους του Μέρτεν, που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης.

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο πως την έκθεση την έκανε με δική του πρωτοβουλία, αφού είδε ότι η συμπεριφορά του Μέρτεν «δεν ήταν εντάξει κατά τη διάρκεια της πτήσης».

Ερωτηθείς από τους δικηγόρους υπεράσπισης εάν του ζητήθηκε από κάποιο στέλεχος της εταιρείας να κάνει την έκθεση, ο κ. Ρινγκ είπε πως ο ίδιος θεώρησε ότι ήταν τόσο σοβαρό αυτό που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πτήσης, που ήθελε να μιλήσει με κάποιον.

Συνέχισε λέγοντας ότι μίλησε με ένα Managing Pilot της «EasyJet», ο οποίος τον παρότρυνε να κάνει την έκθεση και να καταγράψει το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πτήσης με τον Μέρτεν.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι η έκθεση αναφερόταν σε ''ακαταλληλότητα και ανεπάρκεια'' του Κυβερνήτη της μοιραίας πτήσης της «Ηλιος».

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα από τους δικηγόρους υπεράσπισης έγινε ιδιαίτερος λόγος για το ποια ήταν η μέρα που παραδόθηκε η έκθεσή του.

Συγκεκριμένα, όταν άρχισε η κυρίως εξέταση, ο ίδιος ο μάρτυρας είπε ότι στην κατάθεση του λέει ότι παρέδωσε το report μόλις τέλειωσε η πτήση, αλλά έχοντας κοιτάξει ξανά το βιβλιάριο καταγραφής των πτήσεων του, είδε ότι η πτήση τέλειωσε τόσο αργά, που πιθανόν να παρέδωσε την έκθεση την επόμενη μέρα.

Η υπεράσπιση υπέβαλε διάφορα ερωτήματα σε σχέση με το αν παρέδωσε την έκθεση την ίδια μέρα ή την επόμενη.

Επίσης, η υπεράσπιση εστίασε στο γεγονός ότι ο Κυβερνήτης Μέρτεν συνέχισε να πετά και μετά που ο ίδιος παρέδωσε την έκθεση στην εταιρεία.

Από την πλευρά του, ο μάρτυρας είπε πως δεν γνωρίζει τι έγινε μετά που παρέδωσε την έκθεσή του, προσθέτοντας πως απλώς ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο ότι έκανε τη συγκεκριμένη έκθεση.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο πέμπτος κατηγορούμενος, ο Αρχιπιλότος της «Ηλιος» Γιάνκο Στοϊμένοφ, ο οποίος υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του, έφερε ένσταση στο αίτημα της κατηγορούσας αρχής, να παρουσιάσει τον Νέϊβιντ Ρινγκ ως μάρτυρα ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν υπάρχει στο κατηγορητήριο. Η κατηγορούσα αρχή τον εντόπισε, αφότου άρχισε η διαδικασία και αφού εντόπισε τη συγκεκριμένη έκθεση, ανάμεσα στα έγγραφα, που της δόθηκαν από την Αστυνομία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αν και η υπεράσπιση δεν έφερε ένσταση στο να εξεταστεί ο συγκεκριμένος μάρτυρας, εντούτοις ο Γιάνκο Στοϊμένοφ χρησιμοποίησε την ένσταση, λέγοντας ότι αυτή η μαρτυρία «είναι άσχετη», διότι αναφέρεται στο τι έκανε ο Μέρτεν το 2001, που δεν εργαζόταν στην «Ηλιος».

Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε ότι επειδή το συγκεκριμένο report αναφέρεται σε «ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα» του Μέρτεν, η μαρτυρία του Ντέιβιντ Ρινγκ είναι σχετική.

Το δικαστήριο ακούγοντας και τις δύο πλευρές αποφάσισε όπως ακούσει το μάρτυρα.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 20 Δεκεμβρίου στις 09:00.

Οι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ''Ηλιος'' Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία ''Ηλιος'' ως νομικό πρόσωπο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ''Ηλιος'' Δημήτρης Πανταζής, ο Διευθυντής Πτητικών Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ.

Οι πέντε αντιμετωπίζουν συνολικά 1.190 κατηγορίες, από 238 κατηγορίες ο κάθε ένας, για τις οποίες δεν παραδέχθηκαν ενοχή.

Αντιμετωπίζουν τις σκληρότερες κατηγορίες του ποινικού κώδικα και ειδικότερα της ανθρωποκτονίας, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια και χρηματικό ποσό ή και τα δύο μαζί.
Top