Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Αλγερία, όπου περίπου είκοσι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας από έξι υποψηφίους, ανάμεσά τους και ο απερχόμενος πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.

Ο Μπουτεφλίκα, που θεωρείται φαβορί, έχει δηλώσει πως επιθυμεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο "με συντριπτική πλειοψηφία", αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων.

"Πιστεύουμε πως το ποσοστό συμμετοχής θα πλησιάσει το 60%", τόνισε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπουτεφλίκα.

Ο 72χρονος Μπουτεφλίκα εξελέγη το 1999 και επανεξελέγη το 2004. Σύνθημα της διάρκειας τριών εβδομάδων προεκλογικής εκστρατείας του ήταν το "Ειρηνική Αλγερία".

Η Λουίζα Χανούν, επικεφαλής του Κόμματος των Εργατικών είναι η μόνη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία. Στις εκλογές του 2004 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 1%.

Ο Αλί Φαούζι Ρεμπάιν (εθνικιστής) αποφάσισε να είναι και πάλι υποψήφιος αν και στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει μόλις 0,63% των ψήφων.

Ο Ντζαχίντ Γιούνσι (μετριοπαθείς ισλαμιστής), ο Μούσα Τουάτι πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Αλγερίας (FNA - εθνικιστές) και ο Μοχάμεντ Σαΐντ (Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας PJL) είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι.

Στις εκλογές δεν συμμετέχουν τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Συναγερμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία (RCD) και το Μέτωπο των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS).

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαζίντ Ζερχούνι τόνισε πως υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για διαφάνεια και αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας. Η Αλγερία κάλεσε των ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης να στείλουν παρατηρητές.


Top