Σερβία: 10 πρωθυπουργοi σε 18 χρόνια

Η 11η θα είναι η νέα κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ακόμη και σήμερα, μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου της χώρας, κ. Μπόρις Τάντιτς και ο συνασπισμός κομμάτων υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, τα τελευταία 18 χρόνια, η Σερβία είχε δέκα πρωθυπουργούς, εκ των οποίων μόνο δύο είχαν δύο θητείες: ο Μίρκο Μαριάνοβιτς του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS).

Μετά τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές του 1990, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας αναδείχθηκε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρώτος πρωθυπουργός από τις τάξεις των Σοσιαλιστών ήταν ο Ντράγκουτιν Ζεςλένοβιτς, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης έως το Δεκέμβριο του 1991.

Τη "σκυτάλη" της πρωθυπουργίας ανέλαβε στη συνέχεια ο Ράντομαν Μπόζοβιτς από το ίδιο κόμμα, ο οποίος και παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο έως το Φεβρουάριο του 1993, διαδεχόμενος από το Νίκολα Σαΐνοβιτς, επίσης από τις τάξεις των Σοσιαλιστών.

Ο Μίρκο Μαριάνοβιτς, επίσης εκ του SPS, ήταν πρωθυπουργός για δύο θητείες, από το Μάρτιο του 1994 έως την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, τον Οκτώβριο του 2000.

Από τις 24 Οκτωβρίου του 2000 έως τις 25 Ιανουαρίου του 2001, της προσωρινής κυβέρνησης ηγήθηκε ο Μίλομιρ Μίνιτς (SPS), ενώ στη συνέχεια ορκίστηκε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) υπό τον Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός ως τη δολοφονία του, στις 12 Μαρτίου του 2003.

Μετά τη δολοφονία Τζίντζιτς, οι ηγέτες του συνασπισμού DOS, Νέμποϊσα Τσόβιτς και Ζάρκο Κόρατς ανέλαβαν- με τη σειρά- προσωρινά την πρωθυπουργία για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού στις 18 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζίβκοβιτς (DS), ο οποίος και παρέμεινε στην εξουσία έως τις 3 Μαρτίου του 2004.

Από τις 3 Μαρτίου 2004, την πρωθυπουργία άσκησε για δύο θητείες ο πρόεδρος του DSS, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.
Top