Συμφωνούν για απαγόρευση του καπνίσματος

Σύγκλιση απόψεων για παντελή απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα αναψυχής δημιουργείται όπως φαίνεται, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, δήλωσε μετά τη σημερινή συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Θεοχάρους.
Πρόσθεσε πως η απαγόρευση θα ισχύσει με ή χωρίς τη δημιουργία μικρού χώρου εντός των κέντρων, αποκλειστικά για κάπνισμα, αναφέροντας επίσης πως τα μέλη της Επιτροπής συγκλίνουν πως η εφαρμογή της πλήρους απαγόρευσης πρέπει να τεθεί σε ισχύ εντός του 2009, με πιθανότερες ημερομηνίες εντός του καλοκαιριού.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμα πως υπήρξε πλήρης συμφωνία των μελών της Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις ποινές που θα επισύρει η παράβαση της νομοθεσίας.
Οπως είπε η κ. Θεοχάρους, η τελική τοποθέτηση επί των δύο προτάσεων νόμου θα γίνει στη μεθεπόμενη συνεδρία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως σε 15 μέρες η Επιτροπή θα είναι σε θέση να προχωρήσει στη σύνταξη της έκθεσης προς την Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοθετήματος.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Θεοχάρους είπε πως σύμφωνα με γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας δεν μπορούν να γίνουν κέντρα αναψυχής αποκλειστικά για καπνιστές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός
είπε ότι «πρέπει με νηφαλιότητα να καταλήξουμε εντός ενός χρονοδιαγράμματος, ώστε να καλύψουμε το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα».
Αναφέροντας πως η κατάληξη πρέπει να είναι συναινετική, πρόσθεσε πως «με τις προτάσεις μας, με τις αποφάσεις μας, δεν θα πρέπει να δημιουργούμε κοινωνικό ρατσισμό».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε πως η προσπάθεια προς την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για την προστασία του παθητικού καπνιστή άρχισε να καρποφορεί, προσθέτοντας πως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής αναμένεται η κατάληξη σε κοινή θέση, ώστε ο κυπριακός λαός να κρίνει ότι η Βουλή προσέγγισε ένα τόσο σοβαρό θέμα με τη δέουσα υπευθυνότητα.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως η Επιτροπή βρίσκεται σε κατεύθυνση σύγκλισης απόψεων για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος και με σκοπό να αφήσει στην ευχέρεια των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής τη δημιουργία μικρού χώρου καπνιστηρίου, μικρής επιφάνειας και πλήρως απομονωμένου, που θα διαθέτει καλό εξαερισμό χωρίς τη δυνατότητα προσφοράς φαγητού ή ποτού στο χώρο αυτό.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως σήμερα διαδραματίστηκε ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ «απαγόρευση του καπνίσματος», αναφέροντας ότι έγινε ακόμα ένα βήμα προς την απαγόρευση του καπνίσματος και απομένει να καθορισθεί η τελική ημερομηνία για τη ψήφιση της νομοθεσίας.
Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι κατέθεσε πρόταση στην Επιτροπή όπως σε 15 μέρες τοποθετηθούν τα κόμματα και η Ολομέλεια της Βουλής να πάρει την τελική απόφαση, επειδή είπε το θέμα δεν κινδυνεύει να μολύνει απλά το περιβάλλον στα κέντρα αναψυχής, αλλά και το πολιτικό περιβάλλον, αφού η Βουλή διασύρεται από τις συνεχείς αναβολές.

Η σύγκλιση που διαμορφώνεται είναι σε μια νομοθεσία καλύτερη από την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Οικολόγοι, είπε, διατυπώνοντας την άποψη πως με τη ψήφιση της νομοθεσίας σε αυτό το πλαίσιο, οι χώροι αναψυχής θα είναι όπως στα νοσοκομεία.
Top