Νίκη Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο

Ο επί σειρά ετών ηγέτης του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (DPS) και οι σύμμαχοί του, επικράτησαν στις χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το DPS και οι σύμμαχοί του κέρδισαν το 45,6% των ψήφων, που μεταφράζεται σε 39 από τις 81 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέδωσε η τοπική κρατική τηλεόραση. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται του 48% και των 46 εδρών που είχαν κατακτήσει, στις τελευταίες εκλογές του 2009.

Η πτώση του DPS όμως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη δυνατότητα του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και να συνεχίσει την πολιτική του κυριαρχία που κατέχει από το 1991, καθώς σε συνεργασία με μικρότερα μειονοτικά κόμματα συγκεντρώνει 44 έδρες στο κοινοβούλιο.

Το νέο Δημοκρατικό Μέτωπο θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης με 20 έδρες, μπροστά από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP), που κέρδισε 9 έδρες.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την εκτεταμένη διαφθορά στο Μαυροβούνιο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο για την «καταπολέμηση» της πολιτικής δύναμης του Τζουκάνοβιτς και του DPS.

Top