Ελση Χριστόφια - Ραδιομαραθώνιος

Είκοσι χρόνια προσφοράς σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, στις οικογένειες τους και σε ιδρύματα, γιορτάζει φέτος ο θεσμός του Ραδιομαραθωνίου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 -20 Οκτωβρίου, ενώ έχει από το 1990 μέχρι σήμερα εισπράξει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, η Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ραδιομαραθωνίου και σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελση Χριστόφια, είπε ότι «στόχος της σημερινής διάσκεψης είναι η ενημέρωση για το έργο της Επιτροπής μεταξύ Οκτωβρίου 2008 με Σεπτέμβριο 2009».

Ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και Ταμίας της Επιτροπής Λάζαρος Λαζάρου παρουσιάζοντας το έργο είπε ότι τα έσοδα του θεσμού προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές που συγκεντρώνονται κατά την ετήσια εκδήλωση του Ραδιομαραθωνίου.

Αναφερόμενος στις μορφές προσφερόμενης βοήθειας ο κ. Λαζάρου είπε ότι μεταξύ άλλων προσφέρεται βοήθεια για αγορά αναγκαίας θεραπευτικής αγωγής (ψυχοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργαθεραπεία κ.τ.λ.), χορηγήματα σε ιδρύματα που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και ολιγοήμερη φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες σε εστίες φιλοξενίας.

Ο Λάζαρος Λαζάρου είπε ακόμα ότι από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2009, ελήφθησαν από την Επιτροπή 1928 αιτήσεις, ενώ τα έσοδα του Ραδιομαραθωνίου για το περσινό έτος ανέρχονταν σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ.

«Συνολικά, από την έναρξη του Ραδιομαραθωνίου το 1990 μέχρι σήμερα, έχει εισπραχθεί το ποσό των 30.874.278 ευρώ», είπε ο κ. Λαζάρου και πρόσθεσε ότι από το Νοέμβριο του 1990 μέχρι σήμερα πληρώθηκαν ως βοηθήματα περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε άτομα και έξι εκατομμύρια ευρώ σε ιδρύματα.

Ο ταμίας της Επιτροπής ανέφερε ακόμα ότι «τα τελευταία χρόνια, ποσό 5% περίπου των εσόδων του Ραδιομαραθωνίου μεταφέρεται σε Ειδικό Αποθεματικό του Ιδρύματος για κάλυψη έκτατων αναγκών και συμπλήρωσε ότι οι λογαριασμοί του Ιδρύματος τηρούνται σε μηχανογραφημένη μορφή και βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας».

Στόχος μας, είπε, «είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και προγραμμάτων που προσφέρει ο Ραδιομαραθώνιος» και πρόσθεσε ότι δικαιούχοι είναι παιδιά και έφηβοι μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους που υποφέρουν από οποιαδήποτε πάθηση, ενώ για άτομα με νοητική καθυστέρηση δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

Η κ. Χριστόφια, αναφερόμενη στη Διαχειριστική Επιτροπή είπε ότι τα μέλη της είναι εθελοντές και είπε ακόμα ότι η Επιτροπή «έχει την ευθύνη της σωστής, αποτελεσματικής και δίκαιης διάθεσης των πόρων του Ραδιομαραθωνίου στην Κύπρο».

Η φετινή χρονιά, είπε, «είναι ξεχωριστή χρονιά για τον Ραδιομαραθώνιο, αφού συμπληρώνει 20 χρόνια προσφοράς» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι κατά την πρώτη χρονιά διοργάνωσης εισπράχτηκε το ποσό των 332 χιλιάδων λιρών Κύπρου.

Ολα αυτά τα χρόνια, με πολλή αγάπη και σκληρή δουλειά «πολέμησε την προκατάληψη και την άγνοια και ενίσχυσε την προσπάθεια ένταξης των παιδιών αυτών στο κοινωνικό σύνολο», πρόσθεσε η κ. Χριστόφια.

«Παράλληλα με τη συγκέντρωση χρημάτων πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει οικονομική ενίσχυση και στήριξη, εκεί όπου δεν υπάρχει κατοχυρωμένη κρατική μέριμνα, και όπου παρουσιάζονται επείγοντα περιστατικά», συμπλήρωσε.

«Ευχή και προσπάθεια όλων μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά αγάπη και οικονομική στήριξη, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής», κατέληξε η Ελση Χριστόφια.
Top