Ελεύθερος ο Αγκίμ Τσέκου στη Βουλγαρία

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητής του ''Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου'' (UCK) Αγκίμ Τσέκου αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη το απόγευμα.

Υστερα από πεντάωρη συνεδρίαση, το αρμόδιο Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης Κουστεντίλ αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, ο οποίος, συνελήφθη προχθές στο σταθμό ελέγχου Γιουέσεβο στα σύνορα της Βουλγαρίας με την ΠΓΔΜ ως καταζητούμενος με ''κόκκινο δελτίο'' του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού Ιντερπόλ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από προφυλάκιση περίπου 48 ωρών.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Τσέκου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου. Ο καταδικασμένος ερήμην σε είκοσι χρόνια φυλακή στη Σερβία πρώην αρχηγός του UCK, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο Σέρβων στο Κόσοβο πριν δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, πρόσθεσε επίσης, ότι ποτέ δεν είχε αμφιβολία για τη δίκαιη κρίση της βουλγάρικης δικαιοσύνης.

Ο Τσέκου θα μείνει στη Σόφια ως την εξάντληση της προθεσμίας τυχόν άσκησης έφεσης εναντίον της δικαστικής απόφασης στο Ανώτατο Εφετείο της Σόφιας ως τις 2 Ιουλίου, την οποία διέταξε το Περιφερειακό Δικαστήριο του Κουστεντίλ.

Το επιχείρημα, ότι ο Τσέκου δεν είναι πολίτης της Σερβίας, αλλά άλλης χώρας και, κατόπιν τούτου, δεν δύναται να εκδοθεί στη σέρβικη δικαιοσύνη ήταν το κύριο ''ατού'' της υπεράσπισης του πολιτικού παράγοντα του Κοσόβου στο δικαστήριο της Βουλγαρίας.

Στη Βουλγαρία ο Τσέκου έφτασε κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της
κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών και πρώην ΥΠΕΞ Σολομών Πασί ώστε να συζητήσει την ίδρυση Ατλαντικής Λέσχης του Κοσόβου με τον οικοδεσπότη του, ο οποίος είναι ιδρυτής του αντίστοιχου θεσμού της Βουλγαρίας.

Το πρόγραμμα του περιλάμβανε και επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών της
Βουλγαρίας, όπως ανήγγειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Λιουμπομίρ Κιουτσκούκοφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τσέκου θα αφεθεί ελεύθερος
Top