ΟΗΕ: Υπό διπλή απειλή το νερό

Η δημογραφική αύξηση και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν διπλή απειλή για τα αποθέματα νερού στον πλανήτη, προειδοποιεί μία νέα έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, παραμονές του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ με θέμα το νερό, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη (16-22 Μαρτίου).

Το ογκώδες αυτό ντοκουμέντο 348 σελίδων που συνέταξαν 24 υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, περιγράφει διεξοδικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υδάτινοι πόροι στη Γη και διαγράφει ανησυχητικές προοπτικές για το μέλλον.

"Υστερα από δεκαετίες αδράνειας, τα προβλήματα είναι πελώρια και θα επιδεινωθούν εάν δεν βρεθούν απαντήσεις", προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι μολονότι το νερό αποτελεί το ουσιώδες και κορυφαίο συστατικό κάθε αναπτυξιακής πολιτικής, τα κονδύλια που αφιερώνονται σε αυτό δεν ξεπερνούν το 6% του συνόλου των δαπανών στην καλύτερη περίπτωση.

Οσο για τις κυβερνήσεις, αυτές αγνοούν συχνά αυτή την παράμετρο όταν χαράσσουν τις πολιτικές τους, ενώ οι ειδικοί στη διαχείριση των υδάτινων πόρων διατηρούν μία ιδιαίτερα στενή προοπτική.

Κι όμως, προσθέτουν, "το νερό σχετίζεται με τις κρίσεις του κλίματος, της ενέργειας, του επισιτισμού, των τιμών και των χρηματαγορών". Και "αν δεν επιλυθούν, οι κρίσεις του νερού θα επιδεινωθούν, θα συσσωρευθούν και θα προκαλέσουν ανασφάλεια σε πολλά επίπεδα".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, από 6,5 δισ. άνθρωποι που είναι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισ. το 2050. Με αυτό το ρυθμό, η ζήτηση της ανθρωπότητας σε νερό πιστεύεται ότι θα αυξηθεί κατά 64 δισ. κυβικά το χρόνο, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι στην υποσαχάρεια Αφρική, 340 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Top