Ήττα της Γερμανίας και στη Σύνοδο Κορυφής

Μετά από μία θυελώδη ολονύχτια συνάντηση όπου πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δις. Αυτό βέβαια περνάει σε δεύτερη μοίρα αφού η σημαντικότερη απόφαση από τη χθεσινή σύνοδο έχει να κάνει με τη  δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας, περνώντας από τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν κόκκινη γραμμή για τη Μέρκελ και την ίδια ώρα απαραίτητη προϋπόθεση για Μόντι και Ροχάι οι οποίοι δεν συναινούσαν στην απελευθέρωση των 120 δις αν δεν διασφάλιζαν πως θα στηριχθούν οι δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά από μαραθώνιες και δύσκολες συνομιλίες, κατέληξαν τα ξημερώματα στη δημιουργία έως τα τέλη του 2012 ενός μηχανισμού, που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των μηχανισμών στήριξης, χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας, που θα προσφεύγει στον μηχανισμό αυτό.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της ευρωζώνης, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ και σ’ αυτή θα έχουν πρόσβαση και χώρες, που δεν υπόκεινται σε προγράμματα.
 
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει το κόστος δανεισμού της, δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ο Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί στήριξης για τη σταθεροποίηση των αγορών. Στέλνουμε ένα μήνυμα στις αγορές και ελπίζουμε αυτό να τις πείσει δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Λάβαμε καλές αποφάσεις για τους μηχανισμούς στήριξης αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τα μακροπρόθεσμα μέτρα δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
Μετά την εξέλιξη αυτή, Ιταλία και Ισπανία ήραν τις επιφυλάξεις τους για το πακέτο ανάπτυξης ύψους, 120 δισ. ευρώ, που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ.
 
Ικανοποιημένος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε ότι η διαδικασία ήταν σκληρή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλό, σημειώνοντας ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει αυτή τη στιγμή να ζητήσει έκτακτη βοήθεια.
 
Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση του συμφώνου από την Ευρωζώνη η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε σαφή άνοδο σήμερα στο Τόκιο.
Θετικά υποδέχθηκαν οι ασιατικές αγορές τις αποφάσεις, που ελήφθησαν κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
 
Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,5% και έκλεισε πάνω από τις 9.000 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες, μετά τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για ανάληψη έκτακτης δράσης με στόχο την αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα.
 
Άνοδο δύο δολαρίων σημειώνει, εξάλλου, σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, μετά τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για ανάληψη δράσης με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.


Σύνοδος με …ποδοσφαιρικούς όρους!


Στα αξιοσημείωτα της συνόδου κορυφής, οι ποδοσφαιρικοί όροι του Μάριο Μόντι προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο.  «Θα συμφωνήσεις με τα ευρωομόλογα ή θα συνεχίσουμε να σου βάζουμε γκολ;» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στη Μέρκελ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters.
 
Top