Εφυγε ο γλύπτης Μάριος Γαρυφαλάκης

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο μεγάλος Ελληνας σύγχρονος γλύπτης, Μάριος Γαρυφαλάκης. Σε λίγες μέρες θα έκλεινε τα 75 του χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Mount Sinai στην Αστόρια, Καταλείπει μία κόρη και έναν αδελφό που ζει στην Ελλάδα.

Η σωρός του θα εκτεθεί σε προσκύνημα στο νεκροπομπείο Αντωνόπουλου (38-08 Ditmars Blvd, Astoria, NY 11105), την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις 5-8 μ.μ.

Τα νεανικά του χρόνια εργάστηκε στην Ελλάδα, ενώ από το 1963 μέχρι το 1974 εργάστηκε στην Κύπρο. Στην Αμερική ήλθε με την οικογένειά του το 1975. Εργα του έχουν βραβευθεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ πέραν της γλυπτικής ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική.

Ο Μάριος Γαρυφαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια, στις 14 Οκτωβρίου 1934. Το ταλέντο του στις καλές τέχνες δεν άργησε να φανεί και το ανακάλυψε όταν ο Μάριος ήταν μόλις 5 ετών, ο ετεροθαλής αδελφός του και μετέπειτα δάσκαλός του, Νίκος Σοφιολάκης, στον οποίο μαθήτευσε από ηλικίας 11 ετών.

Τα έργα του Μάριου Γαρυφαλάκη χαρακτηρίζονται από την κίνηση και την εσωτερικότητα. Η γυναίκα είναι το κεντρικό θέμα των έργων του, που διακρίνονται από έντονες κοινωνικές ανησυχίες. Πολλά από αυτά βγάζουν ένα αντιπολεμικό/φιλειρηνικό μήνυμα, ενώ όπως έλεγε, αρκετά τα κουβαλούσε μέσα στο μυαλό του για χρόνια και στην κατάλληλη στιγμή του έβγαιναν.

Στην Κύπρο όπου πήγε το 1963, μετά από πρόσκληση του Μακαρίου - τον οποίο είχε συναντήσει κατά την επιστροφή του από την εξορία στις Σεϋχέλλες -, φιλοτέχνησε πάμπολλες προτομές και μνημεία ηρώων της ΕΟΚΑ, όπου προσπαθούσε να δώσει τον εσωτερικό κόσμο τους.

Ενα από τα αγαπημένα έργα του, είναι το «Θα πάρω μιάν ανηφοριά ...», το οποίο κάθε χρόνο απονέμει ως «Βραβείο Ευαγόρας Παλληκαρίδης», ο Παμπάφιος Σύνδεσμος Αμερικής.

Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ, με δασκάλους, μεταξύ άλλων, τον Τόμπρο και τον Παπά. Αποφοίτησε το 1958 και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, έφυγε για την Κύπρο, την οποία θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του. Μάλιστα ορισμένα από τα έργα ζωγραφικής του τα υπογράφει ως «Μάριος Γαρυφαλάκης, Κύπριος».

Η σορός του, σύμφωνα με την επιθυμία του, θα αποτεφρωθεί και η τέφρα θα σκορπιστεί σε αγαπημένες του περιοχές της Κύπρου.

Top