Το έθιμο της..."λαμπρατζιάς"

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα στην Κύπρο, την μέρα του Πάσχα, είναι αυτό της "λαμπρατζιάς"
Η προετοιμασία του Πασχαλινού εθίμου της “λαμπρατζιάς”, δηλαδή της μεγάλης φωτιάς της Λαμπρής, αρχίζει μέρες πρίν με το μάζεμα των ξύλων για το άναμμα της το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.Σύμφωνα με την Κυπριακή λαϊκή παράδοση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις αυλές των εκκλησιών τα παιδιά αμιλλώνται ποιο να φέρει τα περισσότερα φρύγανα και ξύλα για τη “λαμπρατζιάν”, η οποία διαρκεί μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής του Πάσχα και στην πυρά της καίγεται ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος πρόδωσε τον Χριστό.
Στη φωτιά της Λαμπρατζιάς συνηθίζεται να καίνε και το «Μάρτη», ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από κόκκινη και άσπρη κλωστή το οποίο φοράνε τα παιδιά ώστε να μην «καούν» από τον ήλιο.
Η λαμπρατζιά ανάβει από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Δυστυχώς, το  έθιμο της “λαμπρατζιάς” έχει πάρει τα τελευταία χρόνια επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς νεαροί οργανώνονται σε ομάδες και προσπαθούν   να μαζέψουν μεγάλες ποσότητες ξυλείας για  να ανάψουν την πιο θεαματική φωτιά της Λαμπρής. Συχνά δημιουργούνται βιαιοπραγίες μεταξύ των νεαρών και άλλα ατυχήματα. Σε πολλές περιπτώσεις κινητοποιούνται η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για κατάσβεση των “λαμπρατζιών”.

Top