Ο Λούτσιαν Κροϊτόρου νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Ο 52χρονος Λούτσιαν Κροϊτόρου, σύμβουλος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας, είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Τράιαν Μπασέσκου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κροϊτόρου διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα νέα του καθήκοντα.

Η υποψηφιότητα του κ. Κροϊτόρου ήταν αναμενόμενη, έπειτα από την άρνηση του Ρουμάνου προέδρου να δεχθεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από το δήμαρχο της πόλης Σίμπιου, Κλάους Γιόχανις.

Ο κ. Μπασέσκου δήλωσε πως το βασικό κριτήριο για το διορισμό του νέου πρωθυπουργού ήταν η ικανότητα του νέου επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας να «συμπλέει» με τις βασικές γραμμές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς διατυπώνονται ανησυχίες, σύμφωνα με τις οποίες, η πολιτική αναταραχή στη χώρα δεν θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί στις αναγκαίες, όπως οριοθετήθηκαν από το ΔΝΤ, μεταρρυθμίσεις, για να λάβει το δανειοδοτικό πακέτο των 20 δισ. ευρώ.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Κριν Αντονέσκου, υποψήφιος για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, αν και χαρακτήρισε την απόφαση του Τράιαν Μπασέσκου «υπεύθυνη», ανακοίνωσε πως, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, θα διορίσει τον Κλάους Γιόχανις πρωθυπουργό.

Ο κ. Κροϊτόρου, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος της Ρουμανίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το 2003 έως και το 2007, έχει προθεσμία δέκα ημερών να σχηματίσει κυβέρνηση.
Top