Άνοιξαν οι κάλπες στη Λιθουανία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Λιθουανοί για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας τους που θα διαδεχθεί τον 82χρονο Βάλντας Αντάμκους.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00,ώρα Κύπρου για την εκλογική αναμέτρηση στην οποία πρώτο φαβορί προβάλλει η Ντάλια Γκριμπαουσκάϊτε,53 ετών,ανεξάρτητη υποψήφια η οποία σύμφωνα με μία τελευταία δημοσκόπηση συγκεντρώνει τις προτιμήσεις ποσοστού 52,9%.

Ο αντίπαλός της,ο σοσιαλδημοκράτης Αλγκιρντας Μπουτκεβίσιους,βρίσκεται πολύ πίσω στην δεύτερη θέση με ποσοστό 8,1% στην πρόθεση ψήφου ακολουθούμενος από την Καζιμίρα Ντανούτε Προυσκιένε,πρώην πρωθυπουργό,με 5,2% στην χώρα της Βαλτικής με τους περίπου 3,34 εκατομμύρια κατοίκους που κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ενωση το 1990.Οι υποψήφιοι είναι συνολικά επτά.

Για να υπάρξει νικητής πρέπει να ξεπεράσει το 50% και εάν κανένας δεν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο θα ακολουθήσει δεύτερος στις 7 Ιουνίου.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20:00,ώρα Κύπρου και τα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωϊνές ώρες,αύριο Δευτέρα.
Top